Close


Nieuwsbrief 2022 – 07


Daar is-tie weer: jullie Coöp-nieuwsbrief met veel bijdragen van medetuiniers. Daar wordt de redactie blij van. We zitten al halverwege augustus en in september gaat er een hoop leuks gebeuren. Je agenda loopt zó vol…


Zet alvast in je agenda…

27 augustus    Viersprong extra open met live muziek (15-18 uur)
10 september   opschoondag (13-16 uur)
17 september   najaarsfeest (13-16 uur)
24 september   Viersprong extra open (15-18 uur)
oktober        workshop snoeien

Viersprong borrelt en bruist

De vrijwilligers van de Viersprong blazen het zomerstof van de stoelen. Hou je vast:

Borrel en live optreden

Op zaterdag 27 augustus en 24 september openen we ook ’s middags bar, van 15-18 uur. Schuif aan bij oude bekenden en nieuwe gezichten met een koel drankje en lekker hapje op het opgeknapte terras buiten (of bij regen binnen) en geniet van het live optreden van Robbert, Pete en John (27 augustus). Druk met de tuin? Maak er dan een pauze van: je mag je tuinkloffie aanhouden!

 

 

(Op)knappert gezocht

Deze herfst en winter willen we de kantine opknappen. We zoeken mensen die kunnen verven, iets kunnen met elektriciteit of handig zijn met hamer en zaag. Ook als je maar één dag kunt/wilt helpen, zijn we blij! Meld je aan bij Mieke, miekevanlopik@ziggo.nl
Mieke/Viersprong

 

 

 

 


Opschoon-middag 10 september

Speciaal voor de niet-zo-vroege vogels op ons complex is de traditionele opschoondag nu een keertje in de middag, op zaterdag 10 september van 13-16 uur. Dus… haast je direct na jouw ontbijt naar ons levenslustige complex, en help mee met schoffelen, vegen, snoeien en wat er nog meer aan werk ligt.

We proberen per tuingroep (1 t/m 4) te werken, dus zo leer je je nabije tuinburen ook kennen. Het is echt heel gezellig. Om 12.30 uur verzamelen bij de Viersprong, om 13 uur aan het werk en na afloop samen toosten op het terras!

 

 


Najaarsfeest op 17 september

 

Op zaterdag 17 september, van 13-16 uur, bouwen de Viersprong en de Coöp een feestje… er gaat van alles gebeuren op het Cor Koomenplein: de kinderen kunnen bloembollen planten in de borders voor het terras en bloemenwaaiers maken. Bij de Viersprong kun je terecht voor soep van zelf gekweekte tomaten en courgettes met stokbrood. En om 14 uur en 15.30 komt DE WERELDWACHTER langs op zijn Vespa: hij heeft de taak op de wereld te passen en zorgt met luchtverfrisser en plantenspuit dat we allemaal rustig kunnen gaan slapen… Een voorstelling voor jong en oud, die je niet mag missen!

Tussendoor is er LIVE MUZIEK van Robbert, Pete en Jim, en heb je alle tijd voor een gezellig praatje en drankje bij de Viersprong. Het bestuur serveert er een gratis hapje bij! Hopelijk tot de 17e september!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groene vraag – zaad verzamelen

In deze rubriek beantwoordt Jos van tuin 260 vragen over een gezonde tuin. Deze keer: wat moet ik doen met zaden, laten waaien of opvangen en later zaaien?

Jos: ‘Nu met de droogte is het een prima tijd om zaad te oogsten. Haal het zaad uit het omhulsel en laat het drogen in de open lucht. Als het goed droog is, kun je de zaadjes het best in een papieren of plastic zakje bewaren, tot de zaaitijd is aangebroken.

Je kunt het zaad ook lekker laten waaien en z’n eigen gang laten gaan. Maar dan gaat er best veel verloren. Of de zaailingen verschijnen op plekken waar je het liever niet hebt, bijvoorbeeld omdat ze andere planten verdringen.

Nog een voordeel van zaad opvangen: als je zaad van tweejarige plantjes eind oktober/november voorzaait, bijvoorbeeld in een kweekbakje thuis, win je een jaar. In het voorjaar kun je de kiemplantjes overzetten naar de tuin, waar ze hetzelfde jaar al in bloei kunnen komen in plaats van over twee jaar.

Enne… vergeet de Coöp-zadenbieb niet. Heb je zaad over, doe het dan in een goed afgesloten papieren of plastic zakje en breng het naar de bieb die hangt bij de sanitaire ruimte. De Coöp gaat binnenkort ook weer zaad aandragen.’

 


In de Coöp-tuin: winterprei

De oogst van de stokbonen in de Coöp-tuin is nog in volle gang, maar de tuinbonen zijn inmiddels geruimd en ook de aardappels zijn gerooid. Nu er weer plek is in de tuin, kun je prima winterprei uitpoten. Dan heb je in de herfst en winter nog een mooie oogst.

Maak in de rij een geultje van ongeveer 5 cm diep, en zet daar de plantjes in, zodat ze 5 cm dieper staan dan normaal. Maak het geultje dus niet dicht. Op die manier kun je makkelijker water geven én het witte deel van de prei wordt daardoor langer. Het geultje verdwijnt na een paar weken vanzelf. Na ongeveer 6 weken kun je de preiplantjes ook nog wat aanaarden (zoals met de aardappelen). Dan wordt de witte steel van de prei nog langer.

 


Tuin-talk: vertrek met stille trom?

Tijdens een van onze vele wandelrondjes over het complex komen mijn man René en ik in gesprek met Hannie en Harvey (tuin DH073). We worden spontaan uitgenodigd even te komen kijken. Vol trots laten ze hun tuin zien, met een mooi huisje, een fantastisch grote kas waarin de druiven weelderig groeien, en een goed onderhouden tuin. ‘Kijk, om de hoek staat een kiwistruik’, wijst Hannie. Er is zo veel te zien. Bij alles is er wel een verhaal te vertellen. Ja, we hebben een leuke klik.
En dan vertelt Hannie dat ze na bijna 20 jaar hun geliefde volkstuin gaan verlaten. Want ze verhuizen naar het gezellige Den Bosch. Hun geliefde Delft verlaten is één ding, maar afscheid nemen van hun mooie tuin is toch wel andere koek. ‘Het gaat niet alleen om de tuin’, zegt Hannie, ‘het zijn vooral de medetuinders die we heel erg gaan missen.’
In de loop der jaren hebben ze op Delftse Hout vele vriendschappen gesloten. Hannie: ‘Zo zijn onze buurtjes Hennie en Dick, onze ‘vader en moeder’ van de tuin geworden en is Marius een goede vriend. Maar verder noemen we geen namen, want anders vergeten we misschien iemand.’
Om zomaar met stille trom te vertrekken, nee, dat kunnen ze niet. Maar de kans dat ze iemand niet meer treffen om persoonlijk gedag te zeggen, is natuurlijk aanwezig. Hannie en Harvey: ‘Dus hierbij willen we iedereen bedanken voor de leuke en gezellige tijd die we mede door hen hebben beleefd op het complex, alle herinneringen aan de vele medetuinders zullen we koesteren, we gaan jullie missen!’
Wij wensen Hannie en Harvey heel veel woongeluk in Den Bosch. Het ga jullie goed!
Marion

 

 


Kijk ’s naar het vogeltje (17)

De buizerd

Hij vliegt regelmatig over de tuin en
zat afgelopen voorjaar dikwijls in de bomen langs de sloot.

Het is zo lastig om hem te benaderen voor een foto, hij ziet je direct!
Vooral in het voorjaar hoor je de buizerd
hoog in de lucht met zijn miauwende kreten.
(Die de gaai overigens exact nadoet – ook ‘onze’ gaaien kennen dat kunstje!)
Al begin maart is de baltsvlucht van de buizerds mooi te zien én te horen:
ze zweven samen boven hun territorium.

Achter de tuin zat er een buizerd dit voorjaar zo vaak,
volgens mij de kraaien en de gaaien te sarren,
die hem steevast ook het leven ingewikkelder probeerden te maken.
Oude vetes, wie weet…
Later bleek dat op dezelfde plek de gaaien hun nest hadden gebouwd,
misschien had de buizerd daar ook wat gepland?

De zangvogeltjes reageren vaak op de buizerd zoals op een overvliegende sperwer: alarmkreten en allemaal maken dat je uit zicht bent!
Ze hebben gelijk, al eet de buizerd overwegend kleine knaagdieren,
maar ook reptielen, amfibieën, insecten en regenwormen
en soms in noodgevallen aas.

Buizerds zijn gewoon ook heel mooi om te zien:
krachtig, met hun ‘adelaarsogen’ speurend, op een paaltje in de polder
of zwevend op de thermiek tijdens zomerse dagen.

Anna, tuin 262

 

 


Tuinuitgifte 27 juli: een lach en een traan

Eindelijk is het dan zo ver, de tuinuitgifte-avond in de Viersprong. Vanwege corona konden geïnteresseerden op de wachtlijst alleen online hun voorkeur kenbaar maken. Efficiënt en overzichtelijk was dat wel, maar de sfeer van een live tuinuitgifte werd node gemist. En de kans op een tuin als je onder aan de lijst bungelde, was vrijwel nihil.

Buiten op het terras worden de vele geïnteresseerden hartelijk ontvangen en kan iedereen zich aanmelden. Binnen is het al een drukte van belang, zelfs zo druk dat mensen die al binnen zitten, onder wie de huidige tuineigenaren, weer naar buiten moeten om plaats te maken voor de tuin-kandidaten. Zelfs de gang staat vol en gelukkig is de achterdeur van het clubhuis open, want ook daar staan veel mensen. Tafels en stoelen worden opzijgezet om nog meer ruimte te maken.

Toos Thoolen, voorzitter hoofdbestuur ATV Levenslust, neemt het woord en geeft uitleg over de procedure. Ze noemt alle namen van de tuin-kandidaten en als blijkt dat iedereen er is, kan het feest beginnen.

‘We beginnen met tuin 043 op Vijvertuin’, zegt Toos. Nee, dat klopt niet!, klinkt het vrolijk vanuit de zaal. Ja, ook voor onze voorzitter is het weer even wennen, want eerst moet de naam van de hoogst ingeschreven gegadigde worden genoemd. Die kan dan aangeven voor welke tuin hij/zij interesse heeft. Meteen is iedereen bij de les en wordt de ene na de andere tuin vergeven. Alleen voor de twee tuinen op Koolmolensloot blijken er geen geïnteresseerden te zijn.

Het is bijzonder om zo’n tuinuitgifte-avond bij te wonen, een avond met een lach en een spreekwoordelijke traan. Zo springt de een van blijdschap een gat in de lucht en is de ander teleurgesteld als die een tuin voor de neus ‘weggekaapt’ ziet worden. En ook nu weer blijkt dat je niet heel hoog op de wachtlijst hoeft te staan om kans op een tuin te maken. Voor sommigen is het een totale verrassing dat zij de nieuwe eigenaar van hun droomtuin zijn geworden. En ook mensen die zich nog maar nét hebben ingeschreven, hadden in theorie vanavond een tuin op Koolmolensloot kunnen hebben.

Het blijft nog even gezellig rumoerig en als alle nieuwe tuineigenaren de contracten hebben ondertekend, loopt de avond ten einde. Ik kijk op de klok en ben verbaasd, we zijn pas een klein uurtje verder. Maar wel een heel intens uurtje!
Marion

 


Pas op je auto

Een medewerker van de tennisbaan waarschuwde dat er de laatste weken al een paar keer katalysatoren zijn ontvreemd van auto’s, die daar geparkeerd stonden. Je kunt de auto dus beter op onze eigen parkeerplaats vóór de Viersprong neerzetten.

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl