Close


Nieuwsbrief 2021 – 09


Het was weer raak afgelopen zondagavond – vandalen hebben op een boel tuinen schade aangericht. Doe gauw aangifte, dat kan online (zie hierna). In deze nieuwsbrief pakken we de tuinzaken weer op. Kom je ook helpen op de opschoondag? Of doe mee aan de cursus ‘gezonde grond’ of ‘snoeien’. En als je de kachel weer aansteekt, check dan met Theo of alles veilig is.


Vandalen

Afgelopen zondagavond hebben vandalen huisgehouden op ons complex. Veel glasschade en ravage in (tot nu toe) zeven huisjes. Actie voor nu:

 1. foto’s maken,
 2. aangifte doen bij de politie; dat kan via www.politie.nl > aangifte-of-melding-doen (houd je DigiD bij de hand),
 3. verzekeringsformulier invullen om schadevergoeding te claimen (als je meedoet aan de collectieve verzekering); het schadeformulier is te vinden op de website: https://atv-levenslust.nl/leden/verzekeringtuinhuizen/. Stuur dit formulier met foto’s en offerte / factuur van de te herstellen schade naar Lida Koot, verzekeringen@atv-levenlust.nl,
 4. doe ook melding met foto’s bij Corrie, secretaris van ons complex, ckapteinmeyer@gmail.com; zij onderhoudt contact met de wijkagent.

Sterkte allemaal!


Zet alvast in je agenda…

9 oktober    opschoondag
16 oktober    workshop Gezonde grond
30 oktober     workshop Snoeien + bezoek scharensliep
27 november    versnipperaar (meer nieuws volgt)
29 november    sluiting zomertoileten + afsluiting sproeileiding

Zonnige najaarsmarkt

De bestelde marktkraampjes kwamen nooit aan, maar met bijeen gesleepte tafels, parasols, slingers en ballonnen werd het toch een gave najaarsmarkt.


Opschoondag: 9 oktober

Op zaterdag 9 oktober is het weer opschoondag, aanvang 9.00 uur. Vanaf 8.30 is het verzamelen in het clubhuis, waar de koffie en thee klaarstaan en waar je je kunt aanmelden bij Corrie, onze secretaris. We vormen ploegjes die ieder onder begeleiding van een ‘opper’ een deel van het complex aanpakken – van snoeien tot schoffelen en spitten, takken rapen en groenafval naar de compostbak bij de Coöp kuieren. En ondertussen bijkletsen met bekende en onbekende medetuiniers, altijd leuk! Om 12 uur sluiten we af met een hapje en een drankje in de Viersprong – als het even kan buiten op het terras natuurlijk.


Workshop Gezonde grond op 16 oktober

Wanneer moet je kalk strooien en waar is mest goed voor? Wat doe je aan wateroverlast en wanneer vervang je de teelgrond in je kas? Jos legt uit hoe je zonder ‘kunstgrepen’ toewerkt naar een gezonde grond in je tuin. De workshop begint om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een drankje van de Viersprong en een lekker stuk eigengebakken koek.

Workshop Snoeien op 30 oktober

Jos vertelt over het snoeien van fruitbomen, leibomen. We gaan ook naar buiten om ‘live’ te zien hoe je een boom aanpakt. De workshop begint om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je een drankje van de Viersprong en een lekker stuk eigengebakken koek.
Het aantal plaatsen is beperkt, dus geef je snel op via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 


Scharensliep op 30 oktober

Ook al krijg je van Jos nog zo’n goede uitleg over snoeien, met botte bijlen en roestige snoeischaren kom je niet ver.
De Scherpslijper vindt het zonde om botte spullen weg te gooien en heeft van zijn hobby een kunde gemaakt. Hij is bereid om op 30 oktober om 13.30 uur naar ons complex te komen. Dus een uur vóór de cursus snoeien. Hij scherpt je spade, schoffel, bijl, snoei- of heggenschaar voor een kleine vergoeding aan. Zie de prijslijst hiernaast. OOK voor tuiniers die NIET meedoen aan de snoeicursus!

 

 

 

 

 


Tuin-talk: afscheid van tuin 8

Als ik arriveer, staat Riek (86) in een manshoge bloemenzee een najaarsboeket te plukken. Ben (87) zit op het terras, met de thee en muffins op tafel. Welkom in huize Hoogendam op nummer 8. Ook zoon Jacco en zijn vrouw Desirée zijn aangeschoven. En Patricia, die al jaren een handje helpt met de tuin. De reden voor alle aanloop? Nou, ze houden hier wel van gezelligheid, da’s één. Maar aan alle goeds komt een eind. En dat is reden twee: na 50 jaar nemen de Hoogendammetjes afscheid van hun volkstuin.

In de jaren zeventig streken ze hier neer. Geen wachtlijst, geen overnamekosten, ze konden er zó op. Alles hebben ze zelf opgebouwd. Het huisje heeft Ben bij elkaar geklust met spullen die hij kreeg van ‘opa Voogd’, zijn huisbaas. Ook de houten kweekkas is Bens werk. Beter dan aluminium, legt hij uit, want hout houdt ’s nachts de warmte vast, dan gaat de groei door en is de beworteling beter. Daar krijg je gezonde planten van. De tuin is nu verwilderd, maar wat hebben ze er veel tijd in gestoken. ‘Dan kwam Ben zondagavond thuis met tien kroppen andijvie’, vertelt Riek en kon zij weer de keuken in om de boel in te vriezen voor de winter. Ben kweekte van álles, met twee keer per jaar een flinke oogst. Zónder gif. Op tuin 8 is ‘natuurlijk tuinieren’ al vijftig jaar doodgewoon. Dat was best een uitzondering in die tijd. Ben: ‘Iedereen dacht dat er gespoten moest worden, je had toen nog veel meer insecten.’

Ben zat ook in het bestuur. Het duurt even voor ik doorkrijg dat wat wij nu ‘tuingroep 1 t/m 4’ noemen, vroeger ‘complexen’ waren met een eigen ‘kopgroep’. Kleine gemeenschapjes waren het. ‘Als je nieuw was, kwam mevrouw van Dam, ook van het bestuur, met een aardigheidje langs’. Iedereen hielp elkaar ook. Verplicht vrijwilligerswerk stond nog niet in de statuten. Ben: ‘Als mensen er samen plezier aan beleven, gaat het vanzelf.’

In de grote vakantie verkaste het gezin zes weken naar de tuin. Dan stond Riek op maandag de was te koken op het gasstelletje. Er werd ook van alles georganiseerd: een lampionnentocht, viswedstrijdjes, schaatsen in de winter – dan bakte Riek oliebollen op de tuin. De fotoboeken spreken boekdelen.

Ben: ‘Het is een godsgeschenk geweest – we waren nooit zo oud geworden als we deze tuin niet hadden gehad.’ Vinden ze het dan niet lastig om afscheid te nemen? Ben: ‘Zie ons er nou eens gelukkig en gezond bij zitten.’ En Riek: ‘Het was even moeilijk, maar er is een tijd van komen en van gaan.’


Ben en Riek hadden nog véél meer te vertellen. Je leest het in de wintereditie van Levenslustigheden.


Kijk ’s naar het vogeltje (7)

De grote bonte specht

Deze mooie spechtsoort voelt zich thuis op het complex,
in het vroege voorjaar hoor je de snelle roffels
en zie je ’m regelmatig in diep golfende vlucht van boom tot boom oversteken.
Spechten zijn voorzichtig en wanneer ze je zien aankomen,
draaien ze vaak naar de andere kant van de boomstam.
Het is niet moeilijk ze naar de tuin te lokken,
ze zijn dol op vogelpindakaas!
De pindaverslaving gaat van vader op zoon en moeder op dochter,
want de oudervogels maakten dankbaar gebruik van de tijdelijke, extra voeding.
Wat hebben de jongen een mooie rode pet
en wat zijn ze nieuwsgierig of iets eetbaar is
dan wel dat er flink op gehamerd kan worden!

Anna, tuin 262


Tips van de brandweer(tuin)man

‘Kun je iets schrijven voor onze leden over brand en vergiftingsgevaar?’ Ik denk dat dit al eens gebeurd is, maar als je bedenkt dat er in 2020 in ons land 29 mensen overleden aan de gevolgen van koolstofmonoxidevergiftiging, hier een stukje herhaling.
Het nut van melders voor thuis is evident. Persoonlijk vind ik een melder in een tuinhuisje even belangrijk. Waarom? Je kunt vaker geen kant uit als het fout gaat. Wat zijn de vluchtmogelijkheden?

Wat wij (als brandweer) onder andere tegenkomen als oorzaken van brand/vergiftiging:

  • accu’s die overladen (vorming brandbaar gas);
  • slechte verbindingen aan accu’s met als gevolg hittevorming en kabelbrand;
  • slechte elektrische verbindingen en doe-het-zelf priegelkabeltjs die kortsluiting geven;
  • klungel doe-het-zelf, bijvoorbeeld zonnepanelen in combinatie met accu’s
  • LI-ion-batterijen zijn de nieuwste vervanging voor traditionele loodaccus’s; deze vereisen een speciale installatie. Doe je dit verkeerd, dan kan er spontaan brand ontstaan (vergelijk met het laten vallen van je mobieltje);
  • poreuze gasslangen en lekkende koppelingen
  • rookgassen die vrijkomen bij het stoken van de kachel (CO-vergiftiging)
  • CO-opbouw bij gebruik gastoestellen en onvoldoende ventilatie (draaierig gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid, vergiftiging);
  • slechte ventilatie: brand slurpt zuurstof en die is zo op als je niet ventileert;
  • schoorsteenbrand als gevolg van vervuiling (vaak veel kort stoken), afvalverbranding en slechte houtsoort;
  • verkeerde installatie kachel en schoorsteen; zie op de plaatjes de situatie op tuin 144 voor, tijdens en na verbetering.

Heel fout!

Nieuw: rvs doorvoerplaat

Keurige afvoer

Sluipend is de koolmonoxide(CO)-vergiftiging. CO ontstaat bij onvolledige verbranding van o.a. gas en hout. Je ruikt het niet, maar bij hoge concentratie word je nooit meer wakker. Ook vaak de doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Nu mogen we niet slapen op ons perceel, maar ja… Plaats dus een rookmelder (op rookdeeltjes) en een CO-melder of een combinatie van beide. Bij rookdetectie pak je indirect ook de CO, maar voor een niet goed werkende kachel/oven of uitlaatgassen is aanvulling met een CO-melder prima. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Bij de Gamma waren ze pas in de aanbieding voor €14,95. Hang ze op een strategische plek, bijvoorbeeld vlak bij de kachel. EN VENTILEER!

De CO kan ik eventueel een keertje bij je meten als je dat wil.
Theo Cenin, tuin 153 (06 407 217 06)


Coöp-helpende handjes-app

Wil je best eens helpen bij een klusje op het complex, maar heb je weinig tijd? Meld je dan ook aan op de Coöp-helpende-handjes-app. We kondigen daar losse klussen aan. Je reageert in de app als je tijd en zin hebt, kiest wat jij leuk en zinvol vindt of waarvan je wil leren. Of je komt zelf met een idee dat jij wilt oppakken samen met anderen. Het kan allemaal. Dus… meld je aan en geef je telefoonnummer door via decoop@atv-levenslust.nl

 

 

 

 

 


Groene vraag (3, herkansing)

In de vorige nieuwsbrief stond het antwoord per ongeluk niet afgedrukt. De vraag was: hoe voorkom je dat de vogels alle aardbeien opeten?

Jos (tuin 260): Je kunt met een net werken, maar zorg dan dat het strak staat en aan de onderkant goed dicht is. Dat voorkomt dat vogels verstrikt raken. Dit gaat het makkelijks als je de aardbeien in verhoogde bakken zet. Plaats in de bakken ook bogen, zodat het net niet op de planten komt. Trek het net aan de buitenkant van de bak strak naar beneden met tentharingen en zet daar weer een plank tegenaan. Zo is de onderkant goed dicht en staat het net strak. Want als je bij het oogsten een vogel verstrikt vindt in je net, smaken je aardbeien echt veel minder lekker.

Heb je ook een vraag, stuur die dan (mét foto) naar decoop@atv-levenslust.nl

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, meehelpen met de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl