Close


Nieuwsbrief 2020 – 01


Voor veel tuinders op Delftse Hout is het best schrikken in januari. Pal naast de parkeerplaats wordt tuin 254 helemaal overhoop gehaald. Twee naaldbomen gaan om, en met groot materieel worden betonnen platen geplaatst. Een ijzeren hek ervoor en een kweekkasje midden in de modder… wie weet er meer van?

In het zomernummer van Levenslustigheden en op de nieuwjaarsreceptie is er iets wel over verteld, maar heel veel medetuiniers hebben dat gemist: wie heeft dit verzonnen? Hoog tijd om iedereen bij te praten. Vandaar deze nieuwsbrief, met de laatste weetjes over de gemeenschappelijke tuin en meer!

 


Van composthoop tot broedplek

Toen tuin 254 in januari vrijkwam, kregen we toestemming van het hoofdbestuur dit perceel over te nemen voor gemeenschappelijk gebruik. Wij denken aan…

 • Een plek voor compost en groot hout
 • Kweektuin
 • Ontmoetingsplek
 • Broedplek
 • Leerplek

Compost en groot hout

Heel praktisch: op deze plek kan de Klussenclub, die ’s maandags het algemene groen op ons complex bijhoudt, groenafval, takken en omgezaagde bomen veilig kwijt.
De vroegere afvalhoop pal naast het clubhuis werd onbedoeld ook gebruikt door tuiniers. Die groeiende hoop droog hout en afval zonder goede afscherming vormde ’s zomers een brandgevaar.
Composteren in de nieuwe betonnen bak op de gemeenschappelijke tuin bespaart jaarlijks afvoerkosten, is veiliger én duurzaam. Want die compost gaat weer terug de tuin in.
Een extra betonbak is bestemd voor omgezaagde bomen en snoeihout afkomstig van het complex – voor de Klussenclub dus en niet voor individuele tuiniers. Dat hout kan in maart mee in de hakselaar. Of dat vaker moet, gaan we nog zien.

 


Kweektuin

De kale modderboel wordt omgetoverd in een ‘levenslustige’ kweektuin. We hebben een kweekkasje cadeau gekregen van een medetuinier, en met sloophout zijn twee grote buitenbakken getimmerd. Daar komt tuingrond in, om te kweken. Overtollige planten, zaailingen en stekjes uit je eigen tuin zijn hier ook welkom en wie zin heeft, helpt mee met de kweek. Graag zelfs!
Je kunt hier ook dingen kopen: de gekweekte en ingebrachte plantjes en – voor het sjouwgemak – zakken potgrond en tuinaarde. Het gaat niet om winst maken, de opbrengst steken we weer in de tuin. En voor het mooi: de ijzeren hekken verdwijnen straks achter klimop en er komt een ligusterhaag langs het pad.

 


Ontmoetingsplek

Hier kun je medetuiniers ontmoeten. We hebben al een mooi clubhuis, de Viersprong, en de jaarlijkse opschoon- en hakseldagen zijn ook een leuke manier om nieuwe gezichten te ontmoeten. Maar dat mag wel vaker! Samen de handen uit de mouwen steken, ondertussen kletsen en ideeën uitwisselen. Een speurtocht voor de kinderen organiseren, een plantenruilbeurs, het kan hier allemaal, denken wij.
‘Wij’ zijn nu nog een klein groepje enthousiastelingen. De Klussenclub gaat gelukkig meedenken en meehelpen. Maar we willen heel graag nog meer mensen betrekken. Dus… doe je mee?

 


Broedplek

Er zijn genoeg mensen met ideeën, maar hoe breng je die samen: hier dus! In de tuin én via deze nieuwsbrief. Wie weet kunnen we in de toekomst ook gezamenlijk koeienmest bestellen, ervaringen met zonnepanelen uitwisselen en gezamenlijk inkopen, een tuin-burenhulp opzetten voor wie (tijdelijk) niet in staat is zijn eigen tuin bij te houden. Een plek creëren waar je tweedehands spullen kunt inbrengen zoals tegels, een compostbak die je niet gebruikt enz. Plannen te over én ruimte voor nieuwe ideeën zat.

 


Leerplek

Leren is leuk, zeker op de tuin! Een groepje jonge stagiairs van Kentalis (met een taalontwikkelingsstoornis, slecht gehoor/doof/doofblind) doet onder begeleiding van Chris, Gerard en Rob van de Klussenclub op dinsdagochtend wat ervaring op met tuinieren. Wij wensen Shamree, Dagmar, Irfan en Britney veel plezier en succes tijdens deze stage!
We kunnen elkaar ook onderling een boel leren. Door samen bezig te zijn met de kweek in de kas en de buitenbakken. Andere opties: een workshop stekken, snoeien. Plek zat, op de tuin of – in overleg met de vrijwilligers daar – in De Viersprong met een kop warme koffie.

 

 


‘de cooperatie’

ATV Levenslust is ruim 40 jaar een coöperatie geweest. Het is een mooie parallel: want wat ons betreft gaat het echt om samen doen, uitwisselen, elkaar helpen en samen genieten. Vandaar dat we de nieuwe plek ‘Delftse Hout: de coöperatie’ willen noemen, kortweg ‘de coop’. We streven ernaar ‘de coop’ zaterdag 18 april te openen. Maar er moet nog een boel gebeuren en we hopen natuurlijk dat mensen zich melden om mee te helpen de tuin verder vorm te geven. Er ligt al een hele doe-lijst, maar je kunt echt je eigen ideeën inbrengen.

 


Nieuwsbrief ‘de coop’

De nieuwsbrief die u nu ontvangt is voor álle tuiniers van Delftse Hout. Zo blijft iedereen op de hoogte van wat er speelt op het complex: de activiteiten rond ‘de coop’ én ander nieuws zoals het hakselweekend en de opschoondag.
De nieuwsbrief verschijnt op onregelmatige basis. Deze eerste is best lang, maar het kan ook gaan om een paar berichtjes. En in de winter zal er misschien minder te melden zijn. De nieuwsbrieven komen allemaal op de website van ATV Levenslust te staan, dus zijn altijd te raadplegen. Wie geen mail heeft, vindt de nieuwsbrief ook in de kastjes op het complex. Wie geen nieuwsbrief via de mail wil ontvangen, kan zich afmelden. In het mailbericht waarmee u deze nieuwsbrief ontvangt, staat onderin een button ‘hier afmelden’.

Wil je meedenken over de tuin, meehelpen met opbouwen, met kweken of meehelpen met de nieuwsbrief? Alle hulp is welkom. Laat het ons weten via: decoop@atv-levenslust.nl

 


NIEUWS: Ligusters cadeau

Op 11 februari zijn de vier stagiairs van Kentalis, met hun begeleiders, voor het eerst op de tuin geweest. En wat blijkt: op school kweken ze ook ligusterboompjes. En wij krijgen gratis 150 struikjes voor de kweektuin. Die gaan ze de komende dinsdagen met hulp van Chris, Gerard en Rob langs het pad planten.

 


NIEUWS: Grote schoonmaak clubhuis

Op woensdag 11 maart woedt er een witte tornado door ons clubhuis. We gaan de boel van 12 tot 15 uur weer lente-klaar maken. Van stofzuigen tot ragebollen en ramen zemen… wie helpt er mee? We beginnen om 12 uur met koffie en iets lekkers. Geef je even op bij rongerritse@hotmail.com of bel 06 2885 0869.

 

 


KALENDER: zet vast in je agenda

 • 11 maart: grote schoonmaak clubhuis De Viersprong
 • 21 maart: hakseldag
 • v.a. 23 maart: zomertoiletten gaan open en sproeileiding wordt weer aangesloten
 • 26 maart: ledenvergadering Delftse Hout
 • 18 april: opening ‘de coöperatie’
 • 9 mei: opschoondag

 

Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.