Close


Nieuwsbrief 2021 – 06


Nu onze tuinen bijna ontploffen van alle groen en bloemen, is het extra leuk een kijkje te nemen bij de buren. Het kan dit weekend! Er is volop gelegenheid om inspiratie op te doen, ook over ‘natuurlijk’ tuinieren. Want wat is dat eigenlijk? Lees gauw verder!


Gluren bij de Tuinburen: kom je ook?

Eindelijk is het zover: op zondag 27 juni, tussen 10 en 16 uur gunnen maar liefst 51 tuinders op Delftse Hout (14), Kooltuinmolensloot (13), Biesland (12) en Vijvertuinen (12) hun (verre) buren van de hele vereniging een kijkje achter de ligusterhaag. Je mag alle complexen bezoeken. Je fietst erheen, meldt je aan, geeft aan welke tuin(en) die je wilt bezoeken en krijgt dan een bonnetje met een tijdstip erop. Op dat moment kun je met 2 personen maximaal 20 minuten de tuin bezoeken. Vergeet je mondkapje niet! Klik hier voor meer informatie over het programma.

 

 

 

 

 


De Coöp is ook open

Op de Gluren bij de Tuinburen-dag a.s. zondag 27 juni is ook de Coöp open. We verkopen dan de laatste plantjes uit onze kas van 10 tot 14 uur aan de lange tafels voor de Coöp. We hebben nog diverse soorten tomaten, sla, paprika, cosmea, rudbeckia en meer in de tuin. En natuurlijk zakken potgrond en tuinaarde. Je kunt met QR-code betalen, maar ook contant/met kleingeld.

 

 

 

 

 

 


Zadenbieb: wegens succes…

De Coöp-zadenbieb ging als een speer en is nu even he-le-maal leeg. Super dat zo veel mensen de weg hebben gevonden naar de bieb. Wat een bloemenpracht zal dat geven deze zomer! Nu maar wachten tot alles zaad gaan dragen en er weer nieuwe aanvoer naar de bieb komt. Dan is de leencirkel écht rond.

 

 

 

 

 

 


Natuurlijk tuinieren?

De een denkt aan inheemse planten en een bijenhotel, de ander aan een hoop onkruid. Wat is natuurlijk tuinieren precies? Nou – vooral avonturieren! Je zoekt naar manieren om de planten- en dierenwereld in jouw tuin, op die specifieke plek, met elkaar in harmonie te brengen. De bloemen en planten staan precies daar waar ze goed gedijen – in de zon of in de halfschaduw, nat of droog. En de beestjes – vogels, egels, padden, hommels, bijen en andere insecten – vinden er plekjes om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren. Met elkaar zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht. Hoe dat moet, ontdek je al doende.
Liesbeth en Anneklaar van de Coöp willen natuurlijk tuinieren gaan bevorderen op het complex. Ze zijn een werkgroepje gestart. Ben jij al op een natuurlijke(r) manier aan het tuinieren en vind je het leuk om met anderen ideeën uit te wisselen? Of zou je het wel op een natuurlijker manier willen doen maar heb je geen idee waar te beginnen? Liesbeth en Anneklaar zijn op zoek naar inspirerende tuinen, mensen met interesse, of juist met vragen. Ook willen ze dit najaar een inspiratieavond of -middag organiseren door een ervaringsdeskundige. Interesse? Stuur een berichtje via Anneklaar (06-22890136)

 


Tuin-talk: wat groeit en bloeit op nr. 60

In de stromende regen ontvangt Joep me in zijn tuin op nummer 60. Als je ergens wilt zien hoe mooi natuurlijk tuinieren kan uitpakken, is het hier wel. Een verstild vijvertje tussen de bomen voor padden, salamanders en andere waterbeestjes. Een compostbak zorgvuldig opgebouwd met snoeihout. ‘Alles wat van de tuin komt, gebruik ik weer in de tuin’, vertelt Joep. Zo ook het gestapelde muurtje van bakstenen, tegels en takken, dat dienst doet als insectenhotel. En vooral: een zee van groen en bloeiende planten. Joep wikt en weegt, probeert uit en laat zich verrassen. Varens en een tapijt van tiarella en elfenblad in de schaduw, margrieten die zijn komen aanwaaien in de volle zon, vingerhoedskruid dat overal omhoog schiet, rozen die een derde leven in de tuin vonden. Waar je ook kijkt, er is geen stukje kale grond te zien. Veel vaste planten, maar ook eenjarig spul dat zich uitzaait en nu eens hier en dan weer daar opkomt, zoals de juffertjes-in-het-groen, klaprozen en slaapmutsjes – elk jaar ziet de tuin er anders uit. Ingrijpen doet Joep wel om al te brutale verspreiders zoals vergeet-me-nietjes, nagelkruid en kruipend zenegroen te beteugelen. Maar soms, als hij even een paar dagen niet op de tuin komt, zijn ze hem te snel af geweest en laat hij ze hun gang gaan. Natuurlijk!
Gemmeke/Coöp

 


Kijk ’s naar het vogeltje (4)

Ongrijpbaar, meestal ongezien en
vliegensvlug is deze fabelachtige vogel
Toch kun je de groene specht vaak in de tuin aantreffen,
veelal op de grond: ’t bèrst immers van de mieren,
met z’n lange tong haalt hij ze naar binnen.
Al zie je ’m zelden, gehoord heb je ’m zeker,
het is de enige specht die lacht, onze ‘Woody’.
Enkele dagen geleden
was het uitvliegen van de spechten begonnen.
Eerst de grote bonte met knalrode pet en daarna
landden een groene specht-ouder en -jong (fluweelrode pet)
vlak voor me.
Ze zagen me direct en verdwenen weer.
Het jong kon z’n snavel echter niet houden
en bleek vlakbij in de roodbladige kerspruim
tegen de stam aan de situatie te overzien.
Daar zou je toch overheen kijken?
Anna, tuin 262

 


Krassen

De familie Van Os, onze buren aan de Noordeindseweg (die ons vorig jaar een kist vol voorjaarbollen schonken), hebben van het bestuur toestemming gekregen om twee auto’s op ons terrein te parkeren tijdens het opnieuw aanleggen en indelen van het terrein rondom hun huis. Afgelopen vrijdag 18 juni troffen ze hun zilvergrijze bus aan met diepe krassen in de lak. Enorm vervelend! Wij hopen natuurlijk dat de dader van buiten komt. Via de calamiteitenapp is dit berichtje al rondgestuurd en nu via de nieuwsbrief opnieuw onze vraag: heeft iemand iets gezien of weet iemand hier meer van? Laat het dan alsjeblieft weten aan het bestuur.
Peter de Groot/bestuur

 

 

 

 


Groene vraag (1)

Hoe vaak mag je de liguster snoeien? En hoe bescherm je de hosta’s tegen slakken? In deze vragenrubriek gaan we te rade bij Jos van tuin 260 en andere groene kanjers.

Vraag: Afgelopen najaar heb ik mijn leifruitbomen flink gesnoeid, maar nu komen er heel veel uitlopers die recht omhoog steken, ook op de bovenste rij verticale takken. Kan ik die tussentijds snoeien? Want daar lijkt zo veel ‘verloren’ kracht in te gaan zitten?
Jos: De groene takken kun je altijd wegknippen als ze in een richting gaan waar je ze niet wil hebben. Nieuwe takken die wel de goede kant uit groeien, maar te lang worden, kun je afknippen op een lengte van vijf bladen. Doe dat niet te vroeg, anders krijg je daar ook weer meer uitlopers op. Verdere snoei kan het best in de herfst gebeuren.

Heb je ook een vraag, stuur die dan (mét foto) naar decoop@atv-levenslust.nl

 


Inspiratiefeest in september

‘Elk jaar een openingsfeest, dát gaan we doen!’ stond te lezen in de nieuwsbrief van mei. Na de vertraging door alle covid-19-perikelen werd voorlopig 3 juli als dé dag geprikt. Maar algauw bedachten we (bestuur en Coöp) dat dit wel érg snel volgde op de Gluren bij de Tuinburen-dag. Dus: het ‘openingsfeest’ alias ‘zomerfeest’ verhuist naar september. Dé tijd dat iedereen terug is van vakantie, er volop fruit en groente geoogst is en we gezellig bij elkaar kunnen komen om ideeën uit te wisselen, nieuwe plannen te maken en elkaars producten te proeven en proberen. Met allerhande kraampjes en kleedjes, spelletjes en rondleidingen, iedereen mag uit z’n bol, het wordt een ‘bonte inspiratiemarkt’ voor ons allemaal. Dus… heb jij ideeën, laat het ons alvast weten via decoop@atv-levenslust.nl. Meer nieuws volgt gauw.

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl