Close

Gluren bij de tuinburen Kooltuinmolensloot

Kom naar de open tuinendag ‘Gluren bij de tuinburen’.
Meer dan 50 enthousiaste tuinders stellen zondag 27 juni van 10 tot 16 uur hun tuin open voor tuinders van onze vereniging.

Op tuin Kooltuinmolensloot zijn dit de tuinders:

 

Victor van Hagen en Martine Graafland, KTM 6
(tuinbezit 4 jaar)

De jongere generatie neemt het tuinieren gelukkig over. Zo ook Victor en Martine maar dan wel op een andere manier. Iets minder “netjes” en minder arbeidsintensief. De nette siertuin werd omgetoverd tot een wat wildere tuin met bijen- en vlinderplanten en meer kronkelige paadjes. De sierbedden werden moestuinbedden. De bestaande planten hebben ze tussen de andere planten geplant, er kwam een grasveldje, een kleine vijver en flink wat fruitbomen.

“De tuin zit in het hoekje, dus het is er echt rustig, het is er een beetje afgesloten. De tuin verrast ons. Het is fijn om te zien hoe de bloemen bloeien en de groente groeit, en elke keer als we komen is het weer een verrassing wat er rijp is, en wat we s’ avonds eten”, zegt Martine lachend.

 

Alex de Vogel, KTM 17
(tuinbezit 6 jaar)

Een tuin om te relaxen en te genieten met een pracht van een huisje dat Alex zelf verbouwd heeft. Leuke fleurige vaste planten, heesters en een mooi grasveld is het ultieme geluk.

 

Jan en Trudy Berghuijs, KTM 18
(tuinbezit 20 jaar)

“Het is al weer 20 jaar geleden dat we de tuin kochten”, zegt Jan. “Hoewel tuin? Het was een smerige en verwaarloosd stuk grond”. Maar wat is het mooi nu na 20 jaar tuinieren. Destijds heeft Jan alles gesnoeid, bomen gerooid, gemaaid en opgeruimd, daarna een nieuwe kas neergezet en het huisje opgeknapt en alles opnieuw bestraat en ingedeeld. Echte tuindershanden zijn hier aan te pas gekomen en dat maakt het nu tot een plek voor ontspanning en rust. Jan leeft heerlijk met de natuur en is op een biologische wijze in de tuin bezig.

 

A. Mashaei en Zsofia Csiszer, KTM 19
(tuinbezit 3 jaar)

“Drie jaar geleden was de tuin toen een kleine jungle toen ik de tuin overnam. De vorige eigenaar kon de laatste paar jaren niets doen en besloot uiteindelijk de tuin te verkopen. Maanden zijn we druk bezig geweest om onnodige planten te verwijderen en een manier te vinden om de tuin te organiseren. Vanwege lekkage heb ik het hele dak van het huisje vervangen en vernieuwd. Wat ik belangrijk vind, dat de tuin een natuurplek blijft en daarom heb ik het niet veranderd met kunstmatige of eclectische en een moderne plek. Wilt u weten hoe ik dat gedaan heb? Kom gerust even kijken”, zegt Mashaei.

 

Marjon van Holst, KTM 28 en 29
(tuinbezit 13 en 14 jaar)

Marjon wilde graag een moestuin en overlegde met haar man, want een moestuin betekent dat je in de zomer eigenlijk niet op vakantie kunt en dat ik er veel tijd aan zou moeten besteden. Hij had zelf niets met tuinen, maar zei haar dat hij wel een beetje zou helpen.

En toen ze eenmaal aan de slag gingen om tuin nummer 29 te maken werd haar man steeds enthousiaster. Zo enthousiast dat, toen een jaar later de tuin van de buurman vrij kwam, hij voorstelde dat hij er voor zou gaan. Marjon aarzelde nog even, want dat zou wel betekenen dat ze samen een forse tuin zouden moeten bijhouden, maar de verleiding was groot. Tot onze vreugde kwam hij in aanmerking want de tuin was zo’n rommeltje en zo verwaarloosd dat niemand nr. 28 wilde hebben.

Tuin 29 was een onderhoudsarme tuin met voornamelijk gravel, gewassen grindtegels en schuttingen in alle maten. En coniferen. Met veel hulp is hier weer een prachtige groene tuin van gemaakt. En ook uit tuin 28 kwam het nodige puin, een container van 10 kuub was snel gevuld. En ook die tuin werd weer groen en wel als een klassieke moestuin. Naast de grote kas is er ook een pergola waartegen de pronkbonen klimmen. Zo is er een doorkijk van de ene tuin naar de andere via pergola’s die klimmers ondersteunen en zo diepte benadrukken.

“Onlangs is de wens van mijn man uitgekomen en staat er nu een zonnewijzer midden in de moestuin en ook mijn wens is vervuld en zijn alle tegelpaden tussen de bedden weggehaald. Gestampte paadjes zijn makkelijker schoon te houden, je bent flexibeler in de indeling en hoe minder steen in een tuin hoe leuker ik het vind. Er is zoveel liefde in gestoken en veel werk, we hebben nu een “wilde“ siertuin en een “klassieke”, gifvrije moestuin. De siertuin is een oase voor bijen, vlinders en andere insecten en daarmee ook voor kleine vogels”, vertelt Marjon.

 

Christian en Steffie Chaudron, KTM 38
(tuinbezit 5 jaar)

We vroegen Christian en Steffie hoe ze de tuin aantroffen en wat heb je gedaan om het naar je zin te maken? De tuin was een opslag voor “puin en rommel”. De vorige eigenaar was een liefhebber van keien en had met de puin en rommel ophogingen gemaakt in de tuin om keienheuvels te maken. Daarnaast stonden er twee enorme dennenbomen op die 3/4 van de tuin bedekten; een vervallen volière en héél véél onkruid! Toch werden we verliefd op de plek.

Wat maakt jouw tuin zo bijzonder? Na vijf jaar en hard werken hebben we er een heerlijk plekje van gemaakt. We hebben nog een deel te gaan maar hebben er al een leuke blokhut op gezet en veel plezier gehad van ons kasje. Ook de appel- en perenbomen doen het heel goed en hebben al veel taarten, moes en wat nog meer opgeleverd. Na het werk in de tuin heerlijk op blote voeten met een leesboekje op het grasveld luisterend naar de vogeltjes. Het leuke is dat we veel van de aanwezige materialen hebben hergebruikt. Zo blijkt rommel toch best bruikbaar als je er anders naar kijkt!

 

Jan en Joke van Keeken, KTM 51A
(tuinbezit 11 jaar)

Lekker dicht bij de ingang en niet te groot, zo kan Jan genieten van de pracht en praal om hem heen. Maar daar heeft hij veel voor moeten doen samen met zijn broer want het was wel een rommeltje toen hij met tuinieren begon. De tuin wordt nu steeds mooier en mooier.

De tuin is voor Jan na zijn hersenbeschadiging nog belangrijker geworden. Op deze plek is hij erg opgeknapt. De tuin is Jan zijn lust en zijn leven.

 

Thijs de Cuijper, KTM 61
(tuinbezit 13 jaar)

Niet iedereen trof een tuin aan waar nog veel moest gebeuren. Thijs trof een mooie bloementuin aan en heeft alleen wat bomen en struiken moeten vervangen en een mooi grasveldje aangelegd. “Wij hadden ons voorgenomen om het een jaartje aan te kijken maar het beviel ons zo goed dat ik een nieuwe beschoeiing heb geplaatst en het huisje wat niet al te best was vervangen. Het huisje heb ik zelf gebouwd”, aldus Thijs. Op de vraag wat zijn tuin bijzonder maakt zegt Thijs: “Eigenlijk is mijn tuin helemaal niet bijzonder maar we beleven er veel plezier en ontspanning aan. Mijn vrouw Marga aan de tuin en ik aan de druivenkas”. Zeg nou eerlijk dat is toch het mooiste.

 

Jaap Dogger, KTM 65
(tuinbezit 41 jaar)

Jaap heeft al 41 jaar zijn tuin op KTM en deze omgetoverd tot een waar bloemenparadijs; er staat altijd wel wat in bloei. Nu staat het vol met schitterende azalea’s – wel 60 verschillende, daarna bloeien de 38 soorten rozen en de 25 verschillende floxen. De bloemen staan allemaal in potten die Jaap verzet van de schaduwplek achter zijn huisje naar de zon als de knoppen op uitkomen staan. Jaap verzorgt ook een aparte strook op het tuincomplex waar wel 150 hortensia’s op staan! Een van de grote hobby’s van Jaap is ook het verzorgen van cactussen. De kas is getransformeerd in een woestijnparadijs vol met bloeiende cactussen van klein tot groot. Naast het door hem zelf ontworpen huisje staan potten amarine’s. Als je wilt weten wat dit zijn zul je echt een bezoekje aan deze tuin moeten brengen. Midden op de tuin staat dan nog als klap op de vuurpijl een Ginko boom. Ook over deze boom kan Jaap je alles vertellen.

 

Toine van Veghel, KTM 80
(tuinbezit 26 jaar)

Tuincomplex en Tuinnummer: Kooltuinmolensloot 80.
Zesentwintig jaar geleden nam Toine een goed onderhouden tuin over maar wel wat eentonig van opzet. En daar heeft Toine verandering in aangebracht met een diversiteit aan vaste planten, groenten en fruit. Volgens Toine is zijn tuin eigenlijk ”een productietuin”. “Wat dat is? Dat kom je maar bekijken”, roept Toine.

 

Marian en Henk Middelkoop, KTM 82
(tuinbezit 10 jaar)

“Onze tuin was van een ‘bioloog’, je zou kunnen zeggen een wilde tuin, met overal vergeet-me-nietjes, buxushagen, een prachtige pruimenboom en een huisje van ossenrood. We hebben de tuin ingericht naar onze eigen smaak. Nieuwe beplanting, het huisje opgeknapt (nu in Provençaals blauw), een kas laten plaatsen (kweken komkommers, druiven, tomaten enz.). En we hebben een mediterrane plantenhoek gemaakt (oleander, olijfboom, vijgenboom enz.). De tuin is kleurrijk, divers, een heerlijke plek om te vertoeven met fijne buren. Voor ons is het een ‘paradijs’!, aldus Marian en Henk. Ook zin om het paradijs te zien? Kom gerust kijken.

 

Marieken en Eric Boer, KTM 104
(tuinbezit 6 jaar)

Hoe vaak heb je als tuinder de schop in je handen? En zeker als je de tuin op de schop hebt genomen zoals Marieken en Eric. De hele indeling en beplanting hebben ze aangepast toen ze de tuin kochten. En niet alleen de tuin maar ook het tuinhuis.

Het is een oase van rust geworden, te midden van bloemen, planten en (fruit)bomen. “Lekker ‘wroeten’ in de aarde, kijken naar de bloemen of een boek lezen en buiten eten”, zegt Marieken. En voor Eric werkt ook het geluid van de vogels ontspannend.