Close


Nieuwsbrief 2022 – 04


Al heel snel wéér een nieuwsbrief in je mailbox, omdat het gaat bruisen van leuke activiteiten op ons complex. Om te beginnen komende zaterdag de gezellige Coöp voorjaars-plantjesmarkt, in mei de opschoondag, waarbij we rekenen op een massale opkomst, in juni een workshop zonnepanelen en nog veel meer. Lees gauw verder!


Zet alvast in je agenda…

30 april plantjesmarkt Coöp (10.00-14.00 uur)
14 mei   opschoondag (9.00-12.00 uur)
11 juni  workshop zonnepanelen (14.30-16.00 uur)
...      en er volgt nog meer!!!

Coöp-plantjesmarkt: 30 april

De Coöp is sinds een maand elke zaterdag open voor de verkoop van tuinaarde en plantjes. Dat loopt als een trein, hartstikke gezellig ook om een praatje te maken en ideeën uit te wisselen. Komende zaterdag maken we er iets extra feestelijks van…

Zaterdag 30 april, van 10-14 uur organiseren we weer een plantjesmarkt. Dit keer met zelfgemaakte taart en soep, een demonstratie van de pottenpers, rondleiding op de Coöp-tuin (of zelf rondstruinen natuurlijk) en kruiden plukken. En de Viersprong gaat deze zaterdag extra vroeg open om 10 uur!

We hebben een mooi assortiment zelf gekweekte plantjes voor de verkoop:
• Aardbeien, andijvie, bloemkool, broccoli, kapucijners, knolvenkel, komkommer, koolraap, paksoi, peper, pompoen, rode biet, sla en sperziebonen.
• Afrikaantjes, kardoen, lathyrus, lavatera, Oost-Indische kers, stokroos, violen, zonnebloem.
• Verder hebben we nog meer vaste planten in de buitenbakken staan.
• En natuurlijk volop tuinaarde, potgrond en compost (ook biologisch).

Je kunt betalen met klein geld of via een QR-code!

 


Opschoondag: 14 mei

Het is alweer een half jaar geleden dat René en ik voor het eerst deelnamen aan de opschoondag. En we mogen weer! Zaterdag 14 mei van 9.00 tot 12.00 uur gaan we enkele delen van ons mooie complex weer wat toonbaarder maken. En met hoe meer zielen we zijn, des te meer we kunnen doen. Het is niet alleen nuttig, maar ook zeker heel gezellig. Ik denk met veel plezier terug aan de leuke gesprekken die we met andere tuinders hebben gehad.
Daarom bij deze de oproep, kom je mee schoffelen, spitten en kuieren? We verzamelen 8.30 uur in de Viersprong, melden bij Corrie Kaptein, en na gedane arbeid worden we om 12.00 uur aldaar weer met een hapje en een drankje ontvangen. En o ja, vergeet niet zelf gereedschap mee te nemen!
Eerder schreef ik al dat ik geen ochtendmens ben en dat is opgepakt, hoe tof! De volgende keer is de opschoondag dan ook in de middag. Maar voor deze keer zal de wekker weer vroeg gaan en omdat ik nu weet wat mij te wachten staat, zal ik met veel plezier opstaan. Met hopelijk nog meer vrijwilligers, want jij komt toch ook?! Dan stropen we samen onze mouwen op. Tot 14 mei!
Marion

 


Groene vraag – kweken op vermiculiet?

Op internet lees ik dat je voor het kweken van plantjes heel goed vermiculiet kunt gebruiken, ‘een in de natuur voorkomend gesteente dat onder hoge temperatuur wordt gepoft. Zo ontstaat een licht materiaal waarin zaden makkelijk ontkiemen en dat water en voeding vasthoudt’. Een aanrader?
Jos (tuin 260): ‘Vermiculiet is van origine bedoeld als hittebestendig isolatiemateriaal. Maar in de tuinbouw wordt het gebruikt als alternatief voor steenwol, om potplanten op te kweken of groente in te telen. Vanwege het grootgebruik in de tuinbouw kan het materiaal ook gerecycled worden.
Groot voordeel in de tuinbouw is dat vermiculiet vrij is van bacteriën en schimmels die de planten aantasten. Zeker bij substraatteelt (waarbij alle voedingsmiddel via het water aan de planten worden geven) kan de tuinbouwer precies doseren wat hij de plant geeft.
Verder is vermiculiet heel licht ( 0,08 kg per liter) en dat scheelt in de transportkosten van de planten.
Voor je eigen moestuin zou ik het gebruik van vermiculiet (en ook van steenwol) afraden. Het zijn allebei mineralen, die heel langzaam afbreken. Als je er planten op hebt gekweekt, kun je de vermiculiet niet in je compostbak gooien. Want die komt er weer precies hetzelfde uit. Strooi je het op je tuin, dan kom je het dus nog jaren tegen. Als je vermiculiet mengt met potgrond, moet je dus na gebruik alles afvoeren via het restafval. Dan wordt het verbrand.
Een heel goed alternatief voor het opkweken van plantjes is 1 deel zanderige grond mengen met 1 deel potgrond. De kluitjes kunnen zo in de tuin blijven of na de kweek op de composthoop.’

 


Workshop zonnepanelen: 11 juni

Alweer twee jaar geleden organiseerde de Coöp een workshop zonnepanelen. Daarin vertelde Henk hoe hij en zijn vrienden de installatie op hun tuinhuis hadden gebouwd. Vanwege de corona moesten we het aantal deelnemers toen heel erg beperken, maar het was een geslaagde middag!

Omdat er veel méér mensen interesse hadden, komt er ook dit jaar een workshop, op zaterdag 11 juni van 14.30-16.00 uur in de Viersprong. Dit keer verzorgd door Joost Schellevis, die vanuit zijn werk veel bezig is met duurzame energie en veel weet van zonnepanelen – ook voor in de tuin. In de workshop gaat Joost vertellen over de werking van de apparatuur en de keuzes die je moet maken om een installatie te vinden die bij jouw gebruik past.

Deelname aan de workshop kost €5, mét drankje en natuurlijk eigen gebakken koek. Heb je belangstelling? Schrijf je dan gauw in via decoop@atv-levenslust.nl

 

 


Nog meer opsteken!

We hebben nog veel meer potjes op het vuur staan. Zo gaat Jos in het najaar weer workshops houden over gezonde grond, over snoeien (dit worden twee of drie sessies: over fruitbomen, vijgen, bramen- en bessenstruiken) en over het vermeerderen van planten. We broeden nog op acties rondom natuurlijk tuinieren. Je leest er de komende tijd meer over!

Oproep: heb jij zelf nog een onderwerp waarover je meer wilt weten? OF waarover je graag komt vertellen op de Viersprong of op je tuin? Meld het de Coöp, wij gaan kijken of dit te organiseren valt.

 

 

 


Midzomernacht

En dan hebben we nog een droom… een droom die alleen lukt als iedereen mee fantaseert. Een zaterdagavond rondom de langste dag van het jaar, bijvoorbeeld zaterdag 24 juni, waarop mensen op ons complex hun tuin openstellen voor medetuiniers. Om iets te laten zien, te laten horen of te laten proeven. Voor volwassenen en kinderen, dus niet te laat – vanaf een uur of vijf – tot later. Maak je kunst, zing je graag, maak je graag hapjes? Heb je zin om mee te doen met je tuin, heb je ideeën voor een leuke activiteit? Klein en groot? Laat het ons snel weten via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 

 


Kijk ’s naar het vogeltje (14)

De distelvink / het puttertje

Ze zijn graag op onze tuin,
zeker wanneer er uitgebloeide distels en zonnebloemen staan,
bijvoorbeeld de mooie kogeldistel,
waaruit dit vinkje de zaden weet te peuteren:
zoiets misstaat toch nergens.

Onmiskenbaar vanwege de rode kop
en zijn karakteristieke vrolijke klingelgeluidjes.

Van het winterse groepje dat zo graag aan de elzenproppen hing,
zijn er nu nog een paar over.
Waar ze hun nest hebben in een boomkruin… geen idee.
Sommige vogelsoorten laten zich niet bespieden.

De putter heeft genoeg van dat zelf waterputten in gevangenschap,
denk aan ’t schilderijtje van Carel Fabritius,
en blijft zeer op zijn hoede!

Anna, tuin 262

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl