Close


Nieuwsbrief 2020 – 10


Komende zaterdag, 13 juni, is de laatste Coöp-marktdag vóór de zomervakantie. Daarna hoor je weer van ons in september.

 


De Coöp: plantjesmarkt – nog één keer

Bijna los…. zo goed liep de verkoop van de kweekplantjes op 23 mei. Ook de zakken met potgrond en tuinaarde hadden veel aftrek. Het scheelt een hoop gesjouw en 2 euro voor een zak tuinaarde (30 l) en 3 euro voor potgrond (40 l) is niet duur. Dus daar gaan we zeker mee door!
Ondertussen kwamen tuiniers ook met gereedschap aanzetten: harken, schoppen, een riek en zelfs een heus wormenhotel. Onder de deksel krioelt het van de beestjes, niet zomaar regenwormen, maar tijgerwormen uit Engeland, die verzot zijn op schillen, klokhuizen en groenteafval. Klep omhoog, afval erin en de wormen zorgen voor de menging. Een supercadeau… Potjes hebben we ook stápels gekregen, dus die hebben we nu genoeg.
Voor de grote vakantie organiseren we nog één keer een plantjesmarkt, namelijk a.s. zaterdag 13 juni, van 10-14 uur. Je kunt dan ook weer tuinaarde en potgrond kopen. Wil je daarna zakken kopen, bel dan met Peter (06-28 41 58 26) of Jolanda (06-30 82 59 92) voor een afspraak op de Coöptuin.

 


De Coöp: slakkenhuis?

De Coöptuin krijgt nu steeds meer vorm. De ene buitenbak staat vol met ingebrachte planten, in de andere bak komen de bloemen op die we ingezaaid hebben. Dat wordt boeketten plukken straks!
Ondertussen wordt er volop geklust: tegels rondom het huisje, een extra waterkraan, een opbergkast voor gereedschap. We hebben een zonnig zitje in de hoek gemaakt. En midden op het terrein krijgt de kruidentuin vorm. De een ziet er een slakkenhuis in, de ander een meditatiepad. Als je er maar héél langzaam doorheen loopt en geniet! Heb je zelf nog kruiden over, breng ze mee, we maken de kring gewoon steeds groter…

 

 

 

 

 


Nieuwe buren: fleurig binnenkomertje

Kijk eens wat we kregen van de nieuwe bewoners van het huis aan de Noordeindseweg, grenzend aan de parkeerplaats… Een grote doos vol met zakjes zaad, bollen, mestkorrels, potjes en planten. Da’s nog eens een binnenkomer! We hebben alvast een hoop gladiolenbollen in de grond gezet. Die komen nu al op. En we gaan de nieuwe buren ook een keer uitnodigen natuurlijk. Wordt vervolgd.

 

 

 


NIEUWE RUBRIEK: Tuin-talk

Ook benieuwd naar het verhaal achter de tuin van de buurman of -vrouw? In deze nieuwe rubriek doen we het tuinhekje open bij wie dat wil. Om ideeën op te doen of zomaar te genieten.

Romantische chaos op nr. 267
Het begon eigenlijk uit nood: Marjans huis met alles eromheen werd verbouwd, dus nam ze deze volkstuin. Zeven jaar later wil ze er voor geen goud meer weg. Het tuinhuisje verfde ze in haar favoriete kleuren, er kwamen wat planten bij, her en der kunstobjecten, bijvoorbeeld een mozaïek op de waterput en een hond gemaakt door kunstenaar Tijn Noordenbos. Zo zie je Marjans achtergrond als vormgever toch een beetje terug in haar tuin. Ze is dol op duizendknoop (de goeie dan), vingerhoedskruid en rozen, maar ook pioenrozen, herfstasters, hortensia ’s en alles wat komt aanwaaien. Marjan laat alles het liefst groeien zoals het groeit. En dan maar genieten: ’s ochtends in het gras in de voortuin, ’s avonds lekker op de veranda.

 

 


Tuinderstip: ruim baan voor vlinders en bijen

Dit boek staat boordevol leuke tips voor bloemen die bijen en vlinders lokken en mooie plantcombinaties om van je tuin een diervriendelijk paradijs te maken. Denk ook aan mogelijkheden waar ze kunnen nestelen, overwinteren. Geef ze de ruimte!
Bekijk het boek Een tuin voor bijen & vlinders.
 

 

 

 

 


Van het bestuur: gasslang tijdig vervangen

Misschien denk je er niet aan, maar zorg dat je de slang van je gasfles naar het gastoestel of -kacheltje tijdig vervangt. Na verloop van tijd droogt het rubber namelijk uit, met kans op lekkage. De fabrikant print op de slang het jaar van productie of een jaartal waarop de slang uiterlijk vervangen moet zijn. Houd voor de veiligheid vier jaar aan. Gebruik ook de gasfles veilig: plaats hem niet bij open vuur, gaskachel of gastoestel.

 


Meedenken over de tuin, helpen met opbouwen, met kweken of meehelpen met de nieuwsbrief? Alle hulp is welkom. Laat het ons weten via: decoop@atv-levenslust.nl