Close


Nieuwsbrief 2022 – 10


Een lichtgevende paddenstoel, snippers en mest scheppen en nog veel meer nieuwe activiteiten op de agenda. En vergeet niet de algemene ledenvergadering waarin belangrijke zaken aan de orde komen… Hoezo winterslaap? Lees gauw verder.


Agenda: noteer alvast…

26 november   biologische mest afhalen (9.30-13 uur)
30 november   algemene ledenvergadering Levenslust (20-22 uur)
16 december   vrijwilligers in het zonnetje (13-15 uur)
17 december   kerststukjes maken (14.30-16 uur)
28 januari    workshop gezonde grond (14.30-16 uur)

Biologische mest scheppen

Het ‘mestgroepje’ van voorgaande jaren is geëxplodeerd! De oproep in de vorige nieuwsbrief leidde tot een hoop bestellingen. A.s. zaterdag 26 november van 9.30-13 uur kunnen alle tuinders die meedoen, hun kruiwagens mest komen ophalen.

De vracht arriveert om 9.30 uur op het parkeerterrein voor de Viersprong. We zetten op vrijdag 25 november alvast het midden van het plein af met linten, daar komt de mesthoop te liggen. De bedoeling is dat er nog wat auto’s kunnen parkeren voor de mensen die dat écht nodig hebben. Anders graag voor deze keer je auto bij de tennisbaan neerzetten of op het parkeerterrein aan de Noordeindseweg.

Voor de bestellers: eerst graag je lading contant afrekenen bij de mensen van de Coöp. Enne… heel graag gepast! Na afloop ruimen we de boel weer op. Helpende handjes altijd welkom!

 

 

 

 


Kranen toe, winter-wc open

Afgelopen maandag was de ‘kranenbrigade’ weer in touw om de waterleidingen winterklaar te maken. Het lijkt ff routine, kraantje dicht en klaar is kees. Maar ze zijn er druk mee: de schoonwaterleiding en de ringleiding moeten dicht en de tapkranen op alle tuinen open, zodat het restwater in de leidingen kan weglopen naar de sloten en er niks bevriest. Ook het sanitair is afgesloten en de winter-wc weer tiptop in orde gemaakt. Dankjewel allemaal!

 

 

 

 


Algemene ledenvergadering: 30 november

Op woensdag 30 november is bij ons in de Viersprong de algemene ledenvergadering van Levenslust – dus van alle complexen samen. En wat daar besproken wordt, gaat ons allemaal aan.

Geen vergadertijger? Lees toch even door! Want één van de onderwerpen is de voortgang rondom het nieuwe contract met de gemeente Delft – spannend! Ook kunnen we allemaal meepraten en stemmen over bijgestelde en nieuwe artikelen in het Huishoudelijk Reglement. Dat klinkt als papierwerk, maar het gaat om heel concrete zaken. Dus… kom je ook? De vergadering begint om 20.00 uur.
Gemmeke

 


Snoeicursus: volle bak

Op zaterdag 12 november was het volle bak bij Jos’ cursus over het snoeien van fruit- en leibomen in de Viersprong. Veel inschrijvingen en nog wat ‘aanschuivers’, die blij waren dat ze er nét bij pasten. De vragen vlogen in het rond. Want hoe zie je het verschil tussen een ‘spoortje’ en een bloemknop? En wat doe je als de leiboom steeds maar de lucht in schiet? Het aller-allerbeste is dan om met de hele groep naar buiten te gaan en in Jos’ eigen tuin te zien hoe hij een appelboom en vijgenboom aanpakt. In een grote kring, zonnetje erop, iedereen was super content!

 

 


Snippers scheppen

Op zaterdag 19 november was het weer hakseldag. Gerard stond al om 8 uur in de vroege ochtendkou klaar om de tractor met groot materieel het terrein op te loodsen. Even later arriveerde ook Mieke van de Viersprong, om tijdig koffie te schenken. Maar het bleef (verdacht) stil… Tot het gegrom en de koplampen van de tractor dan toch onze laantje opzwaaiden – daar wassie! In een mum van tijd verdween al het snoeihout van de parkeerplaats en konden er weer snippers geschept worden – de kruiers liepen af en aan. En daar word je gelukkig warm van!

 

 


Groene tak zoekt kerststukje

Loes en Harrie zitten op zaterdag 17 december klaar om je te helpen zélf een mooie compositie te maken van dennentakken en andere groen uit je tuin. Het is de bedoeling dat je zelf het groen meeneemt, een ondergrond (bijvoorbeeld schaaltje, vaas, kaarsen, lint) en als je hebt een kniptangetje. Loes en Harrie zorgen voor oase en binddraad. Wat fijn dat zij deze mooie traditie weer nieuw leven inblazen… Nog niet ingeschreven? Stuur gauw een berichtje naar decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 


Winter-tuintalk: drie generaties op nr. 73

Als ik maandagochtend het Asterlaantje inloop, zie ik verderop, tegen de strakblauwe hemel, iemand bezig met snoeien. Is dat Dick van de Klussenclub, die zit toch op de hoek? Nee, het is dichterbij. Het blijkt mijn nieuwe achterbuur te zijn, daar hoog in de lindeboom. Of ik een foto mag maken? Natuurlijk, lacht hij vrolijk. Fred vertelt dat hij in oktober samen met zijn vrouw, zoon, schoondochter en kleinkinderen deze prachtige tuin heeft bemachtigd. Na tweeëneenhalf jaar eindelijk in de prijzen gevallen, en dan nog nummer 73, de tuin van hun dromen! Ze doen het met z’n zessen, drie generaties tegelijk, wat een rijkdom!
Een tijdje later, ik ben aan het rommelen bij de Coöp, komt Fred me achterna. Hij heeft me overal gezocht. In zijn hand mijn rugtas. Die had ik bij hem in de heg geparkeerd voor de foto en alweer vergeten. Nou, een goed buur….
Gemmeke

 

 


Workshop Gezonde grond op 28 januari

Wat vang je aan met die zware klei op ons complex en waar is natuurlijke mest goed voor? Wat doe je aan wateroverlast en wanneer vervang je de aarde in je kweekkas? Jos legt uit hoe je zonder ‘kunstgrepen’ toewerkt naar gezonde grond in je tuin. De workshop is op zaterdag 28 januari in de Viersprong en begint om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een drankje van de Viersprong en tuurlijk weer een plak eigengebakken koek! Geef je snel op via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 


Groene vraag – kasje leeg

Deze keer neemt Jos alvast een voorschot op zijn workshop over gezonde grond, met uitleg over de aarde in je kweekkas.

Jos (tuin 260): ‘Meestal is om deze tijd de kweekkas leeg. De grond in de kas is dan vaak droog en korrelig en heeft veel van zijn vruchtbaarheid verloren. Het is goed die grond nu uit de kas te scheppen, tot 10-15 centimeter diep, en buiten op een hoop te gooien – op een kaal stuk zwarte aarde. Als je er dan een paar zakken potgrond of tuinaarde overheen doet en de hoop een beetje doorwerkt, herstelt het bodemleven zich weer. De hoop grond regent lekker nat en vriest misschien nog door. Als je de grond dan over twee maanden weer de kas in brengt en de bovenlaag nog wat aanvult met compost of mest, kun je weer een seizoen kweken.’

 

 

 

 

 


Boslichtje

Sandra en Anton hebben hun tuin net een half jaar en staan elke keer weer voor nieuwe verrassingen. Toen ze op 19 oktober in hun tuin kwamen, was dit wat zij zagen… Sandra: ‘Een lichtgevende paddenstoel! Geen idee hoe dit kan. Het is geen flits en geen zonnestraal. Wie het weet mag het zeggen!’

 

 

 

 

 

 

 


Kijk ’s naar het vogeltje (20)

Het vuurgoudhaantje

Werkelijk een van de mooiste vogeltjes
en met het gewone goudhaantje
het kleinste vogeltje dat we hier kennen.

Kondigt zichzelf aan met een héél hoog siiee-si-si…
Zou zomaar aan je voorbij kunnen gaan
Het geluid is zacht en ze zijn zo snel
je krijgt meestal geen tweede kans!

In deze herfstmaanden, al bijna winter,
komen ze op trek langs of overwinteren.
In de tuin zie ik ze weer, als ik oplet(!)

Onderzoeken elk takje aan de bomen en
komen ook bij het vijvertje voor drinken.
‘t Gaf me mooi de kans er eentje ‘vast te leggen’.

Ze lijken soms helemaal niet schuw,
maar zijn zó beweeglijk,
een kleurige stuiterbal van 9 cm lang
en 5-6 gram zwaar
driedubbel dwars waard om te zien!

Anna, tuin 262

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl