Nieuwsbrief 2023 – 02
Bijna vergeten om te melden dat de hakselaar weer in aantocht is. Ook liggen er extra workshops in het verschiet. En heel bijzondere vogels… Dit en nog véél meer lees je in deze en de eerstvolgende nieuwsbrief.
Agenda: wat issie vol!
Op ons complex Delftse Hout is er al veel te doen, maar er zijn ook leuke initiatieven op andere complexen waaraan je kunt deelnemen. Die staan voortaan óók in deze agenda, maar dan in een ander kleurtje.
4 maart start cursus tuinieren op complex Biesland (NOG PLEK VOOR ONS) 13 maart NIEUWE deadline voor bestellen van biologische potgrond en tuinaarde-compost 18 maart NIEUWE DATUM afhalen bestelling potgrond en tuinaarde-compost (10-14 uur) 25 maart hakselaar (’s ochtends vroeg) 25 maart ledenvergadering tuincomplex Delftse Hout (14 uur) 27 maart sproeileiding en zomertoiletten weer open 15 april workshop Groene vogeltuin (14-16 uur) 22 april lentemarkt Vijvertuinen (11-15 uur) – ZIE POSTER VIERSPRONG 29 april eerste plantjesmarkt Coöp (10-14 uur) 29 april workshop Zorgzaam wateren (14-16 uur) (MEER NIEUWS VOLGT)
Cursus tuinieren op Biesland
In de kantine van complex Biesland startte afgelopen zaterdag (4 maart) een cursus tuinieren (acht bijeenkomsten, telkens van 10-12 uur). Corien van Ruijven, zelf tuinier op Biesland, vertelt over wat er allemaal komt kijken bij (moes)tuinieren, met veel gelegenheid tot inbreng van de deelnemers. Het is kort dag, maar tuinders van ons complex Delftse Hout zijn ook van harte welkom, zelfs al hebben ze de eerste sessie gemist. Deelname is gratis, maar het is wel fijn als je verder de héle cursus volgt. Instappers kunnen zich melden via decoop@atv-levenslust.nl
Workshop Gezonde grond
Het was weer volle bak op Jos’ workshop Gezonde grond in februari. De vragen vlogen hem om de oren. Leuk was ook de uitwisseling van ideeën. Terwijl de een werkt met drie compostbakken, vindt de ander dat veel te zwaar (overhevelen van ene naar andere bak) en graaft liever een kuil. En het mos op sommige plekken in mijn tuin is een teken dat de grond daar écht te zuur is. Kortom, veel geleerd, ook van elkaar. Dankjewel Jos!
Hakselaar in actie op 25 maart
Bijna vergeten te melden maar… de hakselaar komt weer in actie. Op zaterdag 25 maart in alle vroegte. Je kunt je snoeihout de dag ervóór, op vrijdag 24 maart al kwijt op het Theo Komenplein (voor de Viersprong). Leg het hout aan de overzijde van de kantine, waar het naambordje van het plein hangt en NIET aan de zijkant (foto). Lukt het aanleveren vrijdag niet, dan kun je ook nog zaterdagochtend héél vroeg terecht, maar pas op voor de grijper!
Het snoeihout wordt ter plekke versnipperd. Dus daarna kun je weer volop houtsnippers komen scheppen!
Bestel NU biologische grond
De Coöp heeft al heel wat bestellingen binnen voor Bio-Kultura potgrond en tuinaarde-compost, en er komen nog steeds nieuwe bij! Maar let op: omdat de hakselaar op 25 maart langskomt, gaan we de uitgifte van grond één week naar voren halen – anders lopen we elkaar in de weg bij de Coöp. Dit betekent dat je nog potgrond en tuinaarde-compost kunt bestellen t/m uiterlijk 13 maart en dat je de bestelling kunt afhalen op zaterdag 18 maart van 10 tot 14 uur. Ben je op dat moment verhinderd, laat het even weten. Dan kun je in overleg je bestelling later komen ophalen.
Dus maak de wormen blij en geef NU je bestelling door via decoop@atv-levenslust.nl. Zet erbij hoeveel zakken biologische potgrond en/of tuinaarde-compost je afneemt.
• Biologische potgrond kost per zak/40 liter: 7,50 euro (adviesprijs 9 euro)
• Biologische tuinaarde kost per zak/40 liter: 7 euro (adviesprijs 8 euro)
Liesbeth & Gemmeke/Coöp
Sproeileiding en sanitair blok open
Op maandag 27 maart gaat de sproeileiding weer open. Een of twee dagen ervoor gaat de ‘waterbrigade’ langs alle tuinen om te checken of de kranen dicht zijn, zodat de boel niet overstroomt. Het scheelt veel werk als iedereen de eigen kraan alvast dichtdraait (met oranje knop erop zodat dit direct duidelijk is).
Op 27 maart gaan ook de zomertoiletten weer open, met dank aan de witte tornado-ploeg die de boel dagelijks schoon houdt. Help ze mee en laat de boel na je bezoek netjes achter!
Viersprong: die zit!
Na vorig jaar het terras te hebben vernieuwd, zijn we in de Viersprong verder gegaan met opknappen. Er staat al een mooie vitrinekast, een leestafel ervoor én sinds 23 februari hebben we nieuwe stoelen. In elkaar gezet door twee Peters. Het ziet er nu veel gezelliger uit. Binnenkort worden de tafels opgeknapt. De oude kantinestoelen gaan voor een heel klein prijsje op de boot naar Ghana. Dat geeft een goed gevoel.
Wie zin heeft: kom eens binnen voor een kop koffie en een praatje. We zijn ma t/m vrijdag van 10 tot 12 uur en zaterdag van 11 tot 14 uur open.
Mieke/Viersprong
Slootkanten
De afgelopen weken heeft de gemeente de slootkanten op ons complex laten opschonen. Het ging om achterstallig onderhoud en daar zijn aanvankelijk twee en later vier mannen een paar weken zoet mee geweest. Die klus is nu afgerond en vanaf nu moeten we het onderhoud zélf gaan doen (zie verderop). Van de afgeknipte bramenstruiken en wilde jonge boompjes zijn takkenrillen gemaakt en op andere plekken liggen ze opgestapeld. Wie de takken aan de slootkant van de tuin niet wil, kan ze op 24 maart naar de parkeerplaats brengen voor de hakselaar.
De gemeentewerkers konden niet overal bij vanwege obstakels én omdat sommige tuinders de hele slootkant bij hun tuin hebben getrokken. Dat is NIET de bedoeling, die strook is echt nodig voor onderhoud en uitbaggeren. We vragen deze tuinders de slootkant nu zélf vrij te maken van begroeiing.
Bestuur DH
Alle hens aan dek: extra opschoonochtenden
Vanaf nu moeten we het onderhoud aan de slootkant (met uitzondering van het baggeren, dat blijft de taak van de gemeente) en nog meer onderhoudswerkzaamheden zélf gaan doen. Zo staat het in de nieuwe pachtovereenkomst met de gemeente. In nieuwsbrief 11 van vorig jaar konden jullie daarover al lezen. De contributie moest daarom fors omhoog en het is nu ook ‘alle hens aan dek’ om te zorgen dat we samen de kosten in de hand houden.
We starten daarom op ons complex een pilot met zeven extra opschoonochtenden, elke laatste zaterdag van de maand, met ingang van zaterdag 29 april, van 9-12 uur.
Hoe gaan we dat organiseren? Iedereen op ons complex krijgt twee weken van tevoren een mail met het verzoek aan te geven of hij/zij kan komen meehelpen. Zo weten we met hoeveel mensen we die zaterdagochtend zijn. Op de ochtend zelf meld je je dan op de Viersprong aan en bij vertrek weer af. Wie niet mobiel genoeg is voor het opschonen van de slootkanten, kan bijvoorbeeld in de kantine helpen bij het in- en uitschrijven.
Leden met een tuin aan de slootkant kunnen er ook voor kiezen deze zelf te onderhouden. Geef dit dan vóór 15 april door aan secretaris Corrie Kaptein, via ckapteinmeyer@gmail.com
De twee reguliere opschoondagen voor het openbaar groen op ons complex blijven bestaan. Die doen we voortaan op een zaterdagmiddag. Dit jaar vallen ze op 13 mei en 16 september tussen 13-16 uur.
Nogmaals, er komt een hoop werk op ons af en dat moeten we écht samen zien te klaren. Laat het niet aankomen op de mensen die nu al veel doen. Minimaal acht uur een handje meehelpen in de vereniging, dat moet toch kunnen! Wil je meer horen, kom dan naar de ledenvergadering van ons complex Delftse Hout, op zaterdag 25 maart!
Bestuur DH
Groene vraag: bonen in de grond
Wanneer moet ik de bonen zaaien? Er zijn zó veel soorten…
Jos (tuin 260): ‘De tuinbonen kun je begin februari in potjes doen in de kas. Als je ze direct in de koude grond wilt stoppen, is de eerste helft van maart vroeg genoeg. Als de tuinbonenplantjes opkomen en er is nog een nachtvorst van 1 of 2 graden onder nul, kunnen die plantjes daar wel tegen.
Heel anders is het met sperziebonen. Een sperzieboonplantje kan helemaal niet tegen kou en moet dus niet boven de grond komen vóór 10 mei. Dat geldt voor zowel stam- als stokbonen. Wil je ze in potjes voorzaaien, dan kan dat vanaf half april onder glas. Ze komen dan ongeveer tien dagen later op; geef ze nog twee weken voor je ze buiten uitpoot. Als de groei eenmaal vertraagt omdat het te koud is, komt de groei daarna ook slecht weer op gang. Als je de sperziebonen direct op de plaats wilt zaaien, doe dat dan niet eerder dan 1 mei.
Kapucijners en snijbonen zijn iets sterker en kunnen wanneer er geen nachtvorst meer voorspeld wordt, twee weken eerder gezaaid en uitgepoot worden.
Alle bonen houden van rijke, losse grond die goed vocht vasthoudt. Maar staan ze te nat, dan gaan ze direct rotten en komen niet meer op.
Als je ze zaait, laat de bonen dan eerst acht uur weken in water, zodat ze wat opzwellen, en doe ze dan in vochtige grond. Geef ze daarna niet te veel water. ’
Paradijsvogel gevlogen
Al struinend over het complex kom je tuinders tegen van allerlei pluimage. Van ‘huismussen’ en ‘tortels’ die het graag gezellig maken, tot ‘putters’ die het liefst de handen uit de mouwen steken, en ‘groenlingen’ die vooral genieten van de natuur. En een enkele paradijsvogel… zoals Jan van tuin 239. De tuin was ooit van zijn vader, Jan nam de boel in 1985 over en maakte er een waar kunstwerk van. De coniferen tot sculpturen gesnoeid, een toegangspoort waar je (letterlijk) niet omheen kon. Een bijzonder tuinhuis, oude houten straatnaambordjes en allerlei tuininstallaties … Jan is namelijk van oorsprong beeldhouwer – ook in Delft kom je zijn werk nog tegen. Bij de twee bruggen aan het Doelenplein prijken in de muren van de gracht twee stenen figuurtjes, die Jan in 1981 maakte. Het mannetje in 17e-eeuwse kledij verwijst naar de schutterij, een groep vrijwilligers die de stad vroeger verdedigde en in de Doelen schietoefeningen hield. De man in habijt is een cellenbroeder en verwijst naar het grote klooster van de Alexianen, dat hier in de middeleeuwen vlakbij zat. Deze orde verzorgde mensen die de pest hadden.
Terug naar ons complex en Jan. Hij was nogal op zichzelf – getuige ook het verbodsbordje op de poort, maar stelde wel prijs op het bezoek van een paar buren in zijn tuinhuisje, de ‘dagsluiting’, zoals ze dat noemden. Met regelmaat werden daar meegebrachte blikken erwtensoep opgewarmd op het potkacheltje en direct uit het blik verorberd. En niet te vergeten Jans bezoekjes aan de Viersprong, met zijn onafscheidelijke teckel Hannes. Het hondje wist de weg terug naar de tuin altijd zelf te vinden. Maar het stierf zo’n twee, drie jaar geleden, tot groot verdriet van zijn baasje. Het afscheid van zijn tuin viel Jan al even zwaar, maar het moest, zijn lijf wilde niet meer meewerken. De sleutels zijn inmiddels overgedragen aan Tessa en John. Over hun plannen lees je in de volgende nieuwsbrief. En Jan? Die ga je vast nog wel eens tegenkomen op de Viersprong, tijdens de koffieochtend.
Kijk ’s naar het vogeltje (23)
De waterral
Deze watervogel is zo geheimzinnig en ongrijpbaar,
dat het bijna verraad lijkt hem in de spotlight te zetten.
Héél bijzonder is hij niet eens in deze omgeving;
in de omliggende polders huizen er meerdere
en in de winter bezoekt hij ook onze tuinen en sloten.
Van augustus tot april scharrelt hij hier rond
daarna, neem ik aan, is elders nestbouw in het riet.
Hij is overduidelijk familie van het waterhoentje.
Waar water is, zijn zij!
’k Zie hem nooit vliegen, veelal wegrennen en -roetsjen.
Hij is een alleseter: wormpjes, slakken, insecten en zo, maar
een enkele keer ook iets groters… als een kuikentje (oeps!).
Dol op vogelbessenpindakaas en zonnebloempitten
zo laat hij hopelijk de kleinere vijverbewoners met winterrust.
Anna, tuin 262
Wateroverlast [2]
In de vorige nieuwsbrief stond Jos’ advies bij wateroverlast. De tuin van buurvrouw Marian diende als plaatje. En zie hier twee weken later: zwaar werk in uitvoering. Marian heeft inmiddels bijna het hele pad diep uitgegraven, straks gaat ze de klei loswoelen, een dikke laag zand erop en dan de tegels, maar alles een stuk lager dan de oorspronkelijke hoogte. Wat ze aan klei en grond uit het pad heeft gewonnen, wordt verstrooid over de tuin – weer een stukje hoger dus.