Nieuwsbrief 2021 – 04
Alweer een nieuwsbrief… er is zó veel te vertellen. Het grote nieuws is: de Viersprong gaat op a.s. zaterdag 1 mei weer (voorzichtig) open én je kunt je slag slaan op de plantjesmarkt van de Coöp. Tot zaterdag dus!
Coöp-plantjesmarkt: 1 en 29 mei
Aanstaande zaterdag 1 mei en zaterdag 29 mei is het zover: dan zetten we de tafels weer buiten voor de verkoop van jonge plantjes, tuinaarde en potgrond. We zijn dan open van 10 tot 14 uur. Je kunt met QR-code betalen, maar ook contant. Zorg dus dat je kleingeld bij je hebt.
En heb je zelf pootgoed over voor de Coöp, breng het dan even van tevoren (geef een seintje via decoop@atv-levenslust.nl) of op de dag zelf naar de Coöp.
Ook de zadenbieb en de kweektuin zijn weer open, dus kom een kijkje nemen!
En dat alles onder het genot van…
De Viersprong weer open!
… een verse kop koffie of thee van de Viersprong. Want ook de kantine gaat op 1 mei weer open – voorlopig op de zaterdagen voor de leden. Speciaal vanwege de Coöp-plantjesverkoop opent de Viersprong op 1 en 29 mei al om 10 uur. Van 10 tot 12 uur is het dan koffie-to-go. Vanaf 12 uur mag het terras weer officieel open – met maximaal twee personen aan een tafeltje enzovoort – en kun je voor een drankje en hapje in de kantine terecht.
De zaterdagen dat er geen plantenverkoop is, zal de Viersprong van 11 uur tot 14 uur open zijn, al kan het kabinet tussentijds anders beslissen. Of de kantine door de week open gaat, weten we nog niet.
Zelf composteren
Als je eenmaal doorhebt hoe eenvoudig het is, gooi je echt niks meer weg in de tuin. Na twee jaar oogst je rijke compost! Jos van tuin 260 vertelt hoe je dat aanpakt.
- Deze compostbak van 80 x 120 x 100 cm hoog is mijn verzamelbak waarin ik het hele jaar afval uit de tuin kwijt kan. Ik gooi er alle onkruid en plantenresten inclusief wortels in, zelfs het knipsel van de heg. Zaadstengels en takken niet. Als de bak ’s zomers te droog wordt, gooi ik er emmers water overheen. Doe je er ook gras van het gazon in, zorg dan wel dat dit gras geen laag vormt, maar meng het een beetje met de rest.
- Eenmaal per jaar gooi ik de bovenste, onverteerde laag van de compostbak op een zeil naast de bak, zodat ik het onderste uit de bak kan uitzeven.
- Uitzeven doe ik met een bak met een bodem van 15 mm gaas. Dit door te schudden en de kluiten klein te maken.
- Kruiwagen met uitgezeefde grond.
- Uitgezeefde grond is nog niet helemaal verteerd. Deze is al goed om te gebruiken voor het bemesten boven op de grond, bijvoorbeeld rond fruitbomen.
- Deze compost gaat weer voor een jaar in een vat van 250 liter.
- Het vat is vol. Stamp de inhoud niet aan; zo blijft er lucht in en verteert het beter.
- Dit is een emmer grond nadat de compost één jaar in het vat van 250 liter heeft gezeten. Prima potgrond.
- Alle uitgezeefde grove delen en de bovenlaag van de compostbak gaan weer terug in de compostbak en zullen volgend jaar wel zover verteerd zijn dat ze door de zeef gaan.
Kijk ’s naar het vogeltje (2)
Anna van tuin 262 struint met zachte tred over ons complex, sssttt, anders is het vogeltje zo gevlogen…
De merel
Wie houdt er niet van zijn geneurie?
Wat zijn er veel merels op dit complex,
een flinke bak water en een appeltje:
hij komt je geheid een serenade geven.
Deze winter heb ik een Finse merel op bezoek gehad,
geringd in het museum in Helsinki, dol op ’t zelfgemaakte vet!
Onze merels hebben het druk:
binnenkort vast een forse uitbreiding.
Wormenhotel op proef
De Coöp heeft een heus wormenhotel gekregen van een medetuinder. Daarin tover je gft-afval om in vruchtbare wormenmest én wormen-pokon. Er zitten geen ‘tijgers’ in deze tank maar Engelse compostwormen, die verzot zijn op jonge blaadjes!
Vanaf 1 mei staat het wormenhotel links ‘voor de deur’ van de Coöp-tuin, voor algemeen gebruik. Deze staat er zolang er nog geen ‘vast’ wormenhotel is (subsidieaanvraag loopt). Zo kunnen we vast oefenen. Meer weten? Kom even langs tijdens de plantjesmarkt op 1 mei.
Lekkere hapjes voor de wormen
- Organisch keukenafval zoals schillen, groente, fruit, theezakjes, koffiedik, eierschalen
- Klein gescheurd bruin karton, papieren keukenrol, eierdozen
- Stro en bladeren (in de herfst)
- Uitwerpselen van kleine vegetarische huisdieren zoals hamsters en cavia’s (ook het zaagsel of houtkrullen)
- Snijbloemen (in kleine stukjes)
Helaas… dit past niet in ons dieet
- Composteerbare plastic zakjes (ook niet met OK compostlogo)
- Uitwerpselen van honden, kattenbakkorrels
- Grof tuinafval, planten met aardkluiten
- Glossy magazines of karton met een glanslaag
- Metaal, plastic en andere kunststoffen
- Vlees- en visresten
- Brood en gebak
- Vettigheden zoals olie, boter en saus
- Gekookt eten (dat kun je beter zelf opeten)
(Openings)feest op 3 juli
‘Elk jaar een openingsfeest, dát gaan we doen!’ dachten wij van het bestuur en de Coöp. Maar covid-19 gooide voor de tweede keer roet in het eten… Nu er versoepelingen voor de deur staan, zijn we tóch plannen aan het maken voor een leuke dag samen – in de hoop dat het dan mág. We mikken op zaterdag 3 juli, dus zet die datum alvast in de agenda! Wij houden de overheidsmaatregelen en veranderingen in de gaten en houden jullie op de hoogte via de nieuwsbrief.
Net als vorig jaar gaan we weer kraampjes neerzetten en er zijn allerlei activiteiten. Lijkt het je leuk een kraam te huren of een workshop te geven? Lees dan verder!
Kraampjes te huur
Je kunt als tuinder voor 30 euro een kraampje huren en hier andere tuinders je producten laten proeven en/of verkopen. Let op: het gaat ALLEEN om hobbymatige verkoop, denk aan eigengemaakte jam, honing, groenten/fruit uit eigen tuin. Verkoop of reclame maken vanuit professioneel oogpunt mag NIET. Interesse? Neem vóór 31 mei contact op met Kimberly (knoordhoek@outlook.com).
Oproep workshops geven
Wil je jouw kennis, ideeën of ervaringen delen met andere tuinders, dan kun je in een workshop van een uur je verhaal kwijt. Eerder is er bijvoorbeeld al een workshop over zonnepanelen geweest – zoiets kan wéér. Ben jij goed in duurzaam (ver)bouwen? Druiven telen? Bloemschikken? Vogelhuisjes maken? Honing slaan? Meld je aan, dan denken we met je mee voor een leuke vorm! Neem vóór 31 mei contact op met Kimberly (knoordhoek@outlook.com).
De organisatie zal de aanmeldingen voor huur kraampjes en workshops bekijken. Bij veel belangstelling moeten we misschien een selectie maken – je hoort van ons!