Close

28 maart 2016

Courgettes in zoet/zuur á la Marjon

Gebruik brandschone potten met een grote opening. De potten en deksels kun je even uitkoken in een grote pan of wassen in de afwasmachine op het heetste programma.

Verder heb je een heel grote pan nodig.

Ingrediënten

  • 1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht, verwijder zonodig de pitjes van heel grote courgettes, met een lepel kun je ze er makkelijk uit schrapen)
  • 2 flinke uien
  • 750 ml (natuur)azijn
  • 300 gram suiker (als je het wat zoeter wilt, 400 gram suiker)
  • 2 volle theelepels kurkuma (ook wel koenjit genaamd, dat gele poeder dat lelijke vlekken kan geven)
  • 3 volle theelepels geel mosterdzaad
  • flink wat zout

Snij de courgettes in stukjes of dikke plakken ( ca 4 mm) en laat de schil eraan.

Snij de uien in ringen en meng met de courgettestukjes. Bestrooi met ruim zout en laat het mengsel enkele uren staan, schep af en toe om.

Ik vind het handig om alles in een schone pedaalemmerzak te doen en het mengsel door elkaar te husselen. Knoop de zak wel dicht.

Na ongeveer 2 uur leg ik de zak dan op de rand van de gootsteen en prik een gat in de zak, zodat het vocht weg kan lopen.

Doe de overige ingrediënten in een grote pan en breng aan de kook, laat enkele minuten doorkoken.

Voeg het uien/courgettemengsel toe en breng opnieuw aan de kook. Laat ca 5 minuten doorkoken, soms even roeren.

Schep de courgettes/uien in schone potten, breng zonodig de vloeistof in de pan nog even aan de kook en vul de potten, die op een schone theedoek staan, tot de rand met de vloeistof. Deksels erop en af laten koelen.

Het kan zijn dat er nog vloeistof over is, gewoon weggooien.

Als de potten afgekoeld zijn kun je ze afspoelen onder de kraan, er loopt nl nog wel eens wat vloeistof langs en de potten kunnen daardoor kleverig worden.

Je kunt de courgettes op deze manier wel een jaar bewaren op een donkere, koele plek. Als je een pot open hebt gemaakt zet die dan daarna wel in de ijskast.

Heb je meer courgettes, dan gewoon het recept verdubbelen of verdrie- of viervoudigen of nog meer, afhankelijk van hoeveel kilo courgettes je wilt verwerken. Maar nooit meer dan 2 kilo courgettes tegelijk in een heel grote pan, want anders wordt het onhanteerbaar en duurt het te lang om alles op te koken en worden de stukjes courgette te gaar.

Je kunt in plaats van courgettes komkommers gebruiken.

Kleine uitjes kun je ook inleggen met het bovenstaande mengsel. Laat de grote uien in ringen weg en ook uit laten lekken hoeft niet. De uitjes kunnen direct in de kokende vloeistof. Een beetje zout is wel lekker.

Lekker bij Indisch eten, borrelgarnituur of op een boterham met kaas.