Close

25 mei 2016

Krieltjes met gribiche saus

Ingrediƫnten

  • krieltjes voor 4 personen, gestoomd of gekookt met schil.
  • 2 hardgekookte eieren
  • 2 dl zonnebloem- of druivenpitolie (geen olijfolie!)
  • 4 el witte wijnazijn
  • 2 tl Franse mosterd
  • 2 el kappertjes, grof gehakt
  • 2 el cornichons (kleine zure augurkjes), grof gehakt
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • 1 el kervel, fijngehakt
  • 1 el dragon, fijngehakt
  • zout en peper

Opmerkingen

De eieren moeten niet keihard gekookt zijn. Dooiers moeten net hard zijn, en dus niet gortdroog en `groen`.
Gebruik voor deze saus geen olie met een sterke smaak, zoals olijfolie. Zonnebloemolie is prima.

Bereidingswijze

Snijd de gekookte eieren in de lengte doormidden en scheidt de dooiers van het eiwit.
Hak het eiwit heel fijn en zet even apart.
Wrijf de dooiers in een vijzel fijn tot een gladde `zalf`. Als je geen vijzel hebt, dan kun je de dooiers door een fijne zeef drukken of anders heel fijn prakken met een vork.
Klop de olie met een garde, eerst druppelsgewijs en dan in een straaltje, door de eierdooiers. Uiteindelijk moet je een gladde emulsie verkrijgen die niet schift (olie mag niet `drijven`).
Voeg vervolgens de mosterd en azijn toe en klop wederom goed door.
Roer daarna de gehakte kappertjes, cornichons, eiwit en kruiden goed door de saus en breng het geheel op smaak met versgemalen peper en zout.

Dien de saus, niet al te koud, op bij de krieltjes. Heerlijk met wat sla op een warme dag op de tuin