Lekker eten met de kerstdagen

Nauwelijks te geloven dat 2017 alweer bijna voorbij is. Het stemt mij altijd een beetje weemoedig; de tijd gaat zo snel. Maar met de kerstdagen op komst kan ik mezelf weer helemaal blij maken door te gaan bedenken wat ik die dagen voor familie en vrienden zal gaan koken.
Lekker moet het zijn en liefst goed van te voren klaar te maken. En met de oogst van dit jaar zal dat wel lukken. Ik heb in de zomer en het najaar veel ingevroren en ingemaakt en dat komt nu goed van pas.
Hier enkele, eenvoudige recepten en wat tips. Thuis leef ik me helemaal uit. Koken is, naast moestuinieren, mijn grote hobby.
Wat ideeën voor een kerstmaal zonder vlees of vis. Voor de vleesliefhebbers kan er natuurlijk altijd een mooi stuk gebraad bij.
Amuses vooraf is extra feestelijk. Bijvoorbeeld:
Preimousse in een glaasje (4 personen)
- 1 prei met veel groen
- 1-2 flinke eetlepels roomkaas
- aromazout naar smaak
- sprietjes bieslook
Was de prei grondig en snij in heel fijne halve ringen en vooral het groen is nodig.
Kook de prei (liefst in de magnetron) met weinig water net gaar en nog fris groen.
Giet af, laat afkoelen en doe dan de prei in een blender met één of twee flinke eetlepels roomkaas en het aromazout en draai tot een gladde massa. Of pureer dit mengsel met de staafmixer. Proef of het hartig genoeg is en of er nog wat roomkaas bij moet om het mooi smeuïg te maken.
Serveer in een glaasje met een paar sprietjes bieslook. Kan van te voren gemaakt, 1 of 2 dagen in de koelkast is geen probleem.
Rode uien jam met zachte geitenkaas
- 1 el olijfolie
- 500 g rode uien, in ringen
- blaadjes van 3 takjes verse tijm of een bescheiden theelepel gedroogde tijm
- 4 el rode wijnazijn
- 4 el lichte basterdsuiker
- 200 ml rode wijn
- zachte geitenkaas
Verhit de olijfolie op laag vuur. Voeg de uiringen en tijm toe en fruit ze zachtjes 40 minuten in de olie tot de uiringen beginnen te karamelliseren.
Voeg de rode wijnazijn en suiker toe en verhit ze een paar minuten mee. Voeg de rode wijn toe en laat alles nog 20 minuten bubbelen tot het behoorlijk is ingedikt is. Dan af laten koelen.
Schep in een glaasje of in/op een cupje/toastje (AH) wat zachte geitenkaas en schep er rode uienjam over. Een drupje honing kan er altijd bij. Alles kan van te voren klaargemaakt.
Begin vervolgens het diner met een vrolijk gekleurde soep.
Pompoensoep
- 1 pompoen (liefst die diep oranje van eigen tuin of uit de winkel)
- 3 of 4 bouillonblokjes (tuinkruiden)
- ca 750 ml water of iets meer
- 2 dl room
- peper, zonodig nog wat zout
- eventueel een klein beetje geraspte verse gember of een scheutje gembersiroop
Snijd de pompoen in hanteerbare stukken. Pitten en hooi eruit, schillen en in blokjes snijden. Dan met water ( tot ca 1 cm onder de pompoenblokjes) en bouillonblokjes gaar koken in ongeveer ½ uur (even prikken, als de blokjes zacht zijn, is het goed). Redelijk sterke bouillon gebruiken, want pompoen is wat flauw. Peper, en eventueel een heel klein beetje vers geraspte gember of gembersiroop erbij en met de staafmixer pureren. Tot slot de room toevoegen. Als de soep te dik is een beetje bouillon toevoegen. Serveer de soep in een koffiekopje, dan wordt het niet te veel en het staat leuk. Natuurlijk is deze soep van te voren te bereiden. Alleen nog opwarmen voor het diner.
Gevulde portobello’s (4 personen)
- 4 portobello’s
- 1/2 bakje kastanje champignons
- handje gedroogd eekhoorntjesbrood
- 2 tenen knoflook
- 1 paddenstoelenbouillonblokje
- handje fijn geraspte pittige kaas
- 1 dl room
- peper en zout
Verwijder de stelen van de portobello’s en borstel ze schoon als dat nodig is.
Zet het eekhoorntjesbrood in warm water te weken, ca 15 minuten. Giet dan af en snijd grof. Was de kastanje champignons en hak ook grof. Knoflook zeer fijn hakken of met de knijper fijn maken.
Verwarm de room en los het bouillonblokje er in op.
Beboter een bakplaat of vet in met olie en leg daarop de portobello’s met hun hoed naar beneden. Vul ze met de andere paddenstoelen en de knoflook. Giet de room er over, zonodig peper en zout. En bestrooi met de fijn geraspte kaas. Tot zover is alles voor te bereiden.
Verwarm de oven voor op 180 graden C en bak de portobello’s ca 15 minuten tot ze gaar zijn en de kaas gesmolten.
Wortelpuree
- 500 gr winterwortelen (gele zijn heel mooi)
- 1/2 liter zeer hartige bouillon (kan van een blokje)
- peper en zout of aromazout
- scheutje room
Was en schil de wortelen en snij in kleine blokjes. Kook gaar en laat afkoelen in de bouillon. Daarna afgieten.
Pureer de wortelen met een klein scheutje room tot een stevige puree. Proef of de puree lekker hartig is. Eventueel peper, zout of aromazout erbij. Ook dit gerecht kan van te voren gemaakt. Even opwarmen in de magnetron voor het opdienen.
Een groene salade met avocado, feta, walnoten en wat je er nog verder voor lekkers in wilt doen, maakt het hoofdgerecht helemaal af.
Geef er knapperig brood met (kruiden) boter bij.
Als je het jezelf echt makkelijk wilt maken ga je voor het toetje naar de supermarkt en/of een goede banketbakker.
Mijn familie vindt het toetjesbuffet dat ik (grotendeels zelf) maak altijd geweldig.
Denk aan ijstaart, bavarois, hazelnoot-schuimtaart en een feestelijke pudding. En natuurlijk heerlijk (exotisch) fruit. Kaasjes kunnen ook bij al deze zoetigheden. Ik maak altijd een Hollands kaasplankje met oude kaas, kaas met tuinkruiden, zachte geitenkaas, kaas met fenegriek, pittige Edammer en Delfts blauwe kaas.
Alle tuinders en degenen die hen lief zijn, wens ik een goed, gezond en vreedzaam 2018.
En dat het ook een mooi tuinjaar mag worden.
Marjon van Holst
Voor vragen of tips: