Close

Gluren bij de tuinburen Delftse Hout

Kom naar de open tuinendag ‘Gluren bij de tuinburen’.
Meer dan 50 enthousiaste tuinders stellen zondag 27 juni van 10 tot 16 uur hun tuin open voor tuinders van onze vereniging.

Op tuin Delftse Hout zijn dit de tuinders:

 

Celia en Chris Domen, DH 15
(tuinbezit 14 jaar)

Een echt paradijsje, een prachtige siertuin waarbij goed is nagedacht hoe de tuin moet worden. Aan de hand van een ontwerp zijn ze Celia en Chris aan de gang gegaan. Veel planten zijn gelukkig meegegaan uit de vorige tuin. Ze hebben ook verhoogde bakken gemaakt waardoor het op de oude dag wat makkelijker gaat om te tuinieren.

 

Jan en Willy Bok, DH 23
(tuinbezit 5 jaar) (vanaf 12 uur te bezichtigen)
Er stond bij de aanschaf van de tuin geen kas of huisje maar jammer genoeg wel funderingen die er eerst uit moesten voor dat Jan en Willy de tuin konden herindelen. Dat kostte flink wat zweetdruppels maar was het waard als ze nu naar het resultaat kijken. De kinderen helpen mee om de tuin te onderhouden.

 

Tonneke van der Kooij, DH 40
(tuinbezit 7 jaar)

Op dit moment is de tuin nog heel kaal, maar in volle verwachting van alle bolletjes die zullen uitkomen! Tonneke heeft 7 jaar geleden behoorlijk moeten snoeien, ruimen, onkruid wieden, enz. “Pas na de overdracht hoorde ik dat deze tuin onteigend was en dat ik daarom ook de hele inhoud van het huisje en de schuur voor mij was: geweldig!” vond ik het. Al na het eerste seizoen merkte ze dat voor groenten telen veel bescherming nodig was, anders werd alles opgevreten en daarom besloot Tonneke dat het voorlopig een bloementuin zou worden met op het grasveld een boomgaardje. “Pas sinds een maand is mijn kleine kasje in werking, nieuwe ruiten, verse aarde en ik geniet zo. Sinds de corona voelt de tuin nog fijner want hier kan ik familie en vrienden ontvangen zonder dat ik bang hoef te zijn. Ik ben dus nog steeds blij met de tuin”,  zegt Tonneke enthousiast.

 

Peter van Knotsenburg, DH 43
(tuinbezit 54 jaar)

Peter is één van de eerste tuinders op Delftse Hout. Maar tuinierde al met zijn vader op het Levenslust tuincomplex bij De Hertenkamp waar nu Hanos is gevestigd.

Samen met mijn vader heb ik op het stukje grond op complex Delftse Hout gestaan toen het nog weiland was, en de koeien en schapen er van het malse gras stonden te genieten. De gemeente was net begonnen met het uitzetten van de piketpaaltjes, voor het graven van de nieuwe sloten en de aanleg van de paden”, prachtig zegt Peter.

Bijzondere verhalen heeft Peter, te veel om hier te vertellen. Dus ga gerust langs en kom alles te weten over de vruchtbomen, zijn groententeelt, de kwekerij, de wilde planten, de overwinteringsplek voor amfibieën en hoe hij de grond (zee klei) heeft verbeterd en wat de bijzondere betekenis is van de naam van de tuin ‘De oude tijd’. En dat er ook nog op een andere manier getuind kan worden.

 

Victor Vargas, DH52
(tuinbezit sinds februari 2021)

Het project is in ontwikkeling, zoals Victor zijn tuin op dit moment beschrijft. Hij heeft grootse plannen en is druk met bakken maken en gaat aan de slag met diverse druiven soorten. Volgens mij moeten Martijn van complex Biesland en hij eens een wijntje drinken.

 

Anneklaar Wijnants, DH 56
(tuinbezit 7 jaar)

De tuin van Anneklaar is zoals ze zelfs zegt een gecontroleerde wildernis, met veel bessen, frambozen, pruimen, appelbomen en een kleine moestuin. Ze maait in mei paden in het gras om zo veel mogelijk wilde bloemen de ruimte te geven, pas vanaf juni maait ze het gras helemaal. Haar trots is haar nieuwe kas, een bouwproject van een jaar dat met veel hulp tot stand gekomen is, waar inmiddels citroenboompjes, tomaten, pepers en paksoi groeien. Anneklaar kan nog je nog veel meer vertellen maar daarvoor is juist de Gluren bij de buren opentuinendag.

 

Bert Brinkman, DH 83

De tuin van Bert is een traditionele volkstuin waarbij je groenten teelt en dat ieder jaar op een andere plek in de tuin doet. Hij heeft het tuinieren zelf aangeleerd. Maar het zat toch een beetje in de genen want zijn vader had een land- & tuinbouw bedrijf. Ook staat zijn tuin vol met fruitbomen.

 

Miranda Hogervorst, DH 87
(tuinbezit 4 jaar)

“Drie jaar lang hebben we verbouwd aan onze tuin en kunnen nu rustig zitten en genieten.  Wij troffen een tuin aan die 30 cm lager lag dan de rest, kortom veel water in de tuin. Het ophogen, 15 m3, was hard werken en veel lopen. Het huisje dateerde uit 1968 en kon je wel een krot noemen. Ook stonden er veel omgezaagde bomen in de tuin, die eruit moesten. Onder het huisje was geen fundering en tja dat wilde wij wel heel graag voor ons nieuw tuinhuis. Dus ook dat hebben we aangepakt”, geeft Miranda aan. Ondanks de vele werkzaamheden sprak haar de plek aan want er staat namelijk een hele grote prachtige berkenboom in de tuin. Verder zag ze dat de vorige eigenaar met veel passie in zijn tuin had gewerkt en hebben ze zeker onderdelen van de tuin zo gelaten. “Wij vinden zelf dat de bloementuin die we er van gemaakt hebben een prachtplek is. En niet alleen wij maar ook onze vrienden en familie. En ook de kinderen komen graag op deze plek en dat is fijn. Met elkaar genieten van de natuur en de rust”, en dat is waar het om draait volgens Miranda.

 

Margreet Nadorp-Beek, DH 102
(tuinbezit 43 jaar)

De tuin is van Margreet haar vader geweest. Van volledige groentetuin met de verplichte 1 meter bloemen vanaf de heg, hebben we de helft siertuin gemaakt. We waren jong en onervaren in tuinieren, maar kregen van alle “oude wijze” mede tuinders goede raad. Nu horen we zelf bij de ouderen. Alle jaren komen er vergeet-mij-nietjes op (soms een paar, soms heel veel). Dit voelt als een erfenis van vader. Ik ben dol op dahlia’s, die soms 2 m. hoog worden. Groente van eigen tuin is toch het lekkerste wat er is. We hopen nog een tijd van de tuin te mogen genieten.

 

Monique Wittkampf, DH 121
(tuinbezit 3 jaar)

De tuin van Monique ligt prachtig aan het water en voelt als een tuin en bos tegelijk. Overal zie je sfeervolle hoekjes en paadjes waar prachtige stinzen planten groeien. De woelmuizen houdt ze tegen door groente te kweken in groentebakken. Er is ook een apart gedeelte voor de bessen en de bloemen.
De open haard in het kwalitatief goede huisje maakt het helemaal af. “Én ik heb veel fijne buren”, roept ze ons nog toe.

 

Theo Cenin, DH 152 en 153
(tuinbezit 1 jaar)


Op de vraag hoe Theo zijn tuin bij aankoop aantrof vertelde hij dat het een overwoekerde tuin was met een tuinhuis in een zeer slecht staat met veel puin en tegels op het stuk grond. Hij is flink aan de slag gegaan. De foto’s zeggen genoeg. De volgende stap is het zo veel mogelijk duurzaam en ecologisch proberen in te richten samen met zijn vrouw Aleida, waarbij groenten en bloemen een soort van evenwicht moeten vormen.

 

Liesbeth Godijn, DH 162
(tuinbezit 21 jaar)

Toen Liesbeth de tuin overnam wat het vrijwel leeg op wat hoog opgeschoten gras en een aantal bomen na. “In de loop der jaren heb ik steeds meer borders aangelegd, een stuk moestuin gehad en weer verwijderd en veranderd in een rozentuin, een eerst kleine en toen grotere vijver aangelegd. Mijn tuin is heel vol gegroeid met veel verschillende planten en heeft heel het jaar wel iets in bloei”, glundert Liesbeth.

 

Kees de Groot, DH 207
(tuinbezit 16 jaar)

Wie kent de 83 jarige de heer De Groot niet op de tuin? En dat is niet alleen om de vele soorten groenten die hij verbouwd maar om zijn 300 groene vijgen die hij ieder jaar van zijn 2 bomen oogst.

Van een stekje uit Italië staan er nu 2 volwaardige vijgenbomen. Op de tuin staat ook een hele speciale framboos, deze smaakt namelijk naar lychees. Menig tuinder komt dus even langs met een leeg schaaltje.
En niet alleen de tuinders komen buurten, ook de Koolmezen strijken neer in de met Hindelopen beschilderde verfkunst. Dit jaar waren er weer 4 jonkies.

 

Joke en Willem, DH 234
(tuinbezit > 50 jaar)

Ook Joke en Willem zijn een van de eerste tuinbewoners van Delftse Hout. “Met veel plezier gingen wij met onze kindertjes 3-en 5 jaar aan de slag. Mijn vader kon wat materiaal ritselen, waarvan een tuinhuisje werd vervaardigd. Al gauw was er de wens om er ook te gaan slapen, wat oogluikend werd toegestaan”, geeft Willem lachend toe. Zijn vader zat in de bouw en als snel werd er aan het huisje een aanbouwtje getimmerd, waar twee kribbetjes boven elkaar werden gerealiseerd voor de kids, zelf sliepen ze op luchtbedjes in het huisje.

Ze beschikten toen niet over de tegenwoordige technische mogelijk heden. De verlichting en verwarming bestond uit een olielampje wat branden op een zeer kwetsbaar zogenaamd kaarsje. En de vakantie bestond uit 6 weken op de tuin. Op de fiets met hond in de zijtas en de papagaai in een vervoerskistje naar Delfgauw. Om het vakantie gevoel te versterken deden ze geen boodschappen in Delft, maar in Delfgauw, waar toen nog enige winkeltjes waren, en melk werd in een melkbus gehaald.

“De techniek deed meer en meer zijn intrede, we kochten bij de Makro een heel klein tv. toestelletje op 12 volt, de voeding bestond uit een oude autoaccu.  Hele kinderschare hebben genoten van Pipo de clown. De inrichting van de tuin bestond toen uit een groot grasveld, waar veel activiteiten plaats vonden, en fruitbomen die toen verplicht waren. Toen de kinderen waren uitgevlogen, hebben we de tuin ingericht als siertuin, de volière maakte plaats voor een grote kas met verschillende druivenranken”, zegt Joke ons.

“Ondanks onze intredende stramheid hopen de 80 jarige nog enige jaren te mogen genieten van ons tuintje. Wij kunnen het een ieder ,zeker in deze corona tijd, aanbevelen”, zeggen Joke en Willem in koor.