Witte bonen met tomaat, knoflook en tijm (voor 4 personen)

Onderstaand verrukkelijke recept behoeft nauwelijks omkijken en verwarmt je op een koude voorjaardag.
Ingrediƫnten
- 500 gr gedroogde witte-,cannellini- of pronkbonen, een nacht geweekt
Of 2 grote potten witte bonen ( bij voorkeur van HAK)
- 4 of meer tenen knoflook in dunne plakjes
- 6 kleine uien of sjalotten in ringen gesneden
- 6 tomaten, gehalveerd
- 1 potje gedroogde tomatentapenade (bv. bij AH)
- 500ml stevige groentebouillon
- 4 takjes tijm
- klein potje kappertjes
- 4 eetlepels verse, gehakte peterselie
- peper, zout en eventueel wat maggi
Voor de vleeseters:
- 250 gr gebakken dobbelsteentjes gerookt spek
Verwarm de oven op 180 graden C.
Doe de bonen, knoflook, uien, tomaten, bouillon, tijm en eventueel de gebakken spekjes in een ovenvaste pan of schaal met deksel die ook op het vuur kan.
Breng alles aan de kook en zet de afgedekte pan of schaal in de oven. Kook de bonen ca 1 uur (15 minuten voor bonen uit pot). Voeg dan zout, peper en de kappertjes toe en zet de pan of schaal nog 20 minuten (10 minuten voor bonen uit pot) terug in de oven.
Controleer of de bonen gaar zijn, zo niet dan nog even in de oven.
Je kunt de bonen natuurlijk ook op het fornuis koken, doe dan wel een sudderplaatje op het gas, tegen het aanbranden.
Bestrooi de bonen bij het opdienen met de peterselie.