Italiaans eten
Dit keer Italiaanse recepten in het Italiaanse themanummer.
Het Italiaans menu is anders dan we in Nederland gewend zijn, het bestaat uit de volgende gangen:
Antipasto:
Het voorgerecht, vaak wat vleeswaren, olijven, bruschetta (geroosterde ciabatta met bv een mengsel van knoflook, tomaten, basilicum en olijfolie), Italiaanse kaasjes, gegrilde groenten.
Primo piatto:
Het eerste gerecht bestaat uit een pastagerecht, zoals spaghetti, tagliatelle, penne, enz. met een saus of “in brodo” (in bouillon), of uit een rijstgerecht (zoals risotto).
Secondo piatto:
Het tweede of hoofdgerecht van vlees (rund, varken, schaap) of vis (vis, schelp- en weekdieren), wild of gevogelte, eieren, groenten of kaas.
met een bijgerecht, een contorno, dat bestaat uit een aardappel- of groentegerecht of salade. De contorno wordt doorgaans na of naast het hoofdgerecht gegeten, niet erbij op hetzelfde bord.
Dolce & dessert:
Dessert en gebak, fruit.
In het dagelijkse leven zullen alleen bij speciale gelegenheden en feestdagen alle 4 de gangen op het menu staan. Meestal wordt een Primo en/of pasta bij de lunch gegeten en de secondo met een contorno bij het avondeten.
Pasta al burro e salvia (pasta met boter en salie)
Dit delicate en heel eenvoudige gerecht is er één van die voorbeelden van de Italiaanse keuken waarbij met een minimum aan ingrediënten een resultaat voor fijnproevers verkregen wordt.
Ingrediënten(voor 4 personen)
100 gr boter
6-8 blaadjes verse salie
100 gr geraspte Parmezaanse kaas
300-400 gr pasta (fettuccine of spaghetti)
Bereiden
Kook de pasta beetgaar.
Smelt, een paar minuten voordat de pasta gaar is, de boter in een pannetje, voeg de salieblaadjes, eventueel versnipperd, toe en fruit ze zachtjes in de boter. De boter mag niet bruin worden.
Giet de pasta af, doe hem in een voorverwarmde schaal en giet er de hete salieboter overheen. Strooi de helft van de Parmezaanse kaas eroverheen en roer goed.
Dien de pasta meteen op en serveer de overgebleven Parmezaanse kaas er apart bij.
Vellutata di zucchine (zijdezachte soep van courgettes)
Ingrediënten(voor 4 personen)
700 gr courgettes
200 gr aardappelen
1 ui
1 kleine prei
30 gr boter
een klein bosje basilicum, gesneden
zout en peper naar smaak
olijfolie
geraspte Parmezaanse kaas
eventueel wat (geroosterd) brood
Bereiden
Snij de ui fijn en de prei in ringetjes en fruit ze in de boter glazig (niet bruin laten worden).
Schil ondertussen de aardappelen en snij ze, net als de courgettes, in blokjes.
Doe de aardappels, courgette en basilicum bij de ui en prei, voeg enkele kopjes water toe en wat zout, doe de deksel op de pan en breng aan de kook.
Laat de groenten 10-15 minuten zachtjes koken (5 minuten in een snelkookpan).
Maak op smaak met wat zout (of groentenbouillonblokje) en eventueel peper, en maal alles heel fijn met een staafmixer zodat een dikke soep ontstaat.
Serveer de soep op borden of in kommetjes, met wat olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas naar smaak, en het (geroosterde) brood.
Verdure gratinate al forno (Gegratineerde groenten)
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 aubergine
1 grote of 2 middelgrote courgettes
2 paprika’s
4 tomaten
50 g paneermeel
1 klein bosje platte peterselie
1 teen knoflook
olijfolie
zout naar smaak
Bereiden
Doe het paneermeel, de peterselie en de knoflook in een minipimer (zo’n bekertje met een sneldraaiend mes dat vaak bij een staafmixer hoort) en mix tot de peterselie fijn is gehakt en alle ingrediënten goed zijn vermengd.
Snij de aubergine in plakjes van ¾ tot 1 cm.
Snij de courgette in 3 stukken (kleinere courgettes door de helft) en vervolgens ieder stuk weer in de lengte in 3 of 2 dikke plakken.
Snij de paprika’s doormidden, verwijder de zaadlijsten en verdeel iedere helft in 3 stukken.
Halveer 2 tomaten.
Snij de overgebleven 2 tomaten in kleine stukjes.
Rangschik alle stukken op een bakblik dat bedekt is met ovenpapier.
Verdeel de stukjes tomaat over de plakjes aubergine en courgette.
Strooi wat zout naar smaak over de groenten.
Verdeel over ieder stuk groente een theelepeltje mix van paneermeel.
Besprenkel alles met olijfolie.
Bak de groenten ca. 20 minuten in de oven op 190°C.
Geroosterde tomaten-ricotta taart
Ingrediënten
Voor kleine taartjes kleine vormpjes (bv bakvormpjes voor appelbollen of cupcake-plaat), voor een grote een gewone springvorm of een pizzavorm.
Bladerdeeg (voor kleine vormpjes 1 plakje per vormpje, voor grote voldoende om de bakvorm te bekleden).
500 gr tomaten in plakken of snoeptomaatjes in de lengte gehalveerd
2 eetlepels balsamico
50 ml olijfolie
10 takjes tijm, gerist
1 eetlepel suiker
1 eetlepel grof zeezout
peper
250 gr ricotta
3 eieren
scheutje maggi
flinke schep zongedroogde tomaten tapenade (bij voorkeur) of tomatenpuree
1 eetlepel Aromat
wat peper
Bereiden
Verwarm de oven voor op 150 graden c.
Bestrooi de tomaten met balsamico, olie, tijm, suiker, peper en zout en rooster alles 15 minuten.
Bekleed ondertussen de bakvorm met het bladerdeeg.
Meng de ricotta met de eieren en de smaakmakers en vul met dit mengsel de met bladerdeeg beklede bakvorm(pjes). Leg daarop de geroosterde tomaten en bak 30 minuten op 180 graden C.
Semifreddo met aardbeien
Ingrediënten voor 8 personen:
400 gr aardbeien
300 gr meringues/schuimpjes
2,5 dl slagroom
lichte aardbeienlikeur naar keuze (optioneel)
Bereiden
Was de aardbeien voorzichtig en verwijder de kroontjes. Houd er enkele apart en pureer de rest.
Verkruimel de meringues in grove stukjes, maar houd er enkele apart.
Klop de slagroom stijf. Meng de room voorzichtig met de aardbeienpuree en spatel er dan de meringue kruimels onder.
Bekleed een cakevorm met plasticfolie en besprenkel met enkele druppels likeur. Doe het semifreddo-mengsel in de vorm.
Plaats de vorm minstens 4 uur in de vriezer, tot zelfs de volgende dag.
Neem de semifreddo uit de vriezer en dien koud op. Versier met enkele stukjes aardbei en meringue.
Buon appetito.