Close


Nieuwsbrief 2020 – 14


Neem je regenlaarzen mee naar de Coöp-markt, bekijk het filmpje met snoeitips en lees over de terugkeer van de versnipperaar in… november.


De Coöp: vers nieuws van de markt

De kraampjes zijn besteld, de soep wordt gebrouwen en er is een tent geregeld voor als het écht gaat regenen komende zaterdag 26 september. Dus kom je ook een kijkje nemen? De laatste nieuwtjes:

  • Kom kijken in de ecologisch-bouwen-kraam en geef egels, vleermuizen en bijen een plekje op ons complex.
  • We zijn losse klusjes en leuke ideeën aan het verzamelen waarvoor je je kunt inschrijven bij de Helpende Handjes-kraam. Wie schildert bijvoorbeeld dat oude bankje voor de kantine? En wie helpt onze uilenkast in een boom te hangen?
  • Je kunt je handtekening zetten voor een gezamenlijk wormenhotel op ons complex. Met handtekeningen van minimaal vijf huishoudens kunnen we een aanvraag doen bij de gemeente Delft om met subsidie van Fonds 1818 een profi wormenhotel te plaatsen.
  • De zadenruil-kraam is de aftrap voor een heuse zadenbieb bij de Coöp. Lees verderop meer (ook tips voor tomatenzaad en pompoenen).
  • De Klussenclub ruimt de zolder op: wie heeft er belangstelling voor oud gereedschap? Gratis meenemen.
  • Let op: de parkeerplaats is van 9-16 uur gesloten vanwege de markt.

En dan natuurlijk de opening: we starten om 11 uur, dan wordt het lint doorgeknipt. Ging de Coöp-baksmurf nou weer taart bakken? Nee toch, niet voor zo veel mensen?! Wel voor de eerste bezoekers!


Nieuw: de zadenbieb

Dit wonderlijke kastje wordt door tuiniers Barbara en Erik omgetoverd in een zadenbieb, die aan het houten hek van de Coöp-tuin komt te hangen: een vaste plek waar je zaden van groenten, kruiden en bloemen kunt lenen en ruilen, met een wisselend assortiment, ingebracht door de leden van ons complex. Heb je meer zaden dan je gaat zaaien, of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bieb.
Je kunt zaden gratis ‘lenen’. In deze bieb geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden vervolgens weer uitgeleend aan andere tuinders.

 


Tip: zaad-goed

Alvast één tip: door tomatenzaden te fermenteren, kiemen ze beter. Klinkt lastig, maar is het niet. Oogst het zaad uit een rijpe tomaat en doe het in een potje met een klein laagje water. Zet dit 1week op een warme plaats totdat er een vliesje/schimmel op staat. Spoel de zaadjes onder de kraan totdat ze schoon zijn en droog ze op een stukje bakpapier.

 

 

 

 

 


Bestuur: snoeihout in versnipperaar

Voor het snoeihout uit eigen tuin gaan we weer terug naar het ‘oude’ systeem van tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) een versnipperaar op de parkeerplaats. De eerst volgende keer is zaterdag 28 november (er komt nog een bericht over de wijze van aanbieden). Let op: hiermee vervalt de mogelijkheid om tussentijds snoeihout te deponeren in de betonnen bak naast de Coöp-tuin. Het toezicht daarop blijkt lastig te organiseren. Die bak blijft voortaan gereserveerd voor snoeihout van de Klussenclub.

 

 


Zomergastje

Over zaden gesproken… dit koolmeesje kwam aanvliegen bij René op de tuin.

 


De Coöp: snoeicursus in aantocht

Als straks de blaadjes weer vallen wordt het snoeien geblazen. Jos Franssen gaat weer een workshop geven op 31 oktober van 14-16 uur in de kantine. Vanwege corona is het aantal plaatsen zeer beperkt. Vandaar dat Jolanda nu alvast een filmpje heeft gemaakt waarin Jos snoei-harde feiten over vijgenbomen verklapt. Klik hier voor een preview. Een filmpje over appel- en perenbomen houd je nog van hen tegoed. Het is de bedoeling dat alle filmpjes uiteindelijk op de website komen te staan. Over de inschrijving voor de cursus volgt spoedig meer nieuws.

 

 

 

 


Bestuur: ligusterhagen

In 2018 heeft het bestuur besloten dat de ligusterhagen langs de paden mogen doorgroeien tot 1,50 meter hoogte – dat was altijd 1,20 m en op alle andere tuincomplexen is dat nog steeds zo. U mag zelfs uw heg aan het pad over een lengte van maximaal 4,5 m laten doorgroeien in de hoogte. Bij een hoektuin mag dit per heg-deel, dus niet 9 m aaneengesloten. Zo’n hoger gedeelte van de heg (vaak gemaakt als poort boven de ingang van de tuin) mag maximaal 2,50 m hoog zijn. Voor het overige deel van de heg aan padzijde blijft de maximaal hoogte van 1,50 m gelden.
Maar het hek is een beetje van de dam: er zijn nu heggen van 1,80 m of nog hoger. Die hoge heg geeft u privacy, maar voor het complex zijn er vooral nadelen:

  • Insluipers in uw tuin voelen zich niet meer door anderen gezien en kunnen hun gang gaan.
  • Doordat het asfalt langer nat blijft, krijgt mos meer kans en worden de paden glad.
  • Delftse Hout is nu een heel mooi tuincomplex, maar met veel hoge heggen wordt dit teniet gedaan en lopen of fiets je door een doolhof en zie je alleen nog heg en asfalt.
  • Het open karakter van ons tuincomplex gaat zo verloren.

In 2018 heeft het bestuur het beleid over de hoogte van de heg versoepeld. We kunnen en willen niet nog een versoepeling doorvoeren. Sommige mensen hebben een binnenheg geplant. Dat kunnen we niet tegenhouden. Maar zorg dan wel dat uw binnenheg niet over de ligusterhaag heen hangt. Anders vervangt uw binnenheg in feite de ligusterheg en moet deze ook worden teruggesnoeid tot 1,50 m.

 


Bestuur: veiligheid op ons complex

De inbraken en vernielingen op ons complex dit jaar hebben geleid tot veel onrust en een gevoel van onveiligheid. Het bestuur doet er samen met de wijkagent alles aan om deze calamiteiten te stoppen. Een kleine commissie uit de hele vereniging heeft gekeken naar de beveiliging van ons tuincomplex. De toegangshekken zijn voorzien van extra prikkeldraad. Dankzij de wijkagent én uw aangiftes zijn er bewijzen welke jongeren zich op ons complex bevonden terwijl ze daar niets te zoeken hadden. Er zijn gesprekken geweest met hen en met hun ouders. De jongeren worden nu goed in de gaten gehouden.
Wat kunt u zelf doen:

  • Zorg dat de hekken van het complex gesloten zijn na 18 uur.
  • Houd de eigen begroeiing langs het pad op maximaal 1,5 meter, zodat uw huisje, kas en tuin zichtbaar zijn vanaf het pad.
  • Doe direct aangifte bij de politie.
  • Stel ook secretaris Corrie Kaptein van ons complex DH direct op de hoogte: ckapteinmeyer@gmail.com of (015) 36 96 575.
  • Meld het op de groepsapp van uw tuingroep.
  • Spreek personen die zich verdacht gedragen aan en meld het aan de secretaris.

Hoe meer we samenwerken, des te sneller zaken opgelost kunnen worden.

 


Tuin-talk: groene genen op tuin 29

Met collega-Coöp’er Jolanda liep ik het complex rond op zoek naar bijzondere tuinen, toen we een man in een overvol tuintje zeer geconcentreerd bezig zagen. Met ons spontane verzoek om een interview, stemde Marien zomaar direct in.
Marien heeft de tuin al ruim 25 jaar en daarvóór tuinierde hij al 7 jaar elders. Hij heeft groene genen, zegt hij; ‘Ik kom uit een tuinderfamilie’. Toen Marien de tuin kreeg, stonden daar een enorme spar en den. In de spar huisde een familie uil, dus pas toen die verhuisde, mocht Marien de bomen kappen en kwam er genoeg zon om groente, fruit en bloemen te kweken. De tuin is aangelegd met afwisseling tussen hoog en laag, bloemen en groen, zodat er een soort coulissewerking is ontstaan.
Marien is 30 jaar actief geweest als stedenbouwkundige en nu met pensioen. Hij zorgt zelf voor de groentetuin, zijn vrouw is meer van de bloemen. Bij onze komst is hij net bezig een sproeileiding bij de moestuin vast te maken, gekregen uit de tuinderij van zijn broer. ’s Zomers kunnen ze volledig eten uit de tuin en ze delen ook veel uit aan anderen. Zo zijn er contacten met buur-tuinders. Het valt Marien op dat er wel vaak tuinen wisselen; mensen beginnen enthousiast maar houden het niet altijd vol.
Marien vindt het initiatief van de Coöp heel goed en zou het leuk vinden om bijvoorbeeld een oogstfeest te organiseren. Hij zou wel willen helpen, maar is ook al zeker tien uur per week actief bij de Fietsersbond.
De tuin ziet er weelderig en vrolijk uit. De pruimen zijn bijna rijp en ook een vijgenboom hangt vol. Er is een flink stuk moestuin, veel bloemen en een composthoop. ‘Ik probeer alles een plekje te bieden.’