Close


Nieuwsbrief 2022 – 03


De sneeuw heeft ons even overvallen, maar niemand laat zich niet meer verjagen, we hebben de lente in de kop! Karren vol grond verlaten de Coöp-winkel en onze nieuwe voorzitter vertelt over zijn plannen. Lees gauw verder.


Zet alvast in je agenda…

zaterdags  verkoop tuingrond en plantjes bij de Coöp (10.00-12.00 uur)
30 april   gezellige plantjesmarkt Coöp (10.00-14.00 uur)
14 mei     opschoondag (9.00-12.00 uur, in september doen we het ’s middags)

Van tijdelijk naar ‘echt’

De meesten van jullie kennen hem natuurlijk al. Peter de Groot is veel op het tuincomplex te vinden: op de Viersprong, bij calamiteiten zoals storm en inbraak en allerlei ander regelwerk. Hij was al onze penningmeester en ‘interim’, maar op de ledenvergadering van 19 maart is hij officieel tot voorzitter van ons complex DH gekozen.

Wat Peter voor ogen heeft? ‘Nou, het behoud van ons mooie complex staat voorop. Dat alles goed reilt en zeilt en iedereen zijn steentje bijdraagt.’ Peter is zelf ook van de handen uit de mouwen. Diensten draaien achter de bar, markeringen verven op de parkeerplaats, meehelpen bij de stormschade. Super natuurlijk, maar is die betrokkenheid geen valkuil, als voorzitter? Grote grijns: ‘Ja, de Viersprong draait natuurlijk prima zonder mij. Dat geldt ook voor andere werkgroepen, zoals de Klussenclub, de Coöp en de calamiteiten-app-groepen. Dus het komt voor mij nu aan op aansturen waar iets blijft liggen.’ Dat zijn geen loze woorden: het afgelopen jaar smeedde Peter al een nieuwe ‘kranengroep’ en hij zorgde dat er ook weer een ‘beoordelingscommissie’ actief is.

Maar het aansturen reikt verder. ‘Ons complex staat midden in de maatschappij. De ruimte hier in het westen is schaars en daarin moeten we ons bestaansrecht bewaken. Door een groene plek te bieden in de stad, met ruimte voor recreatie én de natuur. Een plek waar je elkaar helpt en van elkaar leert. De Klussenclub die het groen onderhoudt, de activiteiten van de Coöp, de versterkte aandacht voor natuurlijk tuinieren, excursies van de Vogelwacht op ons complex, stagiairs van Kentalis, de nieuwsbrief: het zijn allemaal activiteiten waarmee we laten zien dat we ertoe doen.’

De ambitie is er én het besef dat we dit met z’n allen moeten doen. Dus laat van je horen en denk mee. Peter wil daarbij het aanspreekpunt zijn voor iedereen. Zoals gezegd, je kunt hem bijna niet missen, hij is vaak op het complex. Enne… de post van penningmeester is nu dus vacant!
Gemmeke/tuin 71

 

 


Snipper-de-snipper

Deze keer ging er even wat mis met de planning van de versnipperaar. Het centraal geregelde materieel was bij lange na niet berekend op het grote aanbod van ons complex. Gelukkig kon de ouwe trouwe versnipperaar op maandagavond nog een gaatje vinden voor de enorme klus. De berg snippers vond alsnog zijn weg naar vele tuinen. Volgende keer weer volgens planning hoor!
Gemmeke/tuin 71

 

 

 


Klimop in de bomen

Klimop in bomen, kan dat nou kwaad of niet? Op zich is klimop, oftewel hedera helix, niet slecht voor de boom, als het maar niet tot in de kruin groeit. En klimop biedt een onderkomen aan veel insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Maar als de klimop in de kruin groeit, is de windbelasting voor de boom veel groter. En bij een flinke storm kan de stam dan breken. Vooral in de herfst of in de winter vangt zo’n boom veel te veel wind. Door de klimop kan er ook minder zonlicht in de kruin komen. De boom maakt minder suikers aan die nodig zijn voor de groei. En de klimop kan de groei van de boom belemmeren waardoor de takken bovenin misvormd raken en makkelijk afbreken.

Je kunt de klimop het best verwijderen door deze onderaan door te zagen of te knippen. De plant zal dan uitdrogen en afsterven. Je kunt de dode boel laten zitten, maar ook van de stam trekken. Dat lijdt de boom niet onder. Zit de klimop al in volop in de kruin, dan is het beter deze wel zo veel mogelijk uit de boom halen. Dus zorg vooral dat de klimop daar niet komt.

Je kunt de klimop prima tegen een schutting en langs gaas laten groeien, maar let op dat deze niet doorwoekert in de tuin van je buren.
Peter de Groot/bestuur

 

 


Coöp proeftuin

In de vorige Coöp-nieuwsbrief beschreef Jos het principe van wisselteelt. Hoe dat in z’n werk gaat, laat hij zien in de nieuwe proeftuin op de Coöp.

Jos: ‘De helft van de proeftuin is inmiddels ingeplant. De tuinbonen heb ik het eerst uitgepoot. Met glazen platen ter bescherming, die zijn inmiddels weg. Onder de stokken voor de bonen heb ik slaplantjes gezet. Daar moet voorlopig nog glas om blijven staan als bescherming tegen de vorst. Er staat nu ook een rek voor de kapucijners, met aan de ene kant de vroege zaailingen uit de kas, en aan de andere kant net gezaaide kapucijners. Op die manier heb je langer verse kapucijners.

Vorige week heb ik ook aardappelen gepoot, 15 cm diep, en direct aangeaard, zodat de pootaardappel nog dieper ligt en de grond makkelijker warm wordt.

En verder staan er al aardbeien – gewortelde stekken van vorig jaar, dus goed kans op een mooie oogst. Kom een kijkje nemen. We zijn elke zaterdag van 10-12 uur open!’

 


Wonder-woelvork

Dit voorjaar zag ik buurman Marius in de weer met een wonderlijk gereedschap. Een brede vork met twee stelen, waarmee hij zijn moestuin bewerkte. Hij noemde het een ‘grenilette’ (op z’n Vlaams) oftewel: een woelvork. Die is beter voor je rug én voor de grond. Je kunt de grond er 10 centimeter diep mee losmaken, zonder dat je de boel compleet overhoop haalt en de wormen verjaagt. Als je ‘gewoon’ spit met een spade keer je de grond om en komen er onbedoeld veel onkruidzaden boven. Die gaan kiemen, omdat je ze blootstelt aan het licht. En de nuttige bacteriën in de bovenste 10 centimeter van je moestuin raken bedolven en sterven af. Vandaar dus die woelvork!

Marius deed het voor: je plaatst de woelvork recht in de grond, en zet je voet op de dwarsbalk. Dan trek je de handvatten naar je toe. Door de hefboomwerking wordt de grond losgewoeld. Minimale inspanning en maximaal effect!

Wil je ook zo’n woelvork aanschaffen? Je vindt ze op internet, maar ze zijn niet goedkoop, een goeie kost algauw meer dan €100. Misschien iets om samen met de buren aan te schaffen?
Gemmeke/tuin 71

 


Biologische tuingrond: weer verkrijgbaar

De eerste aanvoer was op proef, maar er is veel vraag naar, dus we hebben weer voorraad:
Biologische tuinaarde (€6,50 – 40 liter): aarde op basis van hoogwaardige boomschors- en mestcompost, voor ophogen en bijvullen van je tuin, voor structuurverbetering kleigrond, voor aanplant bomen, struiken en vaste planten.
Biologische potgrond (€7- 40 liter): hoogwaardige organische mest- en boomschorscompost, kokosvezel, zeewier, vulkanisch gesteentemeel en veenmos, vooral voor voorzaaien en potplanten.
Biologische mestcompost (€6 – 40 liter): combinatie van dierlijke bemesting en plantaardige compostsoorten, voor jaarlijkse toevoeging van voedsel.

 

 

 

 


Tuin-talk: incognito…

Met karren vol gaan de zakken biologische aarde over het complex. Ik loop mee met een van de tuiniers – een heel aardige dame, die liever niet op de foto wil. Hoeft niet hoor. Ze tuiniert al vanaf het begin biologisch en heeft grote bakken gecreëerd voor wisselteelt, elk met een eigen kraan en druppelsysteem – dat scheelt gesjouw met gieters. Het ziet er allemaal heel profi uit. En de leibomen leveren straks weer volop appeltjes, waar haar man gek op is. Maar zo ver is het nog niet, eerst weer nieuwe grond erbij, zoals ze op de cursus in de Viersprong geleefd heeft. Dan wordt de winter-kale boel straks weer een groen moes-hemeltje.

 

 

 

 


Groene vraag – kunstmest

Waarom gebruik je bij biologische tuinieren geen kunstmest?

Jos (tuin 260): ‘Kunstmest wordt gemaakt van ammoniak, lucht, heel veel aardgas en water. Zo ontstaan stikstofkorrels. Eventueel wordt er fosfaat, kalium of fosfor toegevoegd als die ook gewenst zijn.

Als je die korrels op de grond strooit, lossen ze langzaam op en geven de benodigde stoffen aan de grond af. Deze stoffen zijn direct opneembaar voor de plant en vervuilen de grond niet. Kunstmest is dus niet giftig zoals sommige mensen denken.

Het grote nadeel van het gebruik ervan is dat kunstmest het bodemleven verstoort. Het gaat om allerlei beestjes zoals wormen en pissebedden die de compost, mest en plantenresten verteren, maar ook om bacteriën en schimmels die dit dan weer omzetten naar opneembare stoffen voor de planten.

Het bodemleven houd je dus in stand door de grond te verrijken met compost, mest of plantenresten. Kies je in plaats daarvan kunstmest, dan krijgt het bodemleven geen voedingstoffen en gaat dus dood. Bij gedeeltelijk kunstmest en compost, mest en plantenresten onderbreek je de keten van het bodemleven, je verstoort dus het proces en dan gaat de omzetting van de compost mest en plantenresten veel langzamer.
Vandaar dat een biologisch bedrijf op zijn grond de eerste drie jaar geen kunstmest mag gebruiken, voordat hij zijn producten als biologisch mag verkopen.’

 


Kijk ’s naar het vogeltje (12)

Het staartmeesje

’k Zou niet kunnen zeggen welk meesje het leukst is,
maar een staartmeesje met een vleugje roze gooit hoge ogen.

Ze zijn nooit alleen,
vaak in familieverband en nu in de lente veelal een stelletje.
Wanneer de een wegvliegt, volgt de ander direct (of de hele familie),
rusteloos zijn ze,
een uitdaging te fotograferen,
en toch niet eens zo schuw.

Hoe kun je het geluid omschrijven – een onderling gesnirp?
de laatste dagen zoeken ze op de grond in de tuin naar veertjes,
hun rekbare nest opgehangen in een vork bestaat daaruit,
met korstmossen en spinnenwebben,
flexibel voor al die staarten!

Er kunnen niet genoeg staartmeesjes in de wereld zijn…
Anna, tuin 262

 


Spiegeltje, spiegeltje…

Afgelopen week hebben Willem en Peter op de parkeerplaats bij de Viersprong een verkeerspiegel geplaatst. Zo kun je als automobilist ‘om het hoekje kijken’ als je het plein oprijdt of verlaat. ‘Nou maar hopen dat iedereen z’n vaart ook een beetje mindert’, wil Willem nog zeggen.

 

 

 

 

 

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl