Close


Nieuwsbrief 2021 – 01


De ene dag komt de regen met bakken neer, de volgende dag stormt het. Maar als de zon éven doorbreekt, zie je her en der het nodige gebeuren. Tijd om weer bij te praten.


Bestuur: takken snipperen op 20 maart

Wie de hakselmachine in november gemist heeft, kan zijn vrachtje takken alsnog kwijt! Tuinleden mogen hun snoeihout op vrijdag 19 maart de hele dag naar de grote parkeerplaats midden op het complex komen brengen. Dat kan eventueel ook nog op zaterdag 20 maart in de vroege ochtend, maar pas wel op voor het opknijpen en versnipperen dat dan in volle gang is. Afgelopen november was de klus snel geklaard en konden tuinders ’s middags al snippers wegkruien. De voorraad was zó foetsie!

 

 

 

 


Ondertussen op de Viersprong

Werk in uitvoering (2)
De dakplatanen voor de kantine blijven voorlopig nog bij de kweker, want onder de terrastegels blijkt een hoop puin te liggen. Dat moet eerst weggebikt worden en dan kan er schone grond in waarop de bomen kunnen gedijen. Er wordt hard aan getrokken door de Klussenclub, met breekijzers, schoppen, kruiwagens en vereende spierkracht. Wat een werk! Nog even geduld dus, nou ja, het is voorlopig ook geen mediterraan terrasweertje.

 

 

 

 

Klaverjassen
Er komen van diverse kanten vragen over het klaverjassen op de Viersprong. Vanwege corona zijn de winterse kaartavondjes voorlopig van de baan. Maar Harrie en Loes, de grote organisatoren, willen er in het najaar heel graag weer mee beginnen, als het dan tenminste weer mag. Wanneer precies, daar moeten we maar een tarotkaartje voor leggen…

 

 


Gluren bij de Tuinburen

Op 13, 20 of 27 juni van 10-16 uur is er voor de tuinders van ATV Levenslust een open-tuinendag op de drie complexen van onze vereniging: Gluren bij de Tuinburen. Om kennis en inspiratie op te doen over allerlei manieren van tuinieren of gewoon gezellig met elkaar te kletsen over groenten, bloemen en planten.
Alleen met jullie hulp kunnen we deze dag realiseren. Dus vind je het leuk om je tuin open te stellen op de Gluren bij de Tuinburen-dag in juni 2021? Laat het weten vóór 31 januari via tuinendag@atv-levenslust.nl of geef het door aan een van de vijf enthousiaste tuinders die dit idee hebben bedacht – voor Delftse Hout is dat Bernadette van Rooyen op tuin 118. Graag bij aanmelding je naam, tuincomplex, tuinnummer, telefoon en emailadres doorgeven.
Natuurlijk zorgen we ervoor dat het allemaal coronaproef verloopt. Er geldt sowieso een maximum van twee personen per bezoek aan een tuin. En de Gluren bij de Tuinburen-dag is alleen bedoeld voor tuinders van onze vereniging, niet voor mensen van buiten. Heb je nog vragen of ideeën, laat het ons weten via tuinendag@atv-levenslust.nl. We hopen dat jullie net zo enthousiast zijn als wij.
Tot ziens!

Helena, Sylvia, Bernadette, Steffie en Evelyn


Lekker zwammen

Louise van tuin 264 serveert regelmatig een maaltje oesterzwammen van eigen kweek. ‘Gewoon thuis, heel eenvoudig’, schrijft ze. ‘Je mengt een portie “broed” met wat vers koffiedik en doet dit in een container/geprepareerde emmer. Warmte (+20°C) is goed, net als zuurstof en af en toe de plantenspuit, omdat het in huis vaak droog is. Algauw gaan er schimmeldraden door het koffiedik groeien. Je doet er steeds een laag vers koffiedik bij – met of zonder koffiefilter, dat maakt niet uit. Is de container vol, dan wacht je tot er zwammen opkomen uit de gaten van de container en kun je oogsten.’
Een kant-en-klare starterskit met container en broed is te koop via bijvoorbeeld Rotterzwam. Louise: ‘Je kunt ook zelf een container maken. Gewoon ergens een emmertje scoren en daar met de soldeerbout gaten in smelten. Die dicht je af met een strookje ademend verbandtape (leukopor). Zo hou je groene schimmel tegen. Er zijn ook andere manieren, bijvoorbeeld kweken op een zak met stro en op boomstammetjes, maar dat heb ik nooit uitgeprobeerd.’
Wat een leuk idee! Samenkomen is er voorlopig niet bij, maar we kunnen wel gezamenlijk broed aanschaffen, of aan elkaar doorgeven. ‘Want als je de kweek eenmaal op gang hebt, kun je doorkweken met een deel van de voorgaande batch en een deel vers koffiedik in een schone container’, vertelt Louise. Ze wil wel broed inkopen, helpen met prepareren van emmers en uitleg geven – eventueel maken we er een filmpje van. Interesse? Laat het weten via decoop@atv-levenslust.nl, dan maken we er werk van!


Rondje wintertuin (2)

Rond de feestdagen waren er her en der nog best wat mensen op het complex, maar tijdens m’n tweede rondje was het écht heel rustig…

Ramen wassen
In tuin 48 fiets staat Marijke in het winterzonnetje de ramen van haar kas te schrobben. Het dak wordt nog een uitdaging, want een trap wiebelt gevaarlijk op de mulle ondergrond. We lopen samen even de kas in. Bijna leeg nu, maar nee: op de grond groeit volop Nieuw-Zeelandse spinazie. ‘Die heb ik ooit gezaaid en komt nu steeds terug’, vertelt Marijke. ‘Heerlijk om te wokken en soep van te maken. Hij kan ook buiten, maar als het echt gaat vriezen, verandert het in snot.’ Ik informeer meteen naar de bijzondere ‘vingerplanten’ die ik het afgelopen jaar in haar tuin zag staan, ze leken wel tropisch. Marijke: ‘Dat zijn zaden van de wonderboom, gewoon in een zakje gekocht.’ Benieuwd of de wonderboom ook tegen wintertenen kan – we gaan het zien in het voorjaar.

 

 

 

Droomtuin gezocht
Op het Asterlaantje kom ik een opa en oma met hun kleinkinderen tegen. Ze zijn samen op zoek naar tuinen die eind januari ‘in de verkoop’ gaan. De jongens zijn met een plattegrond druk de tuinnummers aan te oefenen: een, twee, nul is… honderdtwintig! Of ik ze op de foto mag zetten? ‘Ja hoor’, lacht oma. Maar de kleinste duikt snel achter oma’s jas. Ze blijken anderhalf jaar ingeschreven te zijn voor een tuin. Nou, roep ik, dan maak je best kans toch? ‘Nou,’ peinst opa, ‘met corona is dat best moeilijk. Nu er geen echte uitgifte-avonden zijn en alles via de mail gaat, dingen er veel meer mensen mee.’ Jeetje, nooit aan gedacht. Ik realiseer me nog eens hoe gelukkig je je mag prijzen met een tuintje op ons mooie complex.

 

 

 

Boom Inspecteur
Met zo’n outfit val je wel op, zeker op een rustige maandagochtend! Deze Boom Inspecteur struint in opdracht van de gemeente over het complex en noteert op z’n tablet hoe gezond de bomen erbij staan. Veel kan hij met het blote oog wel waarnemen, maar hij heeft ook een lange pin bij zich, om in de stam te steken. Ben ik even blij met de 1,5 meter afstand! Vergeet ik helemaal te vragen wat hij allemaal onderzoekt… weet iemand meer?

 

 

 

 

 


De Coöp groeit…

Het is stil op onze gemeenschappelijke tuin. Maar als je goed kijkt, zie je dat er alweer een nieuwe voorraad plantjes klaarstaat voor de verkoop in het voorjaar. Want corona of niet, we gaan er weer alles aan doen om in maart-april toch de verkoop een keer per maand op te starten. Net als vorig jaar achter een paar tafels op veilige afstand, met pootgoed voor kleine prijsjes. In het kasje staan al artisjok en akelei en in de buitenbakken verschillende soorten aardbeien, vijgenboompjes en nog veel meer. Dus op naar het voorjaar!

 

 

 

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl