Close


Nieuwsbrief 2021 – 05


We duimen voor zon en warmte dit weekend, want er komt weer een plantjesmarkt aan en het terras van De Viersprong gaat ook door de weeks open. Ondertussen hebben de wormen grote trek en betrokken de bijen een nieuw onderkomen.


Coöp-plantjesmarkt: 29 mei

Aanstaande zaterdag 29 mei is het weer plantjesmarkt van 10 tot 14 uur aan de lange tafels voor de Coöp. We hebben deze keer twee soorten aardbeien in de aanbieding, Faith (grote, helderrode aardbei, lange plukperiode) en Malwina (grote, donkerrode aardbei, iets later in het seizoen), nu 2 plantjes voor € 1,50. Verder diverse soorten sla, tomaten, courgette, pompoen, cosmea, rudbeckia en nog veel meer. En natuurlijk zakken potgrond en tuinaarde. Je kunt met QR-code betalen, maar ook contant/met kleingeld. Heb je zelf pootgoed over, neem het dan vooral mee naar de Coöp, zo is de cirkel rond!

 

 

 


Zadenbieb geopend

De Coöp-zadenbieb heeft een permanente plek gekregen onder het afdak bij de sanitaire ruimte (naast De Viersprong). Je kunt hier zaden ‘lenen’ en ook zelf inbrengen in envelopjes met vermelding van inhoud/datum.

 

 

 

 

 

 

 


Creatief met… pallets

Er is bij de Coöp al zo veel potgrond en tuinaarde doorheen gegaan, dat de stapel houten pallets groeit. Je kunt er een aardbeienplantenbak van maken (foto), of misschien weet je zelf een andere leuke bestemming! Gratis af te halen tijdens de plantjesmarkt.

 

 

 

 

 

 


Ondertussen op De Viersprong

Terras ook doordeweeks open
Het terras van De Viersprong is sinds 1 mei zaterdags weer open. Gelukkig houden bezoekers zich heel goed aan de coronaregels. Vandaar dat we met ingang van 31 mei het terras ook weer doordeweeks willen openstellen. Dus: van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur. Op werkdagen kun je een kop koffie of ander drankje nuttigen. Op zaterdag serveren we ook een warme hap. Dus kom gezellig op het terras zitten en maak een praatje met een medetuinder. Houd wel rekening met wat wel/niet mag, dus: 1,5 meter afstand, niet meer dan twee personen aan een tafel, handen ontsmetten, je naam noteren op een lijst, e.d. De kantine blijft voorlopig nog dicht.
We zijn nog op zoek naar versterking. Wie wil helpen bij de openstelling van het terras door de week (10-12 uur), zaterdag (11-14 uur) en tijdens bijzondere gelegenheden zoals Gluren bij de Tuinburen (27 juni, 10-16 uur) en het zomerfeest/inspiratiedag (3 juli, 10-16 uur)?

Peter en Ron/De Viersprong

Gasfles omruilen
Met ingang van maandag 31 mei kunt u uw lege gasfles weer gewoon omruilen voor een volle bij De Viersprong, tijdens de openingstijden van het terras.
Peter/De Viersprong


Berenklauw Brigade in actie

Veel mensen vinden hem mooi vanwege z’n bloemenschermen, maar de reuzenberenklauw is een exoot die enorm groot kan worden, inheemse planten verdringt en zich snel verspreidt via duizenden zaden. De afgelopen twee weken heeft de Berenklauw Brigade uit Pijnacker heel veel berenklauwen op ons tuincomplex uitgegraven. In juli zal de ploeg weer een paar avonden bij ons aan het werk gaan. Vind je berenklauw in de tuin, dan kun je die ook zelf te lijf gaan.

  1. Je kunt de jonge planten vrij makkelijk met de penwortel eraan uitgraven – zeker als de grond vochtig is. Steek vlak bij de plant een schop in de grond en wip de plant mét penwortel omhoog. Gooi de plant niet in de compostbak, maar laat hem in de zon uitdrogen. Je kunt ook de wortel afknippen en deze bij het grijsafval doen.
  2. Je kunt de berenklauw ook tot bloei laten komen en het bloemenscherm eruit knippen voordat zich zaad vormt. Zo put je de plant uit. Zorg wel dat je op tijd bent, anders moet je de volgende jaren ontzettend veel nieuwe planten uitgraven. Ook nu kun je de oude plant nog met wortel en al uitgraven.

Op internet staat dat je de plant ook kunt uitputten door deze telkens boven de grond af te steken. Dit helpt maar een beetje, want de plant wordt zo steeds groter en maakt steeds meer bladeren. In een volgend jaar wordt hij enorm groot. Goed uitsteken is dus effectiever.

Let op: de reuzenberenklauw is giftig en veroorzaakt bij aanraking met de huid irritatie, vooral in zonlicht. Kinderen kunnen zelfs enorme brandwonden oplopen. Was bij aanraking zo snel mogelijk de huid af of bedek deze tegen de zon.
Peter/Bestuur


Kijk ’s naar het vogeltje (3)


Al is het voorjaar nog zo herfstig,
de vogels zorgen goed voor hun opvolging.
Op 16 mei zag ik deze vinkenman zijn dochter voeden,
de koolmezen vlogen rond de 19e uit,
de mereltweeling volgde daarna snel en vooral die twee gedragen zich als de eindbaas van de tuin.
Sinds vandaag, de 25e, laat het eerste pimpelmeesjong zijn koppie in de nestkastopening zien – hij heeft nog geen mooi blauw petje.
In de komende tijd moeten de jongen zich zo onopvallend mogelijk zien te gedragen,
want ekster, kraai, gaai en zo veel andere gevaren liggen op de loer.

Anna, tuin 262


Rafelrandje schoonhouden

Fee/Tuinzaken vraagt alle tuinders het groen onder de heg en met name langs het asfaltpad regelmatig weg te halen. Het is maar een smal randje en zo klaar. Vooral plantensoorten die zich makkelijk vermeerderen door uitzaaien en via wortelstokken, kunnen – ook bij de buren – overlast geven. Het gaat vooral om paardensla, zevenblad, brandnetels en allerlei soorten grassen.
Peter/Bestuur

 

 

 

 

 


Bijenvolk op stap

Vorige week ontdekte een tuinder op ons complex een immense zwerm zoemende bijen in een boom op zijn tuin. Een bijenvolk kan in mei/juni gaan zwermen als de eigen behuizing te klein wordt. De oude koningin legt dan eerst een bevrucht eitje in een speciale cel, waar de larve wordt gevoed met koninginnengelei. Vlak voor de geboorte vertrekt de oude koningin en neemt de helft van het bijenvolk mee, op zoek naar nieuwe woonruimte. Imker Hans en Els hebben het bijenvolkje mét koningin uit de boom gehaald en een veilige plek bezorgd in een van de bijenkasten op ons Druivenlaantje.

 

 

 

 


Tuin-talk: wijnhuis in wording op nr. 52

Ik ben zomaar bij de familie Vargas in tuin 52 beland. Emma en Victor zitten hier sinds februari en hebben de tuin, het huisje en terras helemaal opnieuw ingericht. Je vind er appel,- en perenbomen, sappig gras, mooie planten en leuke zithoekjes. Een belangrijke plek is ingeruimd voor de druiven. Dit is een grote hobby van Victor, het geeft hem het gevoel weer terug te zijn in zijn geboorteplaats Mindosa in Argentinië. Zijn hele familie heeft druiven en die passie heeft hij meegenomen naar hier. Eva en Victor hebben in de winter goed gekeken hoe de zon scheen om 12.00 uur, zodat de druiven de juiste hoeveelheid zon krijgen tijdens de groei. In Nederland wil de rode druif niet zo lekker worden voor de wijn. Dus legt Victor zich toe op de witte druif: de Bianca en de Solaris, gewoon uit het tuincentrum! Het is de bedoeling straks elk jaar een doos wijn te produceren! Victor kan enthousiast vertellen over fermenteren en ga zo maar door. Op de zomerfeest/inspiratiedag’ op 3 juli zullen Victor en Emma ook in een kraampje met informatie staan. Dus we gaan meer van ze horen!
Jolanda/De Coöp


Wormenhotel heeft trek

Het Levenslustige wormenhotel links ‘voor de poort’ van de Coöp-tuin heeft TREK, dus kom maar op met je groenafval. Wat er wel en niet in mag, staat op een A4-tje in de informatiekast bij de Coöp. In het kort:
Wat wormen wél lusten:
Organisch keukenafval zoals schillen, groente, fruit, theezakjes, koffiedik, eierschalen; in stukjes gescheurd bruin karton, papieren keukenrol, eierdozen; uitwerpselen van kleine vegetarische huisdieren zoals hamsters en cavia’s (ook zaagsel/houtkrullen); snijbloemen in stukjes.
En wat niet:
Grof tuinafval, planten met aardkluiten; glossy’s en glanzend karton; vlees- en visresten; brood en gebak; vettigheden zoals olie, boter en saus; gekookt eten; hondenpoep en kattenbakkorrels; composteerbare plastic zakjes (ook niet met OK compostlogo).
Merel/Coöp


Zwammenclub oefent geduld

Na een eerste oesterzwammenoogst (heerlijk) heb ik een deel van het broed aan anderen gegeven en een deel opnieuw gevoed met koffie. Lange tijd leek er niets te gebeuren, maar ineens komt het weer op. Monique heeft haar broed niet vernieuwd maar rustig afgewacht en kreeg alweer oogst. Bij Merel is het nog afwachten en Mark heeft zijn broed voorlopig in de koeling gestald. Zwammen kweken blijkt dus geduld oefenen…
Liesbeth/Coöp

 

 

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl