Nieuwsbrief 2021 – 02
Wat een wisseling van de wacht: eerst sneeuw en ijs, toen ineens volop lente. Tijd voor een lange, lange nieuwsbrief, want het wordt weer drukker op de tuin.
Winterstilte
Nog maar twee weken geleden was ons tuincomplex gehuld in een prachtig winterkleed. Heel stil was het. En gaaf om de eerste stappen te zetten in de verse sneeuw.
Overblijfbollen
Wie de lente al in huis had gehaald en nu met uitgebloeide bolletjes zit, kan ze bij de Coöp-tuin neerleggen. Dan planten wij ze in het algemene groen rond de parkeerplaats en langs de oprijlaan. Dan hebben we er volgend jaar allemaal weer plezier van.
Onder de platanen…
Nog vóór de vrieskou gingen de platanen voor de Viersprong de grond in en Klus-Peter heeft de tegels op maat gezaagd. We hebben inmiddels al kunnen genieten van een bijna-mediterraan weertje, de platanen zorgen voor het sfeertje, nu vooral duimen dat het terras gauw weer open mag!
De zwammenclub van start
Na een gezellig overleg met Monique, medelid van de zwammenclub, heb ik ’t eerste emmertje gevuld met koffiedik met broed. Na paar dagen, hoera een witte wattige laag. Koffiedik bijvullen (in grote hoeveelheden geleverd door buren en familie) en wachten maar weer. Ja hoor, het broed is levendig. Het emmertje is nu bijna vol en dan hopen dat de paddenstoelen door de afgeplakte gaten gaan groeien.
Morgen ga ik gaten boren in een berkenstam, gekregen van een andere zwammenclubber, Mark. Dan gaan er deuvels met broed in en wordt het wachten (lang: maanden!) of ook daar zwammen gaan groeien. Monique en Mark gaan ook hun eigen kweek opzetten, dus het wordt een echte heksenkring.
Liesbeth, tuin 162
Voorkiemen volgens dr. Deno
Heb je moeilijk kiembare zaden zoals pepers, paprika’s, aubergines en tomaten? Of een páár zaadjes gekregen waar je zuinig op bent? Kiem ze dan voor met de deno-methode.
Hier komt-ie:
(1) Neem een koffiefilter.
(2) Knip de naden eraf en knip de filter doormidden. Sproei de filter nat en leg enkele zaden in het midden, van onder naar boven.
(3) Vouw de filter in drieën dicht en vouw ook de onderkant om.
(4) Doe het filter in een grip- of diepvrieszakje; laat dat voor de helft open.
(5) Doe de naam erbij.
(6) Zet het zakje overeind in een bakje, met deksel stukje open.
(7) Zet het bakje op een warme plek (mag donker, bijv. op verwarmingsketel, naast mediabox).
(8) Controleer vanaf dag 3 elke twee dagen of er al iets kiemt. Zo nodig bij sproeien met plantenspuit.
(9) Zit er een wortel en wat blad aan, dan kun je dát exemplaar verspenen: zit het kiempje aan het filter geplakt, sproei dan even, potje vullen met aarde+zand, gaatje in de aarde prikken en daar het kiempje in zetten.
Een héél uitgebreide uitleg met extra tips is te vinden op www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/
Met dank aan Lau voor deze tip!
Whats-up?
Lange tijd kwamen er (gelukkig) geen calamiteiten door via de tuingroepenapps. Maar eind februari was het een paar dagen raak: er waren spullen verplaatst en vernielingen aangericht. Op tuin 200 is met hulp van tuinders uiteindelijk een jongen opgepakt, appte Peter de Groot, onze interim-voorzitter. ‘Met een groep van vijf waren ze spullen aan het verplaatsen. De wijkagent is ingeschakeld en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Met de ouders zal worden gesproken. De wijkagent vraagt alle tuinders die schade hebben aangifte te doen.’
De tuingroep-app heeft zijn dienst weer bewezen. Nog niet aangesloten? Neem contact op met de coördinator van je tuingroep:
Tuingroep 1 (tuin 1-48): Paul Roos, tuin 24, paul@paulroos.nl
Tuingroep 2 (tuin 49-124): @, tuin 4, @
Tuingroep 3 (tuin 125-202A): Barbara van der Drift, tuin 138, bvanderdrift@gmail.com
Tuingroep 4 (tuin 203-274): Leonie Fransen, tuin 241, Looni_5@hotmail.com
Reminder: takken snipperen op 20 maart
Op vrijdag 19 maart mogen we de hele dag takken naar de grote parkeerplaats midden op het complex brengen en zo nodig ook nog op zaterdag 20 maart in de vroege ochtend. Maar dan is het versnipperen al in volle gang is. Let op: leg de takken dit keer aan de oostzijde (zie tekening), bij het rode-witte lint.
Rondje wintertuin (3, slot)
In de ijstijd is er bijna niemand te bekennen. Maar kijk, één dag lente en overal is er weer leven – ook van nieuwe tuinders!
Voorjaarsschoonmaak
In tuin 74 worden de terrasstoelen ontgroend en de tegels geschrobd. Daphne en dochter Emily nemen deze zonnige zaterdag de boel goed onderhanden. Het huisje, ach, dat is zo groen, daar beginnen ze maar niet aan. Het staat klaar om gesloopt te worden, maar ja, corona. Hoe kom je in deze tijden aan helpende handjes? Dus de plannen voor een nieuw kasteel blijven nog even op de plank liggen…
Keizwaar en pieplicht
Even verderop staat Monique in tuin 212 piepschuim te zagen. Huh, in hun natuurlijke tuin? Jawel, als nepvulling onder in grote tuinpotten, scheelt een hoop aarde! Jaap sjouwt ondertussen met keien die hij via Marktplaats heeft gevonden. Blij mee, maar dat hij drie keer heen en neer moest rijden vanwege het gewicht… niet aan gedacht. Ondertussen zijn de gele winterakonieten al uit de grond gepiept. Oooo, wat mooi.
Dubbelnieuwe buren
Op de Chrysantenlaan hebben twee tuinen nieuwe bewoners gekregen: dubbelnieuwe buren dus. Op nummer 52 zijn vier vrienden aan het sjouwen: Victor, Emma, Koen en Bart. Superblij zijn ze met hun nieuwe tuin. Het huisje staat er kunstig bij, met glas-in-lood-ramen zelfs. Dus het eerste werk zit in de tuin, daar is nog heel wat te doen. In overleg natuurlijk – je bent een collectiefje of niet.
Pal ernaast, op nummer 53 is Annemarie aan het spitten. Aan haar tuin is lang niks gedaan. Plannen? Nou, kijk om je heen: er is heeeel veel op te ruimen, die appelboom mag natuurlijk blijven. Maar het huisje moet eraf, het kasje dan weer niet. Een boel werk, maar alweer een blij gezicht!