Close


Nieuwsbrief 2021 – 07


Als iedereen straks weer terug is van vakantie, barst het los op ons complex. Een feestelijke najaarsmarkt met kraampjes, zelfgemaakte hapjes, spelletjes, muziek, rondleidingen en nog veel meer! Lees gauw door, ook over andere nieuwtjes in deze zonnige zomereditie.


Gluren bij de Tuinburen en meer…

De allereerste editie van Gluren bij de Tuinburen op 27 juni kreeg ondanks coronahobbels veel bekijks. Dankjewel organisatie – hopelijk hebben jullie een mooie traditie in gang gezet. En terwijl de bezoekers af en aan liepen, stond daar ineens het voltallige koor ‘van de Viersprong’. Zomaar? Nee, vanwege van de onthulling van het Cor Komenplein. Cor was jarenlang bestuurslid tuinzaken (en koorlid) en overleed op 23 december 2020, zo stond te lezen in het lentenummer van Levenslustigheden. Bij de onthulling van het plein kreeg zijn vrouw Mies een grote bos bloemen, Ruud sprak mooie woorden en er werd samen gehuild, gelachen en uit volle borst gezongen. Ontroerend.

 

 

 


Berenklauw Brigade bedankt!

Op 7 juli heeft de Berenklauw Brigade uit Pijnacker ’s avonds weer heel veel berenklauwen op ons tuincomplex uitgegraven. Er waren nu ook helpende handjes van tuiniers. Met schoppen en handschoenen en veel goeie moed gingen ze de soms metershoge reuzenberenklauw te lijf. De plant is giftig en kan lelijke brandwonden veroorzaken, maar in de avond is dat gevaar er niet. Wel een boel brandnetels… Met een beetje uitleg konden ook de onervaren tuiniers prima aan de slag. Volgend jaar komt de brigade weer in actie, dan luiden we de bel op tijd voor extra hulp!
Gemmeke/Coöp

 

 

 


Groene vraag (2)

Vraag: Eind vorig jaar heb ik de uitlopers van mijn oude aardbeienplanten afgeknipt en in de bak gezet. Maar de oogst valt erg tegen. Wat doe ik verkeerd?

Jos: Goed om oude aardbeienplanten te vervangen, maar begin nú al met stekken. Dit doe ik zonder de stek los te maken van de plant. De oude aardbeienplant geeft uitlopers met aan elk meerdere stekken. Ik vul plastic potjes van rond 10 cm of vierkant 8 cm tot de rand met gemengde potgrond. Die zet ik naast de plant met de uitlopers. De stek leg ik met de beginnende wortels op de aarde van het potje en de uitloper zet ik aan beide zijden van de stek vast in het potje, met een omgebogen stukje elektriciteitsdraad. Na drie weken zijn de stekken in het potje vastgegroeid, en kun je de uitloper doorknippen en het potje met stek verplaatsen. Oude aardbeienplanten geven altijd minder opbrengst. Daarom laat ik die nooit meer dan twee jaar staan. Het eerste jaar krijg je de grootste aardbeien, het tweede jaar de meeste en daarna wordt het elk jaar minder.

Heb je ook een vraag, stuur die dan (mét foto) naar decoop@atv-levenslust.nl


Kijk ’s naar het vogeltje (5)

Tortelduif

Tja duiven,
wat zal ik ervan zeggen.
Maar tortelduiven, die ogen toch wel weer aardig,
slim proberen ze een poot tussen de deur te krijgen.
Vandaag hebben deze twee besloten
dat het in mijn tuin goed toeven is…
Doe je uiteindelijk niets tegen,
kijk maar eens in die ree-roodbruine ogen.
Anna, tuin 262

 


Najaarsmarkt Delfse Hout op 25 september

In de vorige nieuwsbrief stond het al: er komt na de grote vakantie weer een feestelijke markt… De datum is geprikt: 25 september van 10-14 uur. Het wordt een superleuke dag met allerhande activiteiten, van kraampjes voor verkoop en informatie, lekker eten, muziek en spelletjes tot mini-rondleidingen op het complex.

 

 

 

 

 

Net als vorig jaar zijn er weer kraampjes met verkoop van plantjes en tuingrond van de Coöp en een sap-brouwerij van eigen oogst. Je kunt ook een kijkje nemen in de Coöp-tuin en een hapje te scoren bij Coöp-kokkies Jolanda & Kimberley. Bij de Viersprong staat een kraam met koffie, thee en andere drankjes én eigengemaakte hapjes. Binnen in de kantine wordt er om 11 uur en 13 uur honing geslingerd en kun je Delftse Houtse honing kopen.

 

 

Op het plein komen kraampjes met allerhande informatie, bijvoorbeeld over het reilen en zeilen van de vereniging en helpende handjes, natuurlijk tuinieren en andere initiatieven. Als tuinier kun je ook een kraampje huren (tegen kostprijs, €25) óf een (gratis) plekje reserveren waar je eigen producten mag verkopen zoals jam, chutney en andere eigen maaksels (bijvoorbeeld kleding, kunst), zolang het maar geen commerciële verkoop is. Voor kraamhuur en reserveren plekje: mail Kimberley (knoordhoek@outlook.com). Er komt ook een kleedjesmarkt voor kinderen, waar ze spulletjes mogen verkopen.

Tuurlijk komt er levende muziek – ook al van eigen makelij, wat een boel talent op ons complex! En er zijn oud-Hollandse spelletjes – koekhappen doen we vanwege corona maar even niet…

En als klap op de vuurpijl zijn er rondleidingen door tuiniers die graag hun kennis delen, bijvoorbeeld over het telen van druiven, vogels en duurzaam bouwen. Én er zijn twee rondleidingen door bioloog Marco en vogelwachter Hans langs de steenuil op het complex, de kerkuil bij de bijen, de ijsvogelwand en de hommelkasten. Op het plein komt een verzamelpunt met klok, waarop alle excursies met tijdstip zijn aangegeven.

Heb jij zelf leuke ideeën voor een activiteit, standje of rondleiding, wil je een kraampje huren of een plekje reserveren? Laat het ons weten via decoop@atv-levenslust.nl

 


Gevonden….

Heb je iets gevonden, bijvoorbeeld een bos sleutels, en wil je dat de eigenaar deze terugkrijgt? Breng dit dan even langs in de Viersprong. We hebben ook een brievenbus rechts naar de deur.

En ben je iets verloren? Via de tuin-app bereik je niet iedereen, dus informeer in onze kantine. Daar kunnen ze je laten zien wat er de laatste tijd gevonden is.
Onze openingstijden zijn van ma t/m vr tussen 10.00 en 12.00 uur en op za van 11.00 tot 14.00 uur.
Peter/Viersprong

 

 

 

 

En gezocht!

Steeds meer mensen vinden een plekje onder de platanen bij de Viersprong. Voor een babbeltje en een bak leut. Maar… de kantine zit te springen om extra hulp.

Er zijn nog mensen nodig voor donderdag van 10 tot 12 uur, je staat dan alleen (maar het mag ook samen!) en schenkt koffie, thee of een drankje.
En voor zaterdag van 11 tot 14 uur. Dan zijn er altijd twee mensen: een in de keuken om de warme hapjes te maken en een voor de drankjes. Ook hier versterking gezocht!

Wil je ook een handje helpen om te zorgen dat de kantine open blijft? En vind je het leuk nieuwe mensen te leren kennen? Meld je dan aan bij Ron Gerritse (06 288 508 69).

 


Tuin-talk: Jonkies op nr. 221

Terwijl de haan zijn best doet om gehoord te worden, vertelt Marc over zijn tuin op nr. 221. Yvonne en Marc hebben het huisje helemaal gestript en opnieuw opgebouwd, totdat ze helemaal tevreden waren. Openslaande deuren, ramen en mooie kleuren. Yvonne vindt het leuk het huisje in te richten en gezellig te maken. Ook komt ze hier af en toe een wijntje te drinken met haar vriendinnen. Marc wilde graag een kas, waar nu onder andere komkommers en tomaten groeien. Op een andere plek staan bakken met aardappelen, kroten en radijs, en aan de rand van de tuin groeien meerjarige planten zoals pioenrozen. Mooi! Rozen hebben ze ook geprobeerd maar dat was geen succes.
De krielkippen, een haan en drie hennetjes, scharrelen lekker rond in de tuin en ’s avonds gaan ze in het hok. Naast het huis zie je een volière, waar timbrado’s (Spaanse kanaries) rondvliegen. Volgens Marc zijn dit de beste zangkanaries ter wereld! ‘Er zitten ook jonkies bij, als iemand interesse heeft?’ Bestrijdingsmiddelen gebruiken ze niet, vertelt Mark, laat de slakken hun gang maar gaan… Marc: ‘De Coöp vind ik een goed initiatief, daarvan zou ik nog wel willen leren, nu doe ik vaak maar wat in de tuin en kijk wat er uitkomt.’ Mark is ook actief als vrijwilliger: ‘Ik doe de inkopen voor de keuken en sta in de kantine. Hierbij doe ik ook een oproep aan iedereen op ons park. Als mensen iets voor de club willen doen, kan het ook blijven bestaan😉. Dus meld je alsjeblieft aan!’
Jolanda/Coöp

 


Tuinbeoordelingen: hulp nodig

Vier keer per jaar worden er op ons complex tuinen ter overname aangeboden. Er staan een heleboel mensen te trappelen op de wachtlijst, dus dat moet doorgaan! Maar er gaat heel wat aan vooraf…

Voor een goede overdracht wordt van tevoren beoordeeld hoe de tuin en opstallen erbij liggen. Het bestuur zoekt iemand die deze beoordelingen wil overnemen. Wat houdt het precies in?

Je neemt contact op met de huidige gebruiker van de tuin. Je beoordeelt hoe de tuin en opstallen erbij liggen en of er bijvoorbeeld iets is gebouwd waarvoor geen toestemming is verleend, of dat er allerlei afval ligt. Dat moet dan verwijderd worden. Je noteert dit op een rapportageformulier dat naar de gebruiker gaat, met een schatting van de kosten om de tuin in orde te maken. De gebruiker krijgt ook de gelegenheid de boel zelf op te ruimen. Dan volgt een tweede beoordelingsronde en kijk je of de ongerechtigheden inmiddels verdwenen zijn. Is dat niet zo, dan bereken je opnieuw de kosten om dat te laten doen door derden. Dit bedrag wordt uiteindelijk ingehouden op de overnameprijs. Let op: er is een ander groepje dat de taxatie van de opstallen doet en de overnameprijs vaststelt.

Je doet de tuinbeoordeling alleen en ontvangt hiervoor een bescheiden onkostenvergoeding. Een beetje bouwtechnisch inzicht is handig en je wordt ingewerkt. Vragen en aanmelden kan bij Peter de Groot (06 5103 75 83)

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl