Close

10 september 2016

Tarte tatin van witlof

Ingredienten

  • 4 struikjes witlof
  • klontje boter of margarine om te bakken
  • 2 eetlepels poedersuiker of heel fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel gedroogde tijm of een takje verse tijm, blaadjes eraf gerist
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • wat peper

Benodigdheden

  • vlaaivorm of springvorm, bakpapier

Bereidingswijze

Was de witlof en verwijder lelijke blaadjes. Snij de struikjes in de lengte in vieren en haal de harde kern eruit. Laat de boter of margarine in een koekenpan licht kleuren en leg de witlofparten naast elkaar in de pan. Bestrooi met tijm en laat 3 minuten bakken. Dan alles omkeren en bestrooien met suiker en nog 3 minuten laten bakken. Dit kan van te voren gedaan worden.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden of gasoven op 5. Bladerdeeg laten ontdooien en op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap met een doorsnede die iets groter is dan de bakvorm.

De taartvorm bekleden met bakpapier en hierop de witlof netjes aaneengesloten schikken. Wat peper erover en dan de helft van de kaas erover strooien en afdekken met de lap bladerdeeg. De randen wat naar beneden duwen. Met een vork gaatjes prikken in het deeg en in het midden van de oven ca 20 tot 25 minuten bakken. Het deeg moet een zonnig kleurtje hebben.

Een platte schaal die in de oven kan op de taart leggen en omkeren. Het bakpapier verwijderen en de resterende kaas over de taart strooien. Nog een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en een beetje goudbruin kleurt.