Close

Gluren bij de tuinburen Biesland

Kom naar de open tuinendag ‘Gluren bij de tuinburen’.
Meer dan 50 enthousiaste tuinders stellen zondag 27 juni van 10 tot 16 uur hun tuin open voor tuinders van onze vereniging.

Op tuin Biesland zijn dit de tuinders:

 

Mirelle Stolte, BL 17
(tuinbezit 19 jaar)

Hoe trof je de tuin aan en wat heb je er allemaal aan gedaan om het naar je zin te maken vroegen we Mirelle. “De tuin was 1/3 moestuin. Weinig bloeiende vaste planten. Wel fruitbomen, 4 appelbomen (waarvan één geschat van voor de 2de WO) en 2 kersenbomen. De fruitbomen heb ik natuurlijk gehandhaafd en uitgebreid met een perenboom en nog een kersenboom. De moestuin heb ik niet gehandhaafd”. In de tuin staan vooral veel rozen. Daarnaast Hortensia’s, Jasmijn, Blauwe Regen, Ridder spoor, Lupines, Buddleja, Digitalis en Akelei. De kleuren zijn overwegend roze, rood, wit en blauw. De tuin heeft veel privacy, vanaf het pad is de tuin niet goed te zien door de begroeiing. Eenmaal in de tuin is het genieten. “De harmonie, de verschillende plekjes om te zitten en compleet met een nieuw tuinhuisje sinds vorig jaar, maakt het zo bijzonder. Het is een fijne plek je “zorgen” en dagelijkse beslommeringen verdwijnen, waar niks moet en alles mag. Happiness in alle seizoenen”, zucht Mirelle gelukkig.

 

Marijke van Wingerde, BL 18
(tuinbezit 5 jaar)

De tuin heeft Marijke nog niet zo lang maar is al helemaal haar plek om te genieten. Ze heeft een nieuwe bloemenborder gemaakt en het huisje opgeknapt. En de appelboom die in 2017 is omgewaaid al meteen vervangen voor een nieuw exemplaar. Maar waar blijven die appels toch!

 

Familie Mergler, BL 22
(tuinbezit 44 jaar)

Chris en zijn vrouw zijn de 2e bezitters van de tuin. Destijds stonden er alleen maar fruitbomen waarvan er helaas 32 weg moesten vanwege ziekte. 7 zijn er blijven staan maar die zijn er nu niet meer. Het tuinhuisje was destijds gemaakt van 4 deuren die tegen elkaar waren gespijkerd. Dat was het! Je begrijpt dat Chris dat meteen heeft aangepakt en nu samen in een prachthuisje geniet van hun leuke tuin. Chris heeft in het complexbestuur en in het hoofdbestuur gezeten. Hij vertelde ons over die tijd van het opzetten van een winkeltje en hoe dat dan ging met een kasboek. En dat er een telefoon werd aangelegd door een medetuinder. Leuke verhalen uit de oude doos. Dus wil je meer weten over vroeger of meer over hun geweldige primula verzameling dan moet je zeker even langs gaan.

 

Piet van Esschoten, BL 25
(tuinbezig 51 jaar)

Piet kan bijna een standbeeld krijgen zo lang begeeft hij zich al in het gebied van Biesland. Vroeger met zijn vader in de Wilde tuinen van Poot, later op de plek van de camping en nu op Biesland. Er zijn altijd wel klusjes en ideeën. Dit jaar gaat Piet van zijn tuin een hommelpaleis maken. Hij vindt dat die beestjes meer eten nodig hebben en er meer van moeten zijn in de natuur. Dus veel bloemen voor Piet. En niet alleen heeft Piet oog voor de hommels ook voor zijn vissen. Zouden die er ook al 51 jaar zijn?

 

Rietje Lefeber, BL 32
(tuin open tot 13.30 uur)

Rietje haar tuin is een plaatje. Prachtig onderhouden en volop met bloemen en groenten. Leuke hoekjes en zitplekjes. Rietje en haar man vertoeven al heel bij Levenslust en hebben al diverse functies bekleed voor de vereniging. Ze zijn vaak in hun tuin te vinden want er is altijd wel wat te doen en te zien in dit paradijsje

 

Eric en Karin Krens, BL 42 en 44
(tuinbezit 20 jaar en 15 jaar)

Iedere minuut van hun vrije tijd zijn Eric en Karin op de tuin te vinden en ze vinden het erg leuk om er gasten te ontvangen. Maar voordat ze gasten konden ontvangen is er heel veel werk verricht. Tuinnummer 42 had een goede blokhut maar de rest van de tuin was eigenlijk alleen maar dikke klei met veel onkruid. Door de jaren heen hebben ze veel aan grondverbetering gedaan en is de tuin helemaal ingericht naar hun zin. De laatste paar jaren hebben ze zich gericht op tuinorchideeën. “Wat een bijzonder mooie planten zijn dat”, vertelt Eric trots.

Tuinnummer 44 was een tuin die helemaal onder handen genomen moest worden, 200 vierkante meter distels en brandnetels op dichtgetrokken klei die doorzeefd was met glasscherven. Inmiddels staan er een splinternieuwe blokhut, een aangebouwde kas en een moestuin op. Karin en Eric vinden het erg belangrijk om water op te vangen zodat ze de planten water kunnen geven. De ringleiding gebruiken ze niet want ze hebben zelf ruim drie kuub aan wateropslag in de vorm van regentonnen.

Karin vult nog aan dat de tuinen zo bijzonder zijn door de vele hoekjes, de afwisseling van moes- en siertuin en met name de vele regentonnen.

 

Lizzy Noordberg, BL 47
(tuinbezit 8 jaar)
(tuin open tot 13.30 uur)

“Een jaar of 8 geleden heb ik mij aangemeld op de wachtlijst van ATV Levenslust voor een volkstuin. Bijna 2 jaar daarna zag ik op een ijskoude zaterdag de tuin van mijn dromen op het complex Biesland. Niet veel later was de tuin daadwerkelijk van mij en kon ik aan de slag. De liefde voor tuinieren heb ik van mijn beide ouders meegekregen. Aan hen zag ik hoeveel rust het wroeten in de aarde geeft als je een druk leven leidt. Nog iedere dag dat ik er ben geniet ik van wat er groeit en bloeit! Ik hoop deze heerlijke plek nog heel lang te mogen koesteren”, aldus Lizzy. En ben je nieuwsgierig hoe haar tuin eruit ziet, ga dan even langs.

 

Ivo en Joyce, BL 48
(tuinbezit 1 jaar)

Wij hebben de tuin een jaar geleden overgenomen van mijn schoonouders. Door dingen beetje voor beetje te veranderen wordt het steeds meer onze tuin. Ik hou van klussen en mijn vriendin Joyce vooral van tuinieren. Met restmaterialen hebben we een buitenkeuken gemaakt en in het tuinhuis een klein antiek kacheltje. Naast tuinieren komen we hier bij of ontmoeten vrienden en familie. Joyce houdt zich sinds dit voorjaar bezig met permacultuur en ongediertebestrijding zonder gif. Onze goudvissen hebben de winter en de reiger overleefd. En wij hopen hier ook nog veel seizoenen te zijn.

 

Corrien van Ruijven, BL 56
(tuinbezit 15 jaar) & 58 (5 jaar)

Als je iets te weten wilt komen van moestuinen dan ben je bij Corrien aan het juiste adres. Zij heeft haar beide tuinen met veel zweet en tijd omgetoverd tot een hele grote groetentuin. Menig groenteboer kan hier jaloers op zijn!

 

Ellen Klein, BL 57
(tuinbezit 7 jaar)

Meteen begint Ellen enthousiast te vertellen aan ons “Alleen drie oude appelbomen en een aantal vaste planten hebben de totale metamorfose in mijn tuin overleefd sinds ik in 2014 de tuin heb overgenomen. Hoewel het onkruid en de ongelofelijke hoeveelheid rommel mij wel eens te veel werd, was het ook een enorme kans om de tuin geheel naar eigen inzicht in te richten. Na de aanleg van een aantal groentebedden kwam er al snel een kas en een mooi terras, omringd door bloeiende struiken en bloemen. Elk jaar een stukje ontginnen en veranderen en steeds meer groente en fruit uit eigen tuin. In 2020 was het tijd voor het vervangen van het oude tuinhuis door een comfortabele blokhut met terras en andere nieuwe bestrating. Nog ca 10% van de oppervlakte te gaan en dan heb ik elke m2 wel een of meer keren binnenstebuiten gekeerd”.

 

Anneke de Roo, BL 76
(tuinbezit 35 jaar)

Wij hebben de tuin ongeveer 35 jaar. In het begin was zwembad Aan het Korft er nog, een pluspunt voor de jongens. Het huisje is niet veel veranderd, maar de tuin wel. Er was veel gras, waar we steeds was afgesnoept hebben voor vaste planten borders. Windschermen verdwenen en achter het huisje kwam een kas met druiven, ook fijn om in het voorjaar te kunnen zaaien. Beeldbepalend voor de tuin is pergola met de blauwe Regen met veel groeikracht, die we echt in toom moeten houden. De tuin is heerlijke plek om buiten bezig te zijn, te genieten van wat er groeit, maar ook een plek om te lezen en familie en vrienden te ontmoeten.

 

Christine Kleijwegt, BL 79
(tuinbezit 20 jaar)

Bijna iedere dag komt Christine wel op de tuin. Ze is één van de ‘oude garde’ en weet je wat daar nou zo leuk aan is? Al die verhalen over vroeger. Over een winkeltje dat op het complex aanwezig was en de activiteiten die werden georganiseerd maar ook hoe de enorme wilgen in haar op de tuin werden aangepakt door medetuinders. Christine heeft de mooiste plek op het complex, helemaal achterin heeft ze 450m2 met als achtertuin de Delftse Hout. Het is een wilde tuin maar toch georganiseerd met overal hoekjes om te zitten. Er zijn vijgen, appels en peren. Ondanks de wateroverlast heeft ze er een paradijsje van gemaakt.