Close

Gluren bij de tuinburen Vijvertuinen

Kom naar de open tuinendag ‘Gluren bij de tuinburen’.
Meer dan 50 enthousiaste tuinders stellen zondag 27 juni van 10 tot 16 uur hun tuin open voor tuinders van onze vereniging.

Op tuin Vijvertuinen zijn dit de tuinders:

 

Lida Koot, Vijvertuinen 8
(tuinbezit 23 jaar)

Lida hoeft niet te twijfelen over de vraag waarom  haar tuin zo bijzonder is. In 1 zin komt het eruit; Mijn tuin is zo divers  en daarom bijzonder met een moestuin, kas, borders, gazons, terrasjes en een vijver met prachtige visjes, die regelmatig bezocht worden door de reizigers.

 

Evelyn van Beers, VT 16
(tuinbezit 17 jaar)

De tuin van Evelyn is een cottage tuin met overal plekjes en hoekjes om te zitten, te kijken en te verbazen wat er groeit en bloeit. Zelf is ze wat bescheiden over haar tuin en dat is nergens voor nodig. Zittend onder het afdak van haar prachtige huisje met een aai over de kat krijg je een geluksmomentje. Ook beleven? Kom dan even kijken.
De kat heeft het niet zo op honden dus die mogen buiten wachten.

 

Dick en Lieneke Wardenaar, VT 17
(tuinbezit 4 jaar)

Aanvankelijk wilden ze nog wel iets van de bijzondere beplanting behouden, maar het bleek toch nodig deze tuin rigoureus aan te pakken. Een helft van de tuin zou moestuin worden. Dat deel heeft Dick helemaal uitgeplozen en hij heeft zoveel mogelijk de Heermoes-wortels verwijderd. Daarna heeft dat deel van de tuin zo’n beetje anderhalf jaar onder afdekzeil liggen wachten op de eerste groenteplantjes. Terwijl het ene deel lag te wachten hebben ze het andere deel ingericht als siertuin, nadat ze onkruid en verwilderde planten hadden afgevoerd.

De hele tuin is ook een flink stuk opgehoogd. Vervolgens hebben ze voor het terras voor grind gekozen. Misschien een vreemde keus, maar ze hebben voordat ze op VT kwamen ook een tuin gehad, met een flink grasveld. “Gras moet iedere week gemaaid worden, onkruid moet eruit gestoken worden en de kantjes moeten geknipt. Dit grindterras is naar ons idee leeftijd-proof. Geen onderhoud, geen of nauwelijks onkruid. Beetje onhandig met de kleinkinderen, maar ook dat went wel”, grinnikt Lieneke.

Helaas moest de kas ook vervangen worden want ze stootten iedere keer hun hoofd dus kwam er een grotere, ruimere kas. En ook de fruitbomen moesten er aan geloven want daar kwam het tuinhuisje, dat nu op een stevige fundering staat.

Inmiddels hebben ze al veel geoogst van de tuin. “Wat zeg je klaar? Nee, een tuin is nooit echt klaar. Ik ben ook nog niet helemaal tevreden met de beplanting. Maar het Heermoes laat zich nauwelijks meer zien en ik vind het leuk om af en toe weer eens wat te verplaatsen of te vernieuwen. Het is geen wilde, maar ook geen aangeharkte tuin. De vijver uit onze vorige tuin heeft ook weer een plek gekregen”, aldus Lieneke.

Hun niet zo heel grote tuin hebben ze omgetoverd tot een ruime moestuin, een mooie siertuin en een tuin om met familie en vrienden (als dat weer mag) bij elkaar te komen en gezellig te eten of de barbecue eens aan te steken.

 

Mieke de Vette, VT 25
(tuinbezit 25 jaar)
Ook op Vijvertuinen zijn er nog tuinders die er vanaf het begin bij waren. Dus ook Mieke begon met tuinieren op een kaal stuk grond maar och wat een zevenblad stond er. Inmiddels staat de 315 m2 tuin vol met planten en bloemen. Geen groente ……….wel heel veel sedum plantjes. Allerlei soorten kun je bij Mieke zien. Dus hou je van sedum, gaan dus. De tuinkas staat vol met stekjes. “Ik kom altijd plek tekort”, lacht Mieke. Ze is bijna iedere dag op de tuin, die aan de bosrand ligt, te vinden.

 

Trudy van Gool, VT 31
(tuinbezit 13 jaar)

En ook Trudy heeft van haar tuin een paradijsje voor haarzelf gemaakt. Ze vind het een bijzonder plekje midden in de stad. Nieuwsgierig? Gewoon gaan kijken bij tuin nummer 31.

 

Lisette Gerbrands, VT 32
(tuinbezit 6 jaar)
Lisette kwam van een tuincomplex in Rijswijk “Tot ons Genoegen”, waar nu huizen staan een ander soort genoegen. In het midden van de tuin op Vijvertuinen stond veel Erica (heide). “Dat heb ik eruit gehaald, ik zie Erica liever op een fietstocht in Drenthe. Mijn grote passie is kruiden zodat dit middenstuk daarmee werd vol geplant. Twee Jaar geleden kreeg ik de smaak te pakken van een moestuin en zijn de kruiden op andere plekken geplant.
In Coronatijd heb ik met mijn zoon samen (na het verwijderen van een grote conifeer) een kruidenspiraal gemaakt, de naam zegt het al. Hoe dat er uit gaat zien hoop ik op 27 juni te kunnen showen”.

Op haar tuin is ook een vijver met goudvissen. Ze hebben de koude en het ijs overleefd. Volgens Lisette zijn het zeer slimme, grappige en gevoelige vissen want tegen etenstijd trommelt ze een magisch ritme (een soort tamtam) en komen ze aanzwemmen.

Vogels weten de tuin van Lisette te vinden omdat ze diverse waterbakken heeft staan. Onlangs bezocht een ijsvogel de tuin. “Wat een prachtvogel! ik was helemaal lyrisch. Maar ook ‘gewone vogels zijn zeer welkom”’, zegt Lisette enthousiast. Zo zie je waar een volkstuin allemaal niet goed voor is. Wil je meer verhalen horen? Kom dan gerust langs bij Vlijtig Liesje.

 

Gerda Braaksma en Dick de Haas, VT 46
(tuinbezit 3 jaar)

Een plaatje om te zien is de tuin van Gerda en Dick. Met wat relatief kleine aanpassingen die ze destijds hebben gedaan, zijn ze blij met hun stuk grond. De tuin bestond uit een gedeelte met (bijzondere) struiken en bomen, moestuinbakken, een vijver, bloemenperken, grasveld en een kas. Een gedeelte van de tuin hebben ze aangepast. De moestuin groter gemaakt, meer stukken voor bloemen en ze hebben een kruidencirkel aangelegd. Op de vraag wat voor hun de tuin zo bijzonder maakt zeiden ze dat het de combinatie van moestuin met fruit, bloemen, planten en struiken is.