Close


Nieuwsbrief 2022 – 05


Komende week is er een hoop te doen: de Reuzenberenklauw-brigade heeft hulp nodig en er is weer een plantjesmarkt met heel veel jong kweekgoed dat nú de grond in moet. En kennen jullie de nieuwe beheerders van de Viersprong al? En, en, en…


Zet alvast in je agenda…

25 mei         meehelpen berenklauwbrigade (19.00-21.00 uur)
28 mei         2e plantjesmarkt Coöp (10.00-14.00 uur)
11 juni        workshop zonnepanelen (14.30-16.00 uur)
25 juni        3e plantjesmarkt Coöp (10.00-14.00 uur)
10 september   opschoondag (13.00-16.00 uur)

Berenklauwen-brigade in actie: help mee op 25 mei

De Reuzenberenklauw-brigade uit Pijnacker komt weer naar ons complex om de berenklauwen uit te steken op woensdagavond 25 mei. Natuurlijk kunnen we deze stoere mannen en vrouwen het werk niet alleen laten opknappen. Dus…

Kom ze helpen! Aanvang 19.00 uur en verzamelen aan de ingang van ons tuincomplex, bij de tennisbanen. Neem een rechte schop mee, draag handschoenen én lange mouwen om je armen te beschermen.

Met z’n allen kunnen we op één avond heel veel berenklauwen uitsteken en zo voorkomen dat deze uitheemse plant zich verder op ons complex verspreidt.
Peter/bestuur

 

 


Weer een Coöp-plantjesmarkt: 28 mei

Ondanks de regen hadden we op vorige plantjesmarkt weer veel aanloop. Compleet met koek en zopie! De volgende voorraad plantjes knalt nu de kas uit, dus we organiseren voor de zomer nóg een keer een plantjesmarkt: zaterdag 28 mei, van 10-14 uur

We hebben een mooi assortiment voor de verkoop:
• Aardbeien, andijvie, bindsla, bloedzuring, bloemkool, broccoli, courgette, (snoep)komkommer, koolraap, paksoi, paprika, peper, pompoen, rode biet, rode sla, tomaten, venkel.
• Afrikaantjes, kardoen, lathyrus, lavatera, Oost-Indische kers, stokroos en violen. zonnebloem.
• Verder hebben we nog meer vaste planten in de buitenbakken staan.

Je kunt betalen met kleingeld of via een QR-code!

 


Opschoondag: gezellig bijkletsen

Er werd écht hard gewerkt hoor, afgelopen zaterdag 14 mei, maar we hebben ook lekker veel bijgekletst. En ondertussen heel veel zevenblad, kleefkruid en kettingpollen (Nijmeegs voor paardenbloemen) verwijderd. Door Fee werden we op tijd voorzien van water en een fietstas vol koek. Jaap had erge dorst, zoals je ziet op de foto. ‘Het laven der opschoners’, schreef hij bij de foto. Kortom, een dag om gauw te herhalen.
Zet alvast in je agenda: de volgende ronde is op 10 september, van 13.00 tot 16.00 uur voor de niet-zo-vroege vogels. Maar ook de early birds mogen ook weer komen hoor!
Gemmeke

 

 

 


Mieke en Ron – de nieuwe kantinebeheerders

‘We zitten hier om het verenigingsleven nieuw leven in te blazen. Het is goed als mensen elkaar kennen.’ Mieke (63) en Ron (70) zijn er eensgezind en stellig in. Samen zijn ze sinds kort de nieuwe kantinebeheerders en volgen Albert op, die het stokje tijdelijk overnam van Harry, die de kantine jarenlang onder zijn hoede had. Onbekend met vrijwilligerswerk op Delftse Hout zijn ze zeker niet!

Meteen nadat Ron met haar vrouw 15 jaar geleden een mooie tuin op ons complex kreeg, meldde ze zich als vrijwilliger om bardienst te draaien. ‘Ik wilde samen met anderen iets doen.’ Gaandeweg kreeg ze meer taken toebedeeld en werd ook technisch beheerder van de kantine. Wat wil je, Ron heeft een achtergrond als elektromonteur. Ron: ‘Bouwen vind ik het leukst, mijn vrouw is meer van het tuinieren. De taken hebben we goed verdeeld. Ik bouw en mijn vriendin verbouwt. Voor wij hier kwamen, hadden we een tuintje op de Lange Kleiweg. Er was daar niets, geen huisje, geen water, helemaal niks. Als het ging regenen, schuilden we in een bushokje vlakbij. Dan zitten we nu veel beter.’

Mieke heeft een lange geschiedenis op Delftse Hout. Als 10-jarig meisje liep zij er al rond; haar ouders hadden een mooi plekje. ‘Ik heb veel leuke herinneringen aan die vroegere tijd, had er veel vrienden en al mocht het niet, we sliepen er ook vaak, en niet als enigen. Het was nog niet zo begroeid; vanuit onze plek konden we de ijscoman zien aankomen op het parkeerterrein. Dan ging de bel en haalden we een lekker ijsje.’ Pas toen Mieke de tuin vijf jaar geleden overnam van haar moeder, merkte ze hoeveel werk het eigenlijk is. ‘We hebben een heg van 35 meter, je bent altijd bezig. En dan te bedenken dat mijn man niet zo’n tuinder is.’ Toch werd ook Mieke vrijwilligster. Anderhalf jaar terug werd ze gevraagd als voorzitter van het bestuur DH, maar dat was wat te snel en te veel van het goede. Bardienst draaien vond ze een prima klusje. En dan nu als kantinebeheerder. ‘We hebben het heel leuk samen en de uren die we aan het vrijwilligerswerk besteden, zijn te overzien.’

Met Mieke en Ron zijn er twee goede en enthousiaste opvolgers gevonden. Aan hun inzet en ideeën voor de toekomst zal het zeker niet liggen. De Viersprong, een mooie plek om elkaar te leren kennen, is in goede handen!
Marion


Boerenhek

Hebben jullie het houten boerenhek al gezien bij de Coöp? Knap werk van onze klus-Peter en -René, die er heel wat uurtjes aan gespendeerd hebben. Da’s nog eens mooi binnenkomen op de gemeenschappelijke tuin!

Enne… ook buiten de plantjesmarkt is de Coöp iedere zaterdag van 10-12 uur open voor de verkoop van tuinaarde en plantjes, zolang de voorraad strekt! Heb je ook tijd/zin om af en toe mee te helpen, laat het weten via decoop@atv-levenslust.nl

 

 


In de Coöp-tuin

De Coöp-groentetuin is nu al aardig gevuld. Alleen de in potjes gezaaide stokbonen moeten nog bij de stokken worden uitgeplant. Ondertussen is er al voor de tweede keer sla tussen de stokken gepoot. Binnenkort weer oogst!

De bloeiende tuinbonen zijn erg in trek bij de hommels. Die trappen de onderlip van de bloem naar beneden om goed bij de nectar te kunnen en bestuiven zo ook de bloem. En verderop komen de aardappelen al lekker op en kunnen nog wat worden aangeaard.
Jos

 

 

 

 


Workshop zonnepanelen: 11 juni

Goed nieuws: er zijn nog plekken open voor de workshop over zonnepanelen, op zaterdag 11 juni van 14.30-16.00 uur in de Viersprong. In de workshop gaat Joost vertellen over de werking van de apparatuur en de keuzes die je moet maken om een installatie te vinden die bij jouw gebruik past. Deelname kost €5, mét drankje en natuurlijk eigen gebakken koek. Schrijf je snel in via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 

 

 


Groene vraag – tomaten stekken

Bij de ene tuinier staan de tomaten al op heuphoogte, bij de ander komen de eerste iele plantjes op. Wist je dat tomatenplanten zich makkelijk laten stekken?

Jos: In de bladoksels van tomatenplanten zitten ‘dieven’, dit zijn nieuwe scheuten. Die moet je altijd weghalen voor ze te groot worden, zodat er niet onnodig energie van de plant gebruikt wordt.
Als de uitgenomen dief lekker stevig is, kun je hem goed gebruiken als stek. De uitdaging is om de stek zo snel mogelijk te laten wortelen. Daar helpt stekpoeder goed bij.
Haal van de stek zo veel mogelijk blad weg, zodat er weinig vocht verdampt. Je laat alleen de blaadjes in de kern zitten. Snijd de steel schuin af met een schoon scherp mesje.
Vul alvast een potje met vochtige potgrond en maak een gat midden in de grond waar de stek in past.
De afgesneden stek doop je eerst in schoon water en daarna in het stekpoeder.
Haal het stekpoeder van de zijkant van de steel weg, zodat het vooral op het snijvlak zit. Zet de stek nu in het gaatje in de potgrond en druk de grond iets aan.
Geef de stek nog wat water en doe een doorzichtig plastic zakje over het geheel, om uitdroging te voorkomen. Zet de stek in het licht en warm, maar niet in de zon, en geef de eerste dagen elke dag water.
Als de stek het doet, zie je na drie dagen dat de blaadjes niet meer slap hangen. Dan kan het plastic zakje eraf en kun je hem wat meer in de zon zetten.
Nog eens tien dagen later heeft de stek voldoende wortels om uit te planten.


Kijk ’s naar het vogeltje (15)

De gaai

De eikenboomplanter zou ook een goede benaming zijn,
in de herfst verstopt hij er zo veel
dat we veel eiken aan de gaaien te danken hebben.

Er zijn natuurlijk een aantal op ons tuinencomplex
en ze laten regelmatig luid van zich horen.

Ze ook goed zien is lastiger:
ze hebben ons, zoals bijna alle vogels, altijd eerder in het vizier.
Soms heb je t geluk zo’n blauw veertje van een gaai te vinden,
prachtig toch?
Brutaal, slim en sluw zijn alle kraaiachtigen:
al hebben deze zulke mooie blauwe ogen…

Nu met de gevulde nesten en straks met de jonge vogeltjes let ik extra op,
want het blijft ‘eten of gegeten’ worden.

De gaai op de foto heeft momenteel een nest in een boom langs de sloot,
je ziet ze nu nauwelijks.
Toch mooi laatst een filmpje kunnen maken van
een die z’n kuif aan ’t wassen was
op de rand van een grote emmer met water:
een schatje toch?

Anna, tuin 262


Een natuurlijk hoekje

Ons groepje Natuurlijk tuinieren droomde van een veld met inheemse bloemen op ons complex. Om bijen en vlinders te lokken en er iedereen te laten meegenieten. Na bemiddeling van ‘klussenclubvoorzitter’ Chris ging het bestuur akkoord met dit plan en liet een stuk ‘wild’ terrein schoonmaken, rechts achteraan op tuingroep 3, waar het vol stond met zevenblad, brandnetels en fluitenkruid. Er kwam zelfs een graafmachine aan te pas!
Daarna konden wij aan de slag. Eerst hebben wij een pad aangelegd en de grond zo veel mogelijk ontdaan van wortels en onkruidresten. Dit hebben we de week erop herhaald en nu is de boel ingezaaid en hebben we er bollen en planten uit onze eigen tuinen bij gezet. En nu afwachten of onze droom gaat uitkomen. Loop eens een ommetje en kijk hoe ’t ervoor staat.
Liesbeth, tuin 162

 

 


Biologische zaden en meer tips

Omdat de biologische tuinaarde en potgrond bij de Coöp veel aftrek vonden, hebben jullie misschien ook wel belangstelling voor zaden en planten. Op de website Biotuinwijzer.nl vind je lijsten met adressen van biologische kwekerijen en websites, boekentips enzo. Leuk om een keer rond te neuzen!
Liesbeth2, tuin 42

 

 

 


Eigenlijk een wonder…

… dat er vogels overblijven.
Al in het nest staan ze bloot aan allerlei gevaren.
En eenmaal uitgevlogen is het nog steeds super gevaarlijk:
tijgers en beren oftewel katten en kraaiachtigen, de sperwer…
er zijn zo veel predatoren om voor op te passen.

Aan de andere kant:
spinnetjes, torretjes, vliegen en rupsen, wormen,
alles gaat hun opengesperde bekkie in.
Niet vreemd dat de meeste vogelouders er nu overwerkt uitzien!

Een beetje hulp kunnen ze goed gebruiken, zeker tijdens droogte:
op verschillende plekken wat waterbakjes is van groot belang!

De troepjes jonge vogels die ze straks gaan vormen en van tuin naar tuin gaan,
is iets om naar uit te kijken.

Later met de vele besdragende struiken en uitgebloeide bloemen met zaaddozen
is het maar al te goed toeven op onze tuintjes.
Anna, tuin 262


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl