Close


Nieuwsbrief 2020 – 12


Een overvolle nieuwsbrief met een afscheid, vacature en nieuwe plannen…

 


Voorzitter: afscheid

Ruim twee jaar heb ik het voorzitterschap van ons complex mogen invullen. Ik heb dit gedaan vanuit mijn ruime ervaring als voorzitter in vele processen. Ieder de ruimte gevend voor haar/zijn taak als bestuurslid of coördinator van de belangrijke zaken om ons complex te laten zijn wat het is: een parel van natuur, plezier voor tuinders en bezoekers en een ecologische meerwaarde in en voor Delft.
In toenemende mate ontving ik vanuit het bestuur signalen dat dit niet de invulling van het voorzitterschap is die zij voor ogen hebben. Het is zoals het is en in de bestuursvergadering van 20 juli ben ik daarom teruggetreden als voorzitter.

Lidwine van Elteren

 


Bestuur: voorzitter gezocht

Bedankt Lidwine voor de openheid van zaken die je geeft. En voor je werk als voorzitter in de afgelopen tijd. Na je aftreden hebben we goed nagedacht over de invulling van de vacature – wie is die duizendpoot die we zoeken?

  • Een ‘meewerkend’ voorman/vrouw, die met de andere bestuursleden (tuinzaken, financiën, bouwzaken, secretaris) meedenkt en zo nodig bijspringt of (nog beter) daar medetuiniers/vrijwilligers bij betrekt.
  • Iemand die oog en oor heeft voor wat er speelt op ons complex, die makkelijk aanspreekbaar is voor medetuiniers met vragen, problemen, ideeën.
  • … die het overzicht houdt, vooruit kijkt, de leiding neemt als het nodig is, soms voortrekker is en ook initiatieven vanuit het complex stimuleert – samen met andere bestuursleden.
  • ….en die mensen weet te verbinden en enthousiasmeren.
  • Een voorzitter die de jaarlijkse ledenvergadering van ons complex leidt (1x p. jaar), en de vergaderingen van het tuincomplexbestuur (6x), de Klussenclub/Coöp (2x), de vrijwilligersgroep van de kantine (3x) en ook aanspreekpunt is voor deze groepen.
  • …. die contact onderhoudt met het hoofdbestuur (3x p. jaar) en met andere complexen (nog geen vaste vorm) – vaak zijn de andere bestuursleden daar ook bij.
  • … die optreedt als woordvoerder bij officiële vertegenwoordiging van het complexbestuur of die taak invult met andere bestuursleden.
  • … die aanwezig is bij de tuinkijkdagen en tuinuitgifte-avonden (2x p. jaar) en samen met een ander bestuurslid nieuwe tuinleden ontvangt op het complex.

Die duizendpoot die we zoeken, die bestaat natuurlijk niet. Maar misschien voel je je wél aangesproken. En misschien heb je zelf goede ideeën over hoe jij het voorzitterschap kunt invullen. Neem dan contact op met Corrie Kaptein (secretaris): (015) 369 65 75 of ckapteinmeyer@gmail.com. Zolang de functie nog vacant is, treedt Peter de Groot (penningmeester) op als interim-voorzitter.

 


Bestuur: Viersprong open

Ondertussen zijn de luiken van de Viersprong weer open, de koffie pruttelt, de kroketjes knapperen in het olie en de Klusclub krijgt op maandag weer een verse kop koffie. Wat wil je nog meer? Nou… dat er nóg meer mensen de weg naar de kantine vinden en aanwippen voor een drankje en een praatje. Tijd dus om de koppen bij elkaar te steken. De vrijwilligers van de kantine komen op 17 augustus bijeen; daar komt het zeker aan de orde. We hoorden al een plannetje rondzoemen om vóór de kantine drie dakplatanen te planten: zo halen we dat gemiste Franse terras gewoon naar Delft!

PS: tot 1 september is er op dinsdagochtend niemand om de kantine te openen. Wie biedt zich aan?
En: het telefoonnummer van de kantine is veranderd: 06-30 67 07 97

 


De Coöp: zonnepanelen-napraat

De posters voor de zonnepanelen-bijeenkomst hingen nog maar net of de inschrijflijst liep vol. Nou ja, op z’n corona’s dan, want met passen en meten was er plek voor twintig mensen in de kantine. Terwijl op 11 juli buiten het zonnetje scheen, floepte binnen de beamer aan… Ervaringsdeskundige Henk vertelde over zijn eigen installatie, de voor- en nadelen daarvan en hoe hij nog steeds sleutelde om de boel te optimaliseren. Zo ontstond algauw een uitwisseling van ervaringen met andere tuiniers – sommigen hadden al een systeem en kwamen met vragen of oplossingen. Henk gaat nu een site inrichten waarin hij alle bevindingen wil delen. Hij nodigt iedereen uit om daar input voor te leveren. Zo ontstaat een trefpunt waar tuiniers elkaar verder kunnen helpen. Reageren? Schrijf naar decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 


Kentalis-stagiairs, tot ziens!

Op dinsdag 14 juli waren ze alweer voor het laatst op ons complex: de stagiairs van Kentalis met hun begeleiders. In rode overall en met instructies van Chris en Gerard werd er druk geschoffeld rond de parkeerplaats. Ondanks de onderbreking vanwege corona was de stageperiode een succes. Een van de Kentalis-medewerkers schreef: ‘De leerlingen hebben met heel veel plezier gewerkt in jullie prachtige tuin. Ervaringen opdoen. Van onze kant is het goed bevallen. Aan Gerard en Chris gevraagd of we mochten terugkomen. Hun antwoord was ja.’ Dus wie weet, gaat er in september weer een groep van start?

 

 


Bestuur: opschonen

Van gezamenlijk opschonen komt het dit jaar niet meer, het kan gewoonweg niet vanwege corona. Maar… er zijn een paar stukjes ‘niemandstuin’ op het complex die om aandacht schreeuwen – zie de plattegrond. Het begint met opschietend onkruid, dan ligt er opeens wat tuinafval, komt er een boomstronk bij, nog wat takken, en zo groeit de stapel. Van niemand. De eerstvolgende opschoondag is pas volgend voorjaar. Dat duurt nog heeeel lang. Dus als we allemaal af en toe wat weghalen (en zeker niet brengen) uit die vergeten hoeken, scheelt dat al een hoop. Letterlijk.

 

 

 

 

 

 

 


Tuin-talk

Ook benieuwd naar het verhaal achter de tuin van de buurman of -vrouw? In deze rubriek doen Jolanda en Liesbeth het tuinhekje open bij wie dat wil. Om ideeën op te doen of zomaar te genieten.

Door het kijkgaatje van nr. 167
In de poort zit een gaatje, waardoor je een glimp opvangt van de prachtig beschutte tuin van Ria en Aad. Ze konden dit perceel 16 jaar terug krijgen; de boel was totaal verwaarloosd. Inmiddels is er een sfeer ontstaan van besloten en eenvoudig buiten zijn. Hier kan Ria het zorgen loslaten, zegt ze. Thuis is ze altijd bezig. Aad heeft de paadjes aangelegd met oude bakstenen, en rondom pergola’s geplaatst. In de tuin geen groot terras, maar enkele knusse zithoekjes. Er is een roze/paars perk, een oranje/geel en een rood perk, vertelt Ria. Lachend wijst ze op een paar ‘afwijkers’: een roze bedoelde plant die geel blijkt te bloeien, een lila papaver terwijl ze oranjerood gezaaid had. Al lopend door de tuin komt die plant van moeder, die van zus, die van dochter… alsof ze hun hele familie en vriendenkring in de tuin hebben verzameld. Ria: ‘Ik vind het een sport om gekregen planten te gebruiken en soms haal ik iets weg bij een vuilnisbak.’ Ze wijst op een prachtig bloeiende rododendron. Aad is van de moestuin. Hij heeft eigenhandig diverse bomen omgebogen naar leibomen en alles doet het even goed. Hoe hij dat geleerd heeft? ‘Ach, dat heb je of heb je niet’.

 


De Coöp: tot gauw ziens

De Coöp-tuin is de afgelopen maand zowat ontploft. Het overjarige zaad van Ranzijn is veranderd in een bloemenzee. En kijk nu eens hoe de tomaten, bieten, courgettes en pompoenen kleuren. Met een boel kruiden erbij geeft dat straks een lekkere pot soep – plan is in de maak! Voorlopig zijn we nog even ‘dicht’, maar we zijn al bezig met nieuwe acties. Even afwachten hoe het verder gaat met corona natuurlijk. De komende weken gaat de verkoop van tuinaarde en potgrond gewoon door. Bel Peter (06-28 41 58 26) of Jolanda (06-30 82 59 92) voor een afspraak op de Coöptuin.

 

 

 


Wil je ook graag wat delen met je medetuiniers? Laat het ons weten via: decoop@atv-levenslust.nl