Close

1 oktober 2015

Pompoen en aubergine ovenschotel met gorgonzola

Het jaar 2015 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van extremen, tropische hitte met vlak daarna vorst aan de grond, erg koud en droog voorjaar met een regentekort tot wel meer dan 20 cm. Dat betekende vaak en veel water geven. En dan de zomerstorm, de zwaarste sinds de metingen begin vorige eeuw begonnen. Gelukkig bleef het op mijn tuin beperkt tot wat omgewaaide bonenstokken. Maar ondanks dit alles is de oogst tot mijn verbazing nog steeds behoorlijk. Heb dit jaar eens wat nieuwe groentes geprobeerd, met wisselend succes. De zalmkleurig bloeiende pronkbonen zijn prachtig en geven een goede oogst. Heerlijke boontjes met een krachtiger smaak dan sperziebonen. Maar de gele snijbonen hebben tot nu toe (augustus) nog maar welgeteld één bloempje gedragen. Dat wordt dus geen snijbonen oogsten dit jaar.

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine, in plakken van 1 cm dik
  • 1 kg schoongemaakte pompoen, in blokken
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 0,75 theelepel kaneelpoeder
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 smaakvolle tomaten in plakjes
  • 200 gr gorgonzola
  • 50 gr walnoten, grof gehakt
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Snijd de aubergine. Bestrooi de aubergine aan beide zijden met zout en laat minstens 5 minuten staan. Snijd de pompoen in dikke, gelijke stukken. Doe de pompoen in een pan met ruim water en zout en breng aan de kook, draai het vuur laag en kook in 10-12 minuten gaar. Giet af en stamp tot grove puree. Voeg oregano, kaneel, nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal licht in en verdeel de pompoenpuree erover.
Dep de aubergine droog en bak aan beide zijden goudbruin in de olie. Leg de aubergine en tomatenplakjes op de pompoenpuree en brokkel de gorgonzola erover.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak 20 minuten. Bestrooi tot slot met de walnoten.