Close


Nieuwsbrief 2020 – 16


De redactie was een beetje in winterslaap gezakt, maar gelukkig kwamen er leuke verhalen van mede-tuiniers. Over de kantine, vogeltjes, een stukje historie en heel veel wintertuin-tips…


Alle snippers…. verzamelen

Op vrijdag 27 november groeide de berg snoeiafval op het parkeerterrein gestaag. Een hoop tuiniers kwamen hun vrachtje afleveren. En er lag al een enorme berg in de betonnen bak op de gemeenschappelijke tuin. Wat een mega-snipper-klus! Maar de profi versnipperaar die zaterdagochtend arriveerde, had de zaak in enkele uurtjes geklaard. En toen kon iedereen opnieuw kruien, maar nu met een vrachtje richting eigen tuin. De twee snipperbergen waren dezelfde dag al bijna verdwenen. Iedereen blij!

 


Ondertussen op de Viersprong

Werk in uitvoering
Het stond al aangekondigd in de vorige nieuwsbrief: er komen dakplatanen op het terras. De pergola is inmiddels weggehaald en de tegels zijn gelicht om plek te maken. Als het meezit, staan de bomen er 1 januari al….

Nieuws van de Verbouwingscommissie
De Verbouwingscommissie, bestaat die dan? Ik hoor het u denken. Ja, sinds kort en daarom ook dit stukje. Ons complex Delftse Hout heeft een mooie, degelijke kantine, waar je ’s morgens een kop koffie of thee kunt drinken en op zaterdag ook een broodje bal of kroket kunt bestellen. Sommige mensen vinden de kantine wat donker, ‘oubollig’ en weinig uitnodigend. En dat vindt het bestuur eigenlijk ook. Vandaar dat een aantal mensen bij elkaar is gebracht die voorstellen doen om hier verandering in te brengen. Je kon je daarvoor onder andere aanmelden op de Coöp-dag van dit najaar.

Op zaterdag 12 december was de eerste brainstorm. Een kleine ‘technische club’ gaat de voorstellen nu uitwerken en een indicatie van de kosten maken. Dat moet uiteindelijk leiden tot een haalbaar plan. Belangrijke ideeën tot nu toe zijn dakramen voor betere toetreding van daglicht, en openslaande deuren naar het terras. Ook aan de inrichting valt wat te verbeteren, bijvoorbeeld lichtere, minder kwetsbare vloerbedekking, vrolijk meubilair, een loungehoek en een kinderspeelhoek.
Zo, nu bent u weer bijgepraat. Wie weet kan in 2021 al worden begonnen met een aantal dingen. Maar… hebt u ook ideeën en voorstellen? Wel eens gedacht: als dát verandert, kom ik vaker langs in de kantine? Laat het ons weten! Er is nog niets definitief besloten, elk idee is welkom in dit stadium. Meld het bij onze secretaris, Corrie Kaptein, ckapteinmeyer@gmail.com en (015) 369 65 75.


Warm aanbevolen

Hoezo winterslaap, je hoeft echt niet stil te zitten in de tuin. Hier wat klusjes waar je lekker warm van wordt!

  • Het is nu een mooie tijd om de grond om te spitten of los te maken, zodat je volgend seizoen gemakkelijker onkruid kunt verwijderen. Ook de wortels van planten kunnen zo beter uitgroeien. Pas wel op dat je de bolletjes in de grond niet beschadigt. Die komen hier en daar alweer op.
  • Je kunt struiken in model knippen, maar doe dat niet als het gaat vriezen.
  • Als je de inhoud van de compostbak in de winter uitzeeft, heb je in het voorjaar weer fijne compost om uit te strooien. De grove stukken kunnen direct terug in de bak voor volgend jaar.
  • Gooi nu alvast wat compost of andere voeding bij fruitbomen; rond de stam, niet tegen de stam.
  • Planten kun je nu goed vermeerderen door ze te scheuren of in stukken te steken.
  • Denk ook aan de vogels: hang wat vetbolletje en pindaslingers op en laat bladafval liggen waarin vogels (en andere diertjes) voedsel en een schuilplek vinden.
  • En timmer alvast een nestkastje voor het komende broedseizoen.
  • Begin februari kun je alweer beginnen met zaaien in de kas. De tuinbonen kunnen dan stuk voor stuk in potjes, zodat je die eind maart kunt uitpoten.
    Jos, tuin 260

De vogeltjes op ons complex

Geniet u ook zo van de vogeltjes als u op de tuin bent? Het roodborstje dat wacht tot u klaar bent met de grond, zodat hij daar zijn maaltje kan halen. Het troepje staartmezen dat vrolijk even langs komt. De puttertjes in de winter op de elzenpropjes. Half december hoorde ik regelmatig de zanglijster. Zo mooi, en best bijzonder in de winter. Ik werd er blij van, net of de zomer er weer aankomt.
Door deze waarnemingen vroeg ik me af hoe het gesteld is met de vogels op ons complex. Ik vroeg het Kees Mostert van de Vogelwacht Delft, waar ik lid van ben. En wat blijkt? De complexen Delftse Hout en Kooltuinmolensloot worden al sinds 2004 geïnventariseerd op broedvogels door Cees Bouwknegt. Vanaf die tijd zijn hier 36 broedvogelsoorten aangetroffen, soorten die bij ons een nestje hebben gemaakt. Gemiddeld tussen de 25 en 31 soorten per jaar. Dat is aardig wat als je bedenkt dat in heel Delft circa 85 soorten broedvogels nestelen (uit: De Broedvogels van Gemeente Delft in 2012, door Kees Mostert). We hebben hier op Levenslust vooral veel zangvogels, waaronder winterkoning, heggenmus, merel, houtduif en koolmees. Maar er broeden hier ook meer bijzondere soorten als koekoek, holenduif, kleine karekiet, braamsluiper en ijsvogel. Je hebt meestal wel een geoefend oog en oor nodig om ze op te merken en te herkennen. Maar… ook als je ze niet ziet, is het toch leuk te weten wat er allemaal om ons heen vliegt en gebruik maakt van onze mooie groene tuinen? De volledige lijst per jaar vanaf 2004 is bij mij in te zien.
Aleida, tuin 153


Een stukje geschiedenis van Delfgauw

Wist u dat Delgraweck de oorspronkelijke naam van Delfgauw is? Dit verwijst waarschijnlijk naar het Friese woord Ga, dat zandrug betekent.
De oudste officiële documenten van Delfgauw dateren uit de 14e eeuw. Het dorpje maakte tot 1921 deel uit van de ambachtsheerlijkheid Vrijenban. Dit poldergebied was in de 19e eeuw uitgegroeid tot een zelfstandige gemeente, een agrarisch dorp gebouwd rond de vaart waarover allerhande producten af- en aangevoerd werden.
Tot in het midden van de 19e eeuw lag de meeste bebouwing van Delfgauw aan de westkant van de straatweg. Daarna is Delfgauw langzaam gaan groeien. Na de Eerste Wereldoorlog breidde het dorp verder uit richting Delft en Pijnacker, waar het nu vrijwel naadloos op aansluit. De oudste resten van bebouwing zijn gevonden langs de Zuideindseweg ter hoogte van de plek waar nu het bedrijventerrein Ruyven ligt. Het gaat om resten van een boerenhoeve uit circa 1050.
Wie heeft nog meer leuke verhalen over de geschiedenis van Delfgauw? Stuur ze op naar de redactie!
Danny, tuin 174


Rondje wintertuin

Op de vogeltjes na lijkt het doodstil, maar een Coöp-fietsrondje over het complex levert allerlei leuke 5 minuten-gesprekjes op. Ik kan bijna niet meer stoppen…

Vogelparadijs
Als ik het hekje van tuin 46 voorzichtig openduw voor een foto, probeert Anita de ‘huisfazant’ dichterbij te lokken met wat vogelzaad. Die komt hier heel regelmatig zijn kostje halen. Maar hij blijkt wat eenkennig en neemt de vleugels. Het is hier een paradijs voor vogels: overal hangen voederbakjes, vetbollen en slingers met pinda’s. En op tafel vult Anita een schaal met meelwormen, havermout, vogelzaad en rozijnen. Het lijkt wel een kerstmaal… Anita: ‘Ik vind het hier genieten, ook in de winter. Pas geleden zag ik op het pad nog een ijsvogel. En de fazant natuurlijk – als ik die een paar keer niet heb gezien, ben ik altijd bang dat iemand ’m opgegeten heeft.’ Dus mensen, alsjeblieft géén fazant op tafel deze kerst!

 

Boskoops Glorie
Op het pad verderop kom ik Loes en Harry tegen. Die maken hier in de winter heel vaak een wandeling. Al héél lang zelfs, sinds 1968. Ze hebben hier twee tuinen, de een voor bloemen, de ander voor groenten, met een grote broeikas met dubbele wand voor de druiven. Die houden niet van nat. ‘Je moet geen natte komkommers en tomaten bij druiven gaan zetten, dan gaat de boel schimmelen.’ Aiii, laat ik dat nou net hebben gedaan met de Westlandse druif die ik voor m’n eigen tuin cadeau kreeg. Harry: ‘Mooie rassen, maar die moet je hier niet hebben. Je kunt beter Boskoops Glorie nemen.’ Ik hoor het al… Harry kan me nog heel veel leren over druiventeelt op ons complex. Ik spreek af dat ik in maart langsga voor een druiven-verhaal in de nieuwsbrief. Dus: wordt vervolgd!

 

 

 

Courgette zoekt mest
Els en Christian zitten lekker buiten op het terras een bakje te doen. Tuin 75 stond, toen ze hem twee jaar terug overnamen, vol met ‘waanzinnig mooie planten’, maar er moest ook wat ruimte komen voor de moestuin, dus ze hebben een boel verhuisd. Op de moestuinbedden hebben ze inmiddels flink geoogst zoals sla en wortels. Er staat nu nog één boerenkooltje. De courgette deed het minder, daar moet misschien mest bij? Er lag in het najaar een hele hoop op de parkeerplaats met een bordje: ‘Afblijven, van de mestclub’. Of ik weet wie daar achter zit? Jazeker, ook dát is een apart verhaal, waarover jullie in de toekomst meer gaan lezen…

 

Opknappertje
Buurtuin 76 is nog helemaal ‘in wording’, zeg maar: een opknappertje voor de liefhebber. En dat was Dirk, die pas één jaar op de wachtlijst stond. ‘Toen ik hier kwam, dacht ik wel, hoe krijg ik dit ooit op orde. Maar als je eenmaal bezig bent, valt het heel erg mee. Dan kies je een klus en die is aan het eind van de dag klaar.’ De oude wilg en eik achter en de rij meidoorns voor in de tuin zijn met hulp van de overbuurman al flink onder handen genomen, nét voor de versnipperaar kwam. En de ruiten van de kas zijn nu voor de helft gewassen, dus… wedden dat het hier helemaal goed gaat komen?!

 

 

 

 

Sardijnse vijgen
In een andere hoek van het complex is Manuel op tuin 143 bezig met het poten van laurierkerstakken op de erfscheiding. Vroeger had zijn vrouw de tuin ernaast, maar nu zijn ze verkast naar dit perceel van haar vader, Manuels schoonvader dus. Nou maar hopen dat de nieuwe aanplant aanslaat. De braamranken die er ook groeien, zijn al mooi geleid om volgend jaar vrucht te dragen. Deze bramen zijn heel speciaal, vertelt Manuel, want ze komen uit Sardinië, net als zijn schoonvader. De vijgenbomen ook trouwens. Het zijn de lékkerste die hij kent! Ze dragen zelfs twee keer vrucht per jaar. Mmmm, ik geloof dat ik rond oogsttijd nog maar eens langs ga… Eh, voor een interview natuurlijk.

 

 

 


Het bestuur sluit af…

…met goede wensen. Het bestuur van Tuincomplex Delftse Hout wenst al onze leden een heel mooi en gezond nieuw jaar toe. De nieuwjaarsreceptie, elk jaar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar, gaat natuurlijk niet door. We hopen dat het virus snel wordt bedwongen en dat we in de loop van 2021 weer ‘gewoon’ met elkaar kunnen omgaan.

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl