Nieuwsbrief 2021 – 08
Het gonst van de activiteiten op ons mooie complex. Van najaarsmarkt en Viersprong tot klussen en cursussen. Kijk gauw in de agenda en lees er meer over.
Zet alvast in je agenda…
25 september najaarsmarkt 9 oktober opschoondag (meer nieuws volgt later) 16 oktober cursus gezonde grond 30 oktober cursus snoeien 27 november versnipperaar (meer nieuws volgt later) 29 november sluiting zomertoileten + afsluiting sproeileiding
Najaarsmarkt Delfse Hout komt eraan
Heb je de posters al gezien? Op zaterdag 25 september hebben we van 10-14 uur een feestelijke markt op ons complex. Op het Cor Komenplein (parkeerplaats) staan weer kraampjes met informatie en producten. De Coöp zet de tuin wagenwijd open en verkoopt plantjes, vijgenboompjes en tuingrond, lekkere happen en kookt vers sap van eigen oogst. Breng je appels, peren, druiven en flessen mee!
De Viersprong serveert drankjes en eigengemaakte hapjes. Er is levende muziek van twee tuinrockers en een flits-optreden van het koor.
Er is een kleedjesmarkt voor kinderen, en tuinders kunnen een kraampje huren tegen kostprijs (€25) of een (gratis) plekje reserveren voor eigen producten (van jam tot kunst), zolang het maar geen commerciële verkoop is. De eerste kraampjes en plekken zijn al vergeven, dus wees er snel bij en neem contact op met Kimberly, 06 18 88 10 85 of knoordhoek@outlook.com
En verder…
10.00 rondleiding langs de uilen, ijsvogelwand en hommelkasten (Marco/bioloog)
11.00 honing slingeren door de vier imkers (in de Viersprong)
11.00-12.00 wijkagent aanwezig voor vragen
11.30-12.00 rondleiding druiven telen/snoeien (Peter)
12.00-12.15 optreden zangkoor Faria
12.30 rondleiding langs de uilen, ijsvogelwand en hommelkasten (Hans/Vogelwacht)
13.00 honing slingeren met natuurjeugd (Jeroen)
13.00-14.00 oud-Hollandse spelletjes
Let op: Op het Cor Komenplein bij de Viersprong kunnen tot 15 uur geen auto’s geparkeerd worden.
Heb jij nog leuke ideeën voor een activiteit, standje of rondleiding, wil je een kraampje huren of een plekje reserveren? Contact Kimberly, knoordhoek@outlook.com, of mail naar decoop@atv-levenslust.nl
Groene vraag (3)
Vraag:De bak met Faith-aardbeien zag er dit jaar veelbelovend uit. Er groeiden enorme knotsen aan de tweejarige plantjes. Maar tegen de tijd dat de vruchten kleurden, waren de merels me voor. Heb je een tip?
Jos(tuin 260):De bak met Faith-aardbeien zag er dit jaar veelbelovend uit. Er groeiden enorme knotsen aan de tweejarige plantjes. Maar tegen de tijd dat de vruchten kleurden, waren de merels me voor. Heb je een tip?
Heb je ook een vraag, stuur die dan (mét foto) naar decoop@atv-levenslust.nl
Kijk ’s naar het vogeltje (6)
Het roodborstje,
misschien wel het alleraardigste vogeltje…
Afgelopen winter waren er drie roodborstjes in de tuin,
dat is bijzonder
want ze tolereren elkaar nauwelijks.
Ik had het geluk dat vanuit een aangrenzende boom
één z’n parelende lied zong
(waarvan geen twee strofen gelijk zijn).
Zo nu en dan stopte hij om de andere twee weg te jagen.
‘On-going business’, want geen vogel laat zich wegsturen.
Dat veranderde in het voorjaar, steeds vaker zag ik er twee tegelijk
en ja hoor: diverse keren zag ik een jong,
die zijn gevlekt, weinig oranje is er te bespeuren,
maar wel al die nieuwsgierige houding op de dunne luciferpootjes!
Ze zijn dol op de bessenpindakaas, maar daarmee ben ik gestopt in de zomer,
ze vinden genoeg insecten, slakjes en wormen.
Ik hoop dat ze in de winter weer terugkomen,
wat zacht voer vinden ze ’t lekkerst (dierlijk vet, havermoutvlokken)
en zonnebloempitten natuurlijk.
Anna, tuin 262
Een zaterdag op de Viersprong…
Zaterdag om 11 uur zwaaien de luiken van de Viersprong open. Mieke zet koffie en ruimt de afwasmachine in het piepkeukentje uit. Het is nog rustig – de stilte voor de storm op zaterdag zeg maar. De eerste gasten zijn al binnengedruppeld. Peter en Corrie van het bestuur ontvangen nieuwe tuinleden met uitleg en een drankje. Zien ze meteen dat het hier draait op vrijwilligers.
Tussendoor komt een klant een koffie-to-go halen en er staat iemand van de Coöp-nieuwbrief te fotograferen. Een heuse reportage…
Tegen half twaalf komt Anita assisteren. En dat is maar goed ook, want onder de platanen zit inmiddels een grote kring klanten en de bestellingen vliegen over de tafel. Broodjes bal en kroket, koffie, biertje, alles gemoedelijk, maar het is wel aanpoten voor het ‘personeel’. Dat blijft er vrolijk onder. Met z’n tweeën hebben ze de zaak helemaal onder controle. Maar collega’s kunnen ze heeeeel goed gebruiken.
De Viersprong is van maandag t/m zaterdag open, maar de vrijwilligers redden het gewoonweg niet met z’n allen om de barbezetting rond te krijgen. Vooral op de donderdagen tussen 10.00 en 12.00 uur is een nieuwe kracht nodig, je draait een keer in de twee weken dienst. Ook op zaterdag tussen 11.00 uur en 14.00 uur zijn er nog te weinig mensen. Zo’n zaterdagdienst draai je één keer per maand. Mieke en Anita hebben dat dus opgelost door hun ‘dienstjes’ te delen, samen staan ze sterk. Maar extra handjes zou nóg fijner zijn. Dus… kom de kanjers bij de Viersprong helpen en meld je aan bij Ron Gerritse (06 288 508 69).
Workshops Snoeien en Gezonde grond
Door corona waren workshops het afgelopen jaar een no-go. Maar komende oktober gaat Jos ‘van de Coöp’, onze groene vraagbaak en noeste kweker, weer los met twee workshops:
- Gezonde grond op zaterdag 16 oktober
- Snoeien op zaterdag 30 oktober
Tijdens de workshop Gezonde grond vertelt Jos hoe je zonder ‘kunstgrepen’ toewerkt naar een gezonde grond in je tuin. Alvast een tip van de sluier: geduld loont!
De workshop Snoeien wordt wegens succes in eerdere jaren (precorona) opnieuw gegeven. Jos vertelt over het snoeien van fruitbomen, leibomen. Eerst binnen en dan met de groep naar buiten om ‘live’ te zien hoe je een boom aanpakt.
De workshops beginnen om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een drankje van de Viersprong en een plak eigengebakken kruidkoek (ook al wegens succes herhaald). Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je snel op via decoop@atv-levenslust.nl
Klussenclub: bedankt!
Je rijdt er zó aan voorbij, maar wat ligt de boel er weer mooi bij… De Klussenclub draait op volle toeren, op maandagochtend om de twee weken. Dat is te zien. En nog gezellig ook! Bedankt allemaal.
Tuin-talk: reuzenhosta’s op nr. 162
Bij Liesbeth en Koert op nr. 162 is het één grote bloemenzee. Liesbeth heeft de tuin in 1991 van haar moeder geërfd. Het oude huisje valt inmiddels bijna uit elkaar, wijst ze. Toen de kinderen klein waren, heeft ze wat moestuinplekken aangelegd, maar haar hart is toch uitgegaan naar sierbloemen. Ze weet zelfs alle Latijnse namen.
Je ziet mooie composities van klein naar groot. Eerst lag de focus op alle kleuren behalve geel. Nu heeft ze dat losgelaten en is het een kleurenparadijs. Haar inspiratie haalt ze uit allerlei tuinbladen en ook uit de reizen die Liesbeth en Koert maken. Bijvoorbeeld de vijver, die is aangelegd met gratis tegels van Marktplaats, hadden ze in Spanje gezien en die MOEST in de tuin komen!
De grond houdt Liesbeth bij door zo veel mogelijk natuurlijk te tuinieren, het groeit allemaal als kool door de gedroogde koemest en compost. ‘Planten die normaal 50 cm hoog zijn, worden hier wel 1,50 m! Hosta’s heb ik nog nooit zo groot gezien. Misschien is een schaduwrijke tuin wel het geheim? Volgend jaar begin ik wel eerder met het bijhouden van de tuin, anders groeit het letterlijk boven mijn hoofd.’
Liesbeth is ook actief bij de Coöp. ‘Ik ben degene die de namen van de sierplanten goed kent en ik denk graag mee aan de komende projecten. Bijvoorbeeld om mensen kennis te laten maken met natuurlijk tuinieren. Ook doe ik wat interviews voor de Tuin-talk. Ik ben met pensioen en als je denkt dat ik veel tijd heb… Ik probeer balans te vinden in reizen, tuinieren, dus bind me liever niet aan vaste afspraken.’ Gelukkig hoeft dat bij de Coöp ook niet.
Jolanda/Coöp
Coöp-hulptroepen
Vanwege corona heeft de Coöp het afgelopen jaar veel plannetjes moeten laten schieten. Ook een ‘vaste’ Coöp-verkoop-zaterdag kwam er daarom niet van. Maar inmiddels zitten er allerlei activiteiten in de pijplijn. Denk aan de najaarsmarkt, het groepje natuurlijk tuinieren, de workshops over snoeien en gezonde grond en de nieuwsbrief.
We hebben inmiddels ook versterking gekregen van Theo, Ruut en Jaap, én toezeggingen van medetuinders die in los verband willen meehelpen bij activiteiten als dat nodig is. Voor die groep gaan we een Coöp-helpende handjes-app aanmaken. Draag je de Coöp een warm hart toe en wil je best eens helpen bij een activiteit die je aanspreekt? Sluit je dan aan. Niks is verplicht, we kondigen in de app losse klussen aan – van een lenteochtend zaaigoed verspenen, tot kraampjes opbouwen bij de najaarsmarkt, van een zaterdagochtend stand-by voor de verkoop van grond tot meehelpen schoffelen in de Coöptuin elke tweede zaterdag. Je reageert in de app als je tijd en zin hebt, kiest wat jij leuk of zinvol vindt of waar je van wilt leren. Of je komt zelf met een idee dat jij wilt oppakken samen met anderen. Het kan allemaal. Dus… meld je aan voor de Coöp-helpende handjes-app en geef je telefoonnummer door via decoop@atv-levenslust.nl
Bestuur: ons mooie complex en de weekendrust
Snoeien
We zijn heel trots op ons prachtige tuincomplex: al die verschillende tuinen, vaak pareltjes om te zien. Soms ligt de boel er minder mooi bij of is een tuinder aan de late kant met de heg snoeien. Als het net geregend heeft en je fietst er langs, kun je nauwelijks je broek droog houden. Ook over de hoogte van de heg zijn afspraken gemaakt: de maximale hoogte is 1,50 meter.
Weekendrust
We kunnen genieten van de rust op ons complex. Natuurlijk moet er wel eens geklust of gesnoeid worden. Daarbij gebruik je apparaten en die maken lawaai. Dat hoort er gewoon bij. Maar we hebben wel samen afgesproken rekening te houden met de weekendrust. Maak dus vanaf zaterdag 12.00 uur geen herrie meer, ook niet met een accu-apparaat.
Afdankertjes
In de hoeken van de parkeerplaatsen laten mensen spullen achter die ze niet meer nodig hebben. Leuk voor een ander? Nou nee, het komt er vaak op neer dat vrijwilligers van het complex de boel naar Avalex moeten rijden, anders groeit de stapel snel. Dus niet meer doen.
Opschoondag
Begin oktober is er weer een opschoondag – die is steeds uitgesteld vanwege corona, maar nu kan het weer. Op die zaterdagochtend kan iedereen een handje komen helpen met het opschonen van verwaarloosde hoekjes op het hele complex. Hard nodig én gezellig. Binnenkort meer in deze nieuwsbrief.
Als we allemaal ons best doen de heg op tijd te snoeien, eigen rommel op te ruimen en in het weekend rekening te houden met elkaar, hebben we een prachtig tuincomplex én kan iedereen blijven genieten van zijn/haar paradijsje.
Peter de Groot