Luxe pruimentaart á la Marjon

Voor de taartbodem
-
125 gr boter
-
100 gr witte basterdsuiker
-
1 ei
-
250 gr bloem
-
snufje zout
-
eventueel 2 eetlepels koud water
-
huishoudfolie
-
of voldoende bladerdeeg om een bakvorm mee te bekleden
-
bakpapier
-
(oude) gedroogde bonen voor het voorbakken (blindbakken)
Voor de vulling
- 175 gr amandelmeel ( bij de natuurwinkel of AH verkrijgbaar of zelf 175 gr blanke amandelen fijn malen in de blender)
-
150 gr boter
-
125 gr suiker
-
2 kleine eieren
-
pruimen gehalveerd en ontpit
De bodem:
Mix de boter met de suiker tot het een beetje schuimig is. Mix er dan het ei door. Meng de bloem met een snufje zout door het eier/suikermengsel en kneed snel en goed door. Als het geen samenhangende bal wordt doe er dan wat koud water bij. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg de bal tenminste een half uur in de koelkast.
Bekleed een bakvorm met bakpapier (dat gaat makkelijk als je het papier even nat maakt, tot een prop verkreukelt en daarna weer gladstrijkt).
Maak van het deeg een mooie lap of stroken en bekleed hiermee de bakvorm.
Of gebruik kant-en klaar bladerdeeg en bekleed hiermee de bakvorm.
Voor beide soorten deeg: leg er dan bakpapier op en daarop de bonen. Bak de taartbodem op deze manier gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden C.
Haal de taartvorm uit de oven en verwijder de bonen en het bovenste bakpapier.
De vulling:
Mix de boter met de suiker tot het een beetje schuimig is. Klop de eieren los en meng alles met de het amandelmeel.
Vul de taartbodem met dit beslag en duw er de gehalveerde en ontpitte pruimen in met de bolle kant beneden.
Bak de taart ca 45 tot 60 minuten op 180 graden C tot het beslag een mooi blozend kleurtje heeft en de pruimen wat zacht zijn.
Heerlijk met slagroom of roomijs.
Eet smakelijk.