Close

21 maart 2016

Aardappels in de oven

Neem net zoveel aardappels als je denkt nodig te hebben, ik neem meestal 3 flinke per persoon, maar de hoeveelheid is voor iedereen anders. Gebruik liever geen oude aardappels, aardappels met een dunne schil zijn het beste.

Verwarm de oven voor tot 225-250 graden C bij een elektrische oven, zet een gasoven op de hoogste stand.

Boen de aardappels goed schoon onder de kraan, schil ze dus niet.

Snijd ze in de lengte in kwarten en doe ze in een grote plastic zak of in een schaal.

Doe er wat zout en peper over en wat rozemarijn, tijm of oregano. Het lekkerst is om verse kruiden te gebruiken, maar gedroogde gaat ook goed. Als je verse gebruikt, pluk dan de grote takken in wat kleinere takjes of ris de blaadjes van de takken.

Doe er tenslotte een flinke scheut olijfolie door. Hussel alles goed door elkaar (dat gaat heel handig in een plastic zak), zodat de olie en de kruiden goed over de vlakken van de aardappels zijn verdeeld. Tot zover kun je voorbereiden, leg de aardappels in de koelkast, goed afgesloten in een zak of schaal, maar niet langer dan 2 uur van te voren.

Neem een bakplaat of een braadslee en doe daar ook een beetje olijfolie in. Verdeel de olie gelijkmatig over de bodem, bijvoorbeeld met een kwastje of wat keukenpapier. Leg de aardappels met de schil naar beneden op de plaat of in de braadslee en zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.

Schuif de plaat of slee hoog in de oven, boven het midden in ieder geval en bak 25–30 minuten tot de aardappels een zonnig kleurtje hebben.

Geef er voor de vegetariërs en degenen die wel eens wat anders dan vlees willen eten, een flinke schep verse roomkaas gemengd met wat bieslook, zout, peper en een klein scheutje maggi bij. Daar je aardappels in dopen en smullen.