Close

Voorwoord Marja van Bijsterveldt

Beste tuinders,

Van harte gefeliciteerd met het 100-jarig bestaan van uw tuinvereniging Levenslust. Een mijlpaal die een feestje meer dan waard is! Honderd jaar geleden is het idee van de tuinvereniging ontstaan, aan de stamtafel in Café De Nieuwe Prins. Levenslust begon toen met 33 leden, nu telt Levenslust 539 tuinen, verdeeld over 4 complexen.

Al die mensen/tuinders die door de jaren heen met plezier tuinieren, een praatje met elkaar maken, activiteiten met elkaar ondernemen, geven dit aan hun kinderen door. Hier ontkiemen niet alleen de mooiste bloemen of de lekkerste groenten of fruit, hier komt… levenslust tot bloei! Want volkstuinen zorgen ervoor dat je je prettiger en gezonder voelt. Ze dragen bij aan het terugdringen van de eenzaamheid en aan versterking van de sociale cohesie tussen de leden onderling en tussen de vereniging en de omwonenden.

En dat is nog maar één verhaal over volkstuinen. Er schiet mij nu nóg een verhaal te binnen over volkstuinen. Ze fungeren namelijk ook als een natuurlijke airco bij hitte en als een natuurlijke waterbuffer bij hevige regenbuien. Ook de biodiversiteit op de tuinen draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de flora en fauna in Delft (en omgeving). Hier wordt op een milieu- en natuurvriendelijke manier gewerkt in de tuinen – en daarmee aan een duurzame samenleving. Zo dragen volkstuinen bij aan een prettiger en gezonder leefklimaat voor de stad. Ook dat maakt volkstuinen van belang voor onze samenleving. Voor Delft.

Zijn er nog meer verhalen te vertellen over volkstuinen, over honderd jaar Levenslust? Uw prachtig jubileummagazine geeft daar een volmondig ja op als antwoord. Want het staat bol van verhalen van volkstuinders vol… levenslust!

Eerder was ik, toen nog als burgemeester van Schipluiden, te gast bij Levenslust en toen al viel mij op hoe enthousiast en trots u bent op uw vereniging, en terecht! Het mij daarom een eer en een genoegen om met deze overdenking een bijdrage te mogen leveren aan dit jubileummagazine. Veel plezier met de feestelijkheden! Ik kom graag nog een keer terug in de zomer als de tuinen schitteren, vol bloemen, groenten en fruit. En vol levenslust natuurlijk.

Marja van Bijsterveldt
Burgemeester van Delft

100 jaar ATV Levenslust