Close


Nieuwsbrief 2021 – 10


Op het parkeerterrein zie je nog een paar auto’s, de bomen bijna kaal, het wordt stiller… Zeker na alle activiteiten van afgelopen maand. Maar wacht… komend weekend is het weer hakselen geblazen. En de zadenbieb is bijgevuld – kom halen én brengen!


Zet alvast in je agenda…

24 november    Algemene ledenvergadering Levenslust (online)
27 november    versnipperaar
29 november    sluiting zomertoileten + afsluiting sproeileiding

Opschoondag op Delftse Hout

Zaterdagochtend 7.00 uur. De wekker gaat. Avondmens als ik ben draai ik mij het liefst nog even om, maar doe het niet. Het is vandaag namelijk opschoondag op de volkstuin Delftse Hout en René en ik hebben ons opgegeven om te helpen. De weergoden zijn op onze hand, het wordt zo’n 18 graden met een zonnetje, wat wil je nog meer op zo’n dag in oktober.

Rond 8.45 uur stappen we het clubhuis de Viersprong binnen. Ok, een kwartiertje later dan gepland, maar we zijn er. De sfeer is meteen al goed en we worden hartelijk ontvangen met een kopje koffie. Na even kennis te hebben gemaakt met de andere vrijwilligers, neemt Corrie Kaptein het woord. De vijftien vrijwilligers worden verdeeld over twee groepen. René en ik sluiten aan bij groep 2 en mogen aan de slag bij de ingang Laantje van Levenslust.

Een ieder schoffelt, snoeit, harkt en veegt op eigen tempo dat het een lieve lust is. Kruiwagens vol worden op en neer gereden naar de Coöp. Bestuurslid Fee verwent ons tussendoor met flesjes water en lekkere versnaperingen. Opvallend veel mensen komen al vroeg het complex op. Iedereen maakt een praatje en is vrolijk. Even schiet door mij hoofd: zullen ze weten dat ze ook mee kunnen doen?

De tijd vliegt en voor we het weten is het 12.00 uur. Het resultaat is goed te zien. Nog even napratend in het zonnetje, buiten op het terras van het clubhuis, onder het genot van een drankje en kleine hapjes, komt er een eind aan de opschoonochtend. Niet alleen de voldoening van het werk, maar juist de gesprekjes die we met de anderen hebben gehad, zorgen ervoor dat we er volgende keer zeker weer bij zijn. Hopelijk met nog meer enthousiaste vrijwilligers, maar stiekem hoop ik dat er dan ook een middagploeg wordt ingesteld. Want een ochtendmens? Nee, dat word ik nooit.

Marion

 


Versnipperaar in aantocht

De versnipperaar komt komend weekend weer langs, namelijk op zaterdag 27 november. Alle tuinleden mogen hun snoeihout op vrijdag 26 november de hele dag naar het Theo Komenplein (grote parkeerplaats op het complex) brengen. Begin met stapelen aan de zijde waar het naambordje van het plein hangt. Let op: geen boomstammen en geen (boom)kluiten met aarde. Lukt het vrijdag niet, dan kun je ook nog zaterdagochtend 27 november héél vroeg terecht, maar pas op voor het materieel.
Het snoeihout wordt met een kraanwagen opgeknepen en ter plekke versnipperd. Na afloop is het dan weer houtsnippers kuieren voor wie wil.

 


Tuut-tuut-tuut-tuut!

Toen wij voorjaar 2018 startten met onze tuin, troffen we bij het afbreken van de geheel verrotte keuken, onder de onderste plank van het aanrechtje, een in onze ogen groot nest aan (ca. 30×20 cm). In eerste instantie dachten we aan een wespennest, maar dat bleek het niet te zijn.

Natuurcentrum De Papaver wist ons na enig speurwerk duidelijkheid te geven. Zij hadden achterhaald dat dit een nest van de glanzende houtmier was en waren erg opgetogen over de grootte (‘daar doen ze wel 30 jaar over’) en de mooie vorm. Ze raadden ons aan dit bij Waarneming.nl te melden. Dat hebben we gedaan.

Met deze wetenschap konden wij ons goed voorstellen dat deze glanzende houtmieren zich ons huisje goed hebben laten smaken: de onderste 5-10 cm was er over de volle lengtes helemaal van af geknabbeld.

Nu genieten wij van hún huisje 😉
Monique Wittkampf, tuin 121

Voor meer informatie over de Glanzende Houtmier:
https://www.boswachtersblog.nl/drenthe/2013/02/08/een-wereldstad/
https://www.youtube.com/watch?v=qeBZwfzZRLs

 


Groene vraag – gezonde grond

Tijdens de workshop Gezonde grond van 16 oktober (die super leuk was!) werd Jos gevraagd hoe het nou zit met de tuinaarde en potgrond die we op de Coöp verkopen. Wat is het verschil, en hoe zit het met de turf die erin zit, die is toch niet duurzaam?

Jos (tuin 260): Potgrond is wat duurder dan de tuinaarde, terwijl het gewicht in de zakken bij de Coöp gelijk is, namelijk 14 kilo. Ik gebruik zelf zo veel mogelijk de compost uit mijn eigen compostbakken. Dit werkt prima voor de verrijking van de teelaarde, met in het groeiseizoen wat bijmesten met koemestkorrels. Maar als je geen eigen compost hebt, is potgrond of tuinaarde een goede vervanger. Maar wat is precies het verschil tussen beide?

Tuinaarde is een restproduct van GFT en groenafval en tuinturf. Op de zak staat dat de zuurgraad (PH-waarde) van de tuinaarde tussen de 5.6 en 7.1 zit. Teelaarde heeft normaal een PH van 6.5. Met het aanbrengen van tuinaarde weet je dus niet of je de grond nou zuurder maakt of niet.

Potgrond is een restproduct van groenafval en turfstrooisel plus wat tuinturf. Op de zak staat dat de PH-waarde tussen 5.0 en 6.5, dus bij het aanbrengen wordt de teelaarde zuurder, wat de meeste grond wel nodig heeft.

Dan nog de vraag over turf. Turfstrooisel is de bovenlaag van bosgrond. Tuinturf is echter de turf die van veenlagen wordt afgegraven. Milieutechnisch niet duurzaam.
Als je echt duurzaam wilt tuinieren, kun je dus het best je eigen verzamelde compost gebruiken, of het restproduct van de champignonteelt, Champost. Dit is alleen in grote hoeveelheden te koop.

 


Snoeien is van ‘auw’

Het was volle bak op de workshop snoeien die Jos op 30 oktober in de Viersprong gaf. En het meest leerzaam was natuurlijk het buitendeel. Met z’n allen naar tuin 71 waar Jos een pruimenboom en lei-pruim aanpakte. Met vaste hand knipte hij wat ‘in de weg’ zat af – steeds lettend op de richting van de knoppen. ‘Auw’ klonk het vanaf de zijlijn in het publiek, toen er weer een onschuldige loot sneuvelde. Tja, je moet wel doorpakken, zeker met zo’n leiboom waar alle takken vooral de lucht in willen.

 

 

 

 

Bij de Viersprong had de scharensliep ondertussen een hoop werk te doen. Een boel schoffels, bijlen en snoeischaren zijn weer aangescherpt. Dus over ‘auw’ gesproken, pas op voor je vingers!

 

 

 

 

 

 


Coöp-helpende handjes in actie

Op 6 november kwamen een boel Coöp helpende handjes bijeen in de Viersprong om kennis te maken en samen plannen te smeden. Een natuurlijk-tuinieren-groep was er al – die gaat zich nu buigen over de inkoop van biologische grond. Maar de beste oplossing is natuurlijk zélf compost maken (zie Groene vraag). Dus… daarmee gaan we nu experimenteren. De voorbereidingen zijn al gestart. Er zijn nog meer ideeën, je hoort gauw weer van ze. Enne… de zadenbieb is weer bijgevuld. Kom je ook zaden inbrengen?

 

 

 

 

 

Wil jij ook meehelpen – niks moet, veel mag? Sluit aan bij de Coöp-helpende-handjes-app en geef je telefoonnummer door via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 

 

 

 


Tuin-talk: Barbapapa op nr. 70

Het is herfst, honderd kleuren geel, oranje, rood en bruin op ons complex. Met midden in de tuin van de buren een reusachtige blauwe ceder, die elk jaargetijde een toevluchtsoord voor vogeltjes is. Marianne en Sjaak hebben hun tuin al sinds 1994, mét deze boom en het originele houten tuinhuisje erop. Dat heeft afgelopen zomer wel een opknapbeurt gehad, het oogt weer als nieuw. Is er dan niks veranderd? Jawel hoor, planten kwamen en verhuisden (ik profiteerde van de vele giften voor mijn nog kale tuin). En van het grote gazon rondom de ceder werd door de jaren heen telkens een hap genomen om plek te maken voor ander groen. ‘Als een Barbapapa neemt het gras telkens een andere vorm aan’, lacht Marianne. Nu in november is er in de tuin weinig meer te doen, maar Marianne vind je er nog steeds veel. Zacht getik leidt je naar het kweekkasje achterin, waar ze met beitel, hamer en vijl geduldig aan een beeld werkt. Elk keer als je door de ruiten kijkt, krijgt het meer vorm. Als een… Barbamama.
Gemmeke

 


Kijk ’s naar het vogeltje (8)

De zwartkop

In het voorjaar is de zang van de zwartkop iets om naar ‘uit te kijken’:
Zeer melodieuze, heldere en melancholieke fluittonen.

Hij laat zich niet zomaar zien, wanneer je ’m dichtbij hoort zingen is het nog een hele toer ’m te vinden!

Hij broedt in schaduwrijk bebost gebied, parken en tuinen met dichte ondergroei:
nestelt laag in struiken (zoals op sommige stukken van de groenstrook 😉)

Vrouw en de jonge zwartkop hebben een roodbruine kap
In zijn eerste winter heeft de man een bruine of zwarte kap of mengeling.

Een klein aantal overwintert, ik heb ’m nog begin november in de tuin gezien,
als een acrobaat hangend aan de vlierbessen.

is ook niet naar de voedertafel te lokken
maar wél naar een schaal met fris badwater!
Anna, tuin 262

 


Van het bestuur: inbraken

Op het najaarsfeest was ook de wijkagent aanwezig om vragen van tuinders te beantwoorden. Nooit gedacht dat we als bestuur zo snel weer met hem aan tafel zouden zitten over de inbraken en vernielingen op ons complex. Met zijn tips gaan wij aan de slag in overleg met het hoofdbestuur. Ook voor u als tuinder zijn er belangrijke tips.

  • Sluit de hekken om 18.00 uur en bij slecht weer eerder.
  • Zorg voor een open tuin, zonder dichte, hoge beplanting.
  • Zie je verdachte mensen, meld dit dan in de eigen calamiteiten-tuingroep-app.
  • Maak foto’s van de schade, meld deze altijd aan de politie en aan Corrie Kaptein, de secretaris van ons complex; zij heeft contact met de wijkagent.
  • Kijk op de website onder ‘Verzekering tuinhuizen’ voor het claimen van schade.

Op verzoek van het bestuur zal de wijkagent met stagiairs in uniform af en toe over het complex lopen. Dus niet schrikken!
Corrie Kaptein

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl