Close

Gluren bij de tuinburen Biesland

Kom naar de open tuinendag ‘Gluren bij de tuinburen’.
Meer dan 50 enthousiaste tuinders stellen zondag 27 juni van 10 tot 16 uur hun tuin open voor tuinders van onze vereniging.

Op tuin Biesland zijn dit de tuinders:

 

Mirelle Stolte, BL 17
(tuinbezit 19 jaar)
Hoe trof je de tuin aan en wat heb je er allemaal aan gedaan om het naar je zin te maken vroegen we Mirelle. “De tuin was 1/3 moestuin. Weinig bloeiende vaste planten. Wel fruitbomen, 4 appelbomen (waarvan één geschat van voor de 2de WO) en 2 kersenbomen. De fruitbomen heb ik natuurlijk gehandhaafd en uitgebreid met een perenboom en nog een kersenboom. De moestuin heb ik niet gehandhaafd”. In de tuin staan vooral veel rozen. Daarnaast Hortensia’s, Jasmijn, Blauwe Regen, Ridder spoor, Lupines, Buddleja, Digitalis en Akelei. De kleuren zijn overwegend roze, rood, wit en blauw. De tuin heeft veel privacy, vanaf het pad is de tuin niet goed te zien door de begroeiing. Eenmaal in de tuin is het genieten. “De harmonie, de verschillende plekjes om te zitten en compleet met een nieuw tuinhuisje sinds vorig jaar, maakt het zo bijzonder. Het is een fijne plek je “zorgen” en dagelijkse beslommeringen verdwijnen, waar niks moet en alles mag. Happiness in alle seizoenen”, zucht Mirelle gelukkig.

 

Marijke van Wingerde, BL 18
(tuinbezit 5 jaar)

De tuin heeft Marijke nog niet zo lang maar is al helemaal haar plek om te genieten. Ze heeft een nieuwe bloemenborder gemaakt en het huisje opgeknapt. En de appelboom die in 2017 is omgewaaid al meteen vervangen voor een nieuw exemplaar. Maar waar blijven die appels toch!

 

Eric en Karin Krens, BL 42 en 44
(tuinbezit 20 jaar en 15 jaar)

Iedere minuut van hun vrije tijd zijn Eric en Karin op de tuin te vinden en ze vinden het erg leuk om er gasten te ontvangen. Maar voordat ze gasten konden ontvangen is er heel veel werk verricht. Tuinnummer 42 had een goede blokhut maar de rest van de tuin was eigenlijk alleen maar dikke klei met veel onkruid. Door de jaren heen hebben ze veel aan grondverbetering gedaan en is de tuin helemaal ingericht naar hun zin. De laatste paar jaren hebben ze zich gericht op tuinorchideeën. “Wat een bijzonder mooie planten zijn dat”, vertelt Eric trots.

Tuinnummer 44 was een tuin die helemaal onder handen genomen moest worden, 200 vierkante meter distels en brandnetels op dichtgetrokken klei die doorzeefd was met glasscherven. Inmiddels staan er een splinternieuwe blokhut, een aangebouwde kas en een moestuin op. Karin en Eric vinden het erg belangrijk om water op te vangen zodat ze de planten water kunnen geven. De ringleiding gebruiken ze niet want ze hebben zelf ruim drie kuub aan wateropslag in de vorm van regentonnen.

Karin vult nog aan dat de tuinen zo bijzonder zijn door de vele hoekjes, de afwisseling van moes- en siertuin en met name de vele regentonnen.

 

Lizzy Noordberg, BL 47
(tuinbezit 8 jaar)

“Een jaar of 8 geleden heb ik mij aangemeld op de wachtlijst van ATV Levenslust voor een volkstuin. Bijna 2 jaar daarna zag ik op een ijskoude zaterdag de tuin van mijn dromen op het complex Biesland. Niet veel later was de tuin daadwerkelijk van mij en kon ik aan de slag. De liefde voor tuinieren heb ik van mijn beide ouders meegekregen. Aan hen zag ik hoeveel rust het wroeten in de aarde geeft als je een druk leven leidt. Nog iedere dag dat ik er ben geniet ik van wat er groeit en bloeit! Ik hoop deze heerlijke plek nog heel lang te mogen koesteren”, aldus Lizzy. En ben je nieuwsgierig hoe haar tuin eruit ziet, ga dan even langs.

 

Corrien van Ruijven, BL 56
(tuinbezit 15 jaar) & 58 (5 jaar)

Als je iets te weten wilt komen van moestuinen dan ben je bij Corrien aan het juiste adres. Zij heeft haar beide tuinen met veel zweet en tijd omgetoverd tot een hele grote groetentuin. Menig groenteboer kan hier jaloers op zijn!

 

Ellen Klein, BL 57
(tuinbezit 7 jaar)

Meteen begint Ellen enthousiast te vertellen aan ons “Alleen drie oude appelbomen en een aantal vaste planten hebben de totale metamorfose in mijn tuin overleefd sinds ik in 2014 de tuin heb overgenomen. Hoewel het onkruid en de ongelofelijke hoeveelheid rommel mij wel eens te veel werd, was het ook een enorme kans om de tuin geheel naar eigen inzicht in te richten. Na de aanleg van een aantal groentebedden kwam er al snel een kas en een mooi terras, omringd door bloeiende struiken en bloemen. Elk jaar een stukje ontginnen en veranderen en steeds meer groente en fruit uit eigen tuin. In 2020 was het tijd voor het vervangen van het oude tuinhuis door een comfortabele blokhut met terras en andere nieuwe bestrating. Nog ca 10% van de oppervlakte te gaan en dan heb ik elke m2 wel een of meer keren binnenstebuiten gekeerd”.

 

Paul Gill, BL 61
(tuinbezit 8 jaar)

Paul heeft onderweg leren tuinieren en een eigen ‘tuinsmaak’  ontwikkeld naar de principes van de permacultuur. Rondom de ‘traditionele’ moestuin heeft hij een voedselbosrand aangelegd, met meerjarige of zelf zaaiende planten, struiken en bomen. Bijna alles in de voedselbosrand is eetbaar! Van de bloemetjes van de wilde akelei via de ‘wandelstokkool’ tot  aan de kweepeer en de amandel.