Close


Nieuwsbrief 2022 – 06


De Coöp gaat met vakantie. Komende zaterdag kun je nog tuinaarde en plantjes kopen, dus sla je slag! Dit en meer nieuws in de laatste editie van het seizoen. In augustus zijn we er weer.


Zet alvast in je agenda…

25 juni        uitverkoop eenjarig pootgoed Coöp (10.00-12.00 uur)
10 september   opschoondag (13.00-16.00 uur)
17 september   najaarsmarkt (meer informatie nieuws volgt!!!)
oktober        workshop snoeien

Coöpplantjes: laatste kans!

Het pootseizoen is wel zo’n beetje over, dus…. we gaan al ons eenjarig groen de deur uit doen – alles moet weg, dus nóg kleinere prijzen. Sla je slag op zaterdag 25 juni, van 10-12 uur. Het is ook de laatste zaterdag dat je tuinaarde en potgrond kunt krijgen.

We hebben nog…

  • aardbeien, andijvie, bindsla, bloedzuring, bloemkool, courgette, (snoep)komkommer, tomaten en venkel;
  • kardoen, lathyrus, lavatera, Oost-Indische kers, stokroos en violen

Verder hebben we nog vaste planten in de buitenbakken staan – van jonge vijgenbomen en seringen, tot allerlei bloeiers. En natuurlijk tuinaarde, potgrond en de laatste zakken biologische aarde met meststoffen.

Ben je nog nooit bij de Coöp geweest? Neem een kijkje in de kas, de buitenbakken, de proeftuin van Jos en het kruidenlabyrinth van Liesbeth!

 


Zonnepanelen: van koelkast tot laptop

De een wil z’n grasmaaier en boormachine op de tuin opladen, de ander droomt van een koelkastje voor koud bier. Afhankelijk van je stroombehoefte ben je met twee tot drie zonnepanelen op je tuinhuis wel klaar. Dat was de uitkomst van een rekensom die Joost maakte tijdens de workshop zonnepanelen op 11 juni.

Er was een hoop belangstelling, Joost vertelde over de componenten van een zonne-installatie en hoe je die ‘op maat’ kiest voor jouw gebruik. Er kwamen allerlei vragen los, iedereen dacht mee en na afloop konden we een kijkje nemen bij de zonne-installatie die Joost en Theo zelf hebben gebouwd én gaandeweg uitgebreid op de eigen tuin. Nou, praktischer kan het niet. Hartstikke bedankt Joost!

 


Penningmeester gezocht

Het bestuur van ons tuincomplex Delftse Hout bestaat op dit moment uit vier leden. Peter is voorzitter, Corrie secretaris, Anton doet bouwzaken en Fee is er voor tuinzaken. Een penningmeester ontbreekt – Peter doet dit er nu bij, maar dat is geen wenselijke situatie. Vandaar dat we op zoek zijn naar een nieuwe penningsmeester.

Wat wordt er van je verwacht? Allereerst: je hoeft echt geen boekhouder te zijn! Onze vereniging ATV Levenslust heeft al een ervaren boekhouder en zij doet het meeste werk. Het is wel handig als je met de computer overweg kunt en met het programma Excel.

Bij de Viersprong (kantine) en de Coöp (gemeenschappelijke tuin en activiteiten) wordt vaak contant betaald. Eén keer per week haal je het contante geld op bij de Viersprong en controleert of alles klopt. Na elke maand maak je overzichten van (contante) inkomsten en uitgaven in Excel. Peter heeft hiervoor een handig documentje gemaakt. Je stuurt dit overzicht aan de boekhouder, samen met alle bonnen die je hebt verzameld (inkomsten en uitgaven, digitaal en contant). Je betaalt ook de rekeningen vanuit het bestuur van ons complex Delftse Hout.

Als penningmeester ben je ook bestuurslid van Delftse Hout. We vergaderen ongeveer eens in de zes weken, altijd op een maandagmiddag.

Het leuke van je functie is dat je midden in de vereniging staat, veel mensen leert kennen, mee kunt denken en weet wat er speelt. Dus….

Ben jij die betrouwbare man/vrouw die ons geld kan beheren en meeleeft met onze club? Neem dan contact op met voorzitter Peter (06 51 03 75 83). Hij kan je heel snel inwerken!

Peter/voorzitter

 


In de Coöp-tuin: rabarberrabarberrabarber

De Coöp-groentetuin is de afgelopen maanden flink gevuld met aardappelen, diverse soorten bonen en kapucijners, aardbeien en sla. In de kas klimmen de tomaten en komkommer.

Nu hebben we nog één grote wens: rabarber. Wie heeft planten beschikbaar? Het best is om ze in oktober over te zetten, maar als je ze nu al kwijt wilt om ruimte te maken in je tuin, kan het ook. Laat het ons weten via decoop@atv-levenslust.nl of kom zaterdag even langs!
Jos

 


Groene vraag – aardappelen

In deze rubriek beantwoordt Jos van tuin 260 vragen over een gezonde tuin. Deze keer luidt de vraag: wanneer kan ik de aardappelen rooien?

Jos: ‘Dat hangt af van het ras. Je hebt vroege, gewone en late soorten. De vroege pootaardappelen gaan meestal ongeveer half maart de grond in. De gewone of late pootaardappelen poot je 2 tot 4 weken later.
Ruim 3 maanden later kun je de eerste vroege planten rooien. De opbrengst per plant is dan nog niet maximaal.
Als je vroege pootaardappelen eind februari onder glas gepoot hebt, is de oogst per plant in de 2e helft van juni veel groter.
Als je niet weet wanneer je hebt gepoot, kun je ook naar de bloei van de plant kijken. De meeste aardappelen krijgen bloemetje, roze, paars of wit. Als de planten bloeien, moet je zeker nog 4 weken wachten voor je de eerste planten gaat oogsten.
De eerste jonge aardappeltjes zijn heerlijk. Als je ze na het oogsten direct schoon maakt, is het niet nodig om ze te schillen Dus rond Vaderdag de eerste planten rooien.
Voor een maximale opbrengst moet je wachten met rooien tot de plant helemaal af begint te sterven. Langer in de grond laten zitten kan ook, en de aardappelen groeien dan ook nog door, maar dan zijn ze moeilijker te vinden.
Als je de later gerooide aardappelen wilt bewaren, moet je deze niet wassen, maar alleen goed laten drogen en daarna opslaan in kisten.
Laat je de aardappelen boven op de grond drogen, kijk dan uit bij zonnig weer. De warmte is slecht voor de aardappel en deze kan ook groen worden, waardoor deze niet meer geschikt is voor de consumptie.’

 


Stagiairs van Kentalis

Leren is leuk, zeker op de tuin! Drie jonge stagiairs van Kentalis (met een taalontwikkelingsstoornis, slecht gehoor/doof/doofblind) kwamen met meester Gerrit snuffelen aan het hoveniersvak op ons complex Delftse Hout. Chris, Gerard en Rob van de Klussenclub zorgden voor de begeleiding. De stage is alweer bijna afgerond vanwege de vakantie. Maar super fijn dat de stages weer terug zijn. Wordt vervolgd!

 

 

 

 

 

 


Kijk ’s naar het vogeltje (16)

De heggenmus

Nu het serieus begint te zomeren hoor en zie je de heggenmus steeds minder.
Hij scharrelt hij onder de heg(!), struiken en gebladerte als een muisje.

In het vroege voorjaar is hij te horen met z’n helder fluitend riedeltje,
op een hoge positie en goed zichtbaar.
Ondertussen fladdert hij wat met z’n vleugels:
om de aandacht te trekken van vrouwtjes.
Met succes, op de foto een jong van dit voorjaar!

Al is de heggenmus zeer onopvallend,
de vele bruine tinten op het lijfje lijken met een fijnpenseel getekend…
De kop zal steeds blauwgrijzer worden
en hij is goed te herkennen zijn spitse snaveltje.

Ze zullen hier op de tuinen blijven,
het zijn voornamelijk standvogels, blijvertjes dus.
Een tweede of zelfs derde leg komt voor,
wie weet wat er nog komt scharrelen deze zomer!

Anna, tuin 262

 


Oh dennenboom…

In de app van tuingroep 2 stond deze week een groene noodkreet. Chris maakt zich zorgen over zijn dennenboom, die de laatste tijd heel, heel veel naalden verliest. Een groot deel van de takken vanaf de onderkant zijn al helemaal geel of zelfs kaal. Alleen de kruin zit nog fris in de groene naalden. Is het de droogte? Een tekort aan magnesium? Een virus? Genoeg suggesties, maar niemand die het precies weet…

Toch… als je ter plekke goed kijkt, wordt er wel wat duidelijk. De oude dennenboom is meters hoog en staat ingeklemd tussen een andere naaldboom (die prachtig groen is) van de buurvrouw en een paar grote laurierkersen. Dat is dringen geblazen om licht, water en ruimte. Kortom: de ouwe reus rédt het gewoonweg niet meer op die plek.

Extra water zal niks uithalen. Je kunt hooguit de kale/bruine takken verwijderen en de kruin behouden. Of de hele boom laten weghalen. Maar dat is helemaal aan Chris…
Gemmeke en Jos

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl