Close

6 juli 2024

Jaarthema Schoner water

De natuurvereniging Natuurlijk Delfland heeft ieder jaar een thema, voor 2024 is dat Schoner water.

Water is een van de vier noodzakelijke levensvoorwaarden (aarde, water, lucht en vuur / energie). Denk daar bij water aan drinken (en verdere rol in en op ons lichaam), voedselproductie, natuur, vervoer, recreatie. Zeker in ons gebied is water vanouds zeer aanwezig en  daarmee ook de typische biotopen en landschappen. Bij water hoort ook de oever, omdat water altijd ingebed is door een oever.

Onze jaarthema’s zijn vooral op bewoners gericht om hen voor dit onderwerp te stimuleren. Om bewoners water te laten schoonmaken is heel beperkt; denk aan kroosscheppen en drijf afval scheppen, dit geldt ook voor onze vereniging. Wel kan een ieder bijdragen om het water niet te vervuilen. Degene die daadwerkelijk de waterkwaliteit kunnen beïnvloeden is de overheid: rijksoverheid, provincie, gemeenten en de waterschappen.

In een jaarthema worden er diverse activiteiten georganiseerd, denk daarbij aan excursies, lezingen en het Soort van het Seizoen. Deze laatste activiteit is om naast aandacht te vragen voor het  thema ook ervaring met deze soorten te krijgen.

Voor de zomermaanden (juli, augustus en september) is gekozen voor de watergentiaan en enkele zweefvliegen.

Meld deze soorten via natuurlijkdelfland@knnv.nl ; vermeld bij de zweefvliegen de bloem of plant waar ze op zitten. Wij publiceren deze in onze Nieuwsbrief. Je kan ze ook rechtstreeks bij waarneming.nl melden.

Wij willen graag waarnemingen hebben uit de volgende gemeenten: Westland, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk, Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag), Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Om deze soorten te kunnen herkennen is er een informatiebrief geschreven ga naar https://delfland.knnv.nl/kennisbank/jaarthema-schoner-water/

Kijk ook voor de activiteiten op de agenda van Natuurlijk Delfland:

https://delfland.knnv.nl/agenda/ ; je zal daar diverse activiteiten rond het leven in het water vinden.