Close


Nieuwsbrief 2022 – 09


De tomatenkas bij de Coöp is leeggeruimd en de sproeileiding gaat dicht. Maar we gaan niet in winterslaap op ons mooie complex. Het is nú tijd om grote planten te verplaatsen en bomen te snoeien. Dan kun je straks je takken inleveren voor de versnipperaar. En alvast mest bestellen…


Agenda: noteer alvast…

12 november   snoeicursus Jos (14.30-16 uur)
19 november   versnipperaar (vroeg in de ochtend)
21 november   afsluiting sproeileiding en sanitair, wintertoilet open
26 november   biologische mest afhalen (bestellen vóór 28 oktober)
17december    kerststukjes maken (14.30-16 uur)

Toch zon op najaarsfeest

Regen na alle droogte was fijn, maar dat die nou nét op de zaterdag van ons najaarsfeest moest vallen, was even slikken. Gelukkig bleef het bij buitjes en dan weer zonnestralen. Dus de Coöp zette de hekken open en verkocht de laatste plantjes, aangevuld met zelfgemaakte jam en siroop van tuinder Willy. Bij de Viersprong kon je zelfgebakken koek en warme soep van eigen oogst halen. En de Wereldwachter kwam twee keer langs, zonder kortsluiting! Hij redde de lekkende wereldbol met kauwgum en fietspomp en helpende handjes uit het publiek.

 

 

 

 

 

Halverwege de middag brachten Robbert, Pete en Jim, alias De Snijbonen, weer hun beste songs ten gehore voor een dankbaar publiek. Ruimte om een dansje te wagen was binnen in de Viersprong niet, maar de sfeer was weer helemaal te gek!

 

 

 

 


Faria op de Viersprong

De zaterdag erop, 24 september was het koor Faria live bij ons in de Viersprong. Wat een prachtige oude liedjes brachten ze ten gehore… Het was de derde en voor deze zomer laatste extra opening tussen drie en zes uur ’s middags.

We hebben drie heel gezellige middagen gehad en naar mooie muziek kunnen luisteren – ook van De Snijbonen; zie de swingende foto’s in de vorige nieuwsbrief.

De extra openingsuren waren een groot succes en we zullen dit volgend jaar in de zomer zeker herhalen. We denken dan aan vijf of zes extra openingsmiddagen. Over de invulling hiervan gaan we volgend voorjaar nadenken.
Peter/Viersprong


LET OP: snoeicursus op 12 november

Voor de aangekondigde snoeicursus van afgelopen weekend waren er veel minder aanmeldingen dan voorgaande jaren. Dus besloten we de boel maar af te blazen en de mensen die zich hadden opgegeven daarover te informeren. Teleurstelling alom natuurlijk, ook voor de tuinders die op zaterdag spontaan langskwamen en voor een dichte deur stonden. Dus… we doen nog een snelle poging, in november. Zolang het niet vriest kun je immers nog prima snoeien. En je kunt de week erop gelijk je takken kwijt (zie volgende bericht).

Op zaterdag 12 november geeft Jos dus alsnog een cursus over het snoeien van fruitbomen en leibomen. Het eerste deel binnen, in de Viersprong, en dan met de groep naar buiten om ‘live’ te zien hoe je een boom aanpakt. Hij begint om 14.30 uur. Deelname kost €2,50. Daarvoor krijg je ook een drankje van de Viersprong. Zorg dat wij weten dat je komt en geef je op via decoop@atv-levenslust.nl

En als voorproefje alvast twee filmpjes waarin Jos een pruimenboom onder handen neemt. Ze zijn van de coronatijd, toen we niet bij elkaar mochten komen. Klik hier en hier.

 

 


Versnipperaar komt weer

De versnipperaar komt weer langs op zaterdag 19 november. Alle tuinleden mogen hun snoeihout op vrijdag 18 november de hele dag naar het Theo Komenplein voor de Viersprong brengen. Deponeer de takken aan de zijde waar het naambordje van het plein hangt. Let op: geen boomstammen en geen (boom)kluiten met aarde. Lukt het vrijdag niet, dan kun je ook nog zaterdagochtend 19 november héél vroeg terecht, maar pas op voor het zware materieel.
Het snoeihout wordt met een kraanwagen opgeknepen en ter plekke versnipperd. Na afloop is het dan weer houtsnippers kuieren voor wie wil.

 


Biologische mest: nu bestellen

Je hebt misschien weleens gehoord dat er een ‘mestgroepje’ is op ons complex dat samen biologische mest inkoopt bij Hoeve Biesland. Dit jaar loopt dat via de Coöp, zodat er nog meer tuinders kunnen meedoen.

Da’s leuk maar… wanneer en hoeveel mest heb je nodig? Als je groenten kweekt is het heel belangrijk dat je de grond voeding geeft. Koeienmest is daar prima geschikt voor. Maar je moet niet in één keer een grote hoop mest opbrengen. Het bodemleven moet de mest deels nog verteren, zodat de voedingsstoffen voor de plant vrijkomen. Bij te veel ineens kun je het bodemleven verstikken. En de voedingstoffen die niet opgenomen worden, spoelen weg en komen onbedoeld in de sloot terecht. De maximale hoeveelheid mest die je in één keer geeft, mag niet boven de 3 kg of 3 liter per vierkante meter komen. Dus een kruiwagen mest is genoeg voor 25 m2 tuin. Door in de winter mest op te brengen, krijgt deze mooi de tijd verder te verteren.

Hoe kun je meedoen? We gaan 20 kuub biologische mest bestellen. Dat zal maximaal 3 euro per kruiwagen kosten. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Heb je belangstelling, stuur dan uiterlijk 28 oktober een mail naar decoop@atv-levenslust.nl en vermeld je naam en hoeveel kruiwagens mest je wilt afnemen. Op 26 november kun je de mest dan tegen contante betaling ophalen op de parkeerplein voor de Viersprong.

 


Afsluiten sproeileiding en zomertoiletten

Vanaf maandag 21 november worden de sproeileiding, de leidingwatertappunten en de zomertoiletten afgesloten. De ‘kranenploeg’ laat de oranje handgrepen op de kranen in de tuinen voortaan zitten. Om diefstal te voorkomen kun je die er het best zelf afhalen en in je huisje bewaren. Daarna niet meer aan de kraan draaien.
Corrie/Bestuur

 

 

 

 

 


Groene vraag – tijd om te verplanten

In deze rubriek beantwoordt Jos van tuin 260 vragen over een gezonde tuin. Deze keer: wanneer kun je planten, struiken en bomen het best (ver)planten?

Jos: ‘Kleine bomen en struiken die niet helemaal op de goede plaats staan, kun je nu prima verplaatsen. Het blad begint te verkleuren, of valt al af. De grond is vochtig en de bomen en struiken verdampen niet zo veel meer. Bij vorst moet je niet verplanten, maar speelt nu nog niet. Ideale omstandigheden dus. Ook te grote planten kun je nu prima scheuren of in meerdere delen steken en weer uitplanten, of verplaatsen.

Probeer bij het uitsteken zo veel mogelijk de wortelkluit heel te houden. Dan breken de haarworteltjes niet af. Het nieuwe plantgat moet je groter maken dan de wortelkluit van de plant die erin gaat. Zorg dat er onder in het gat losse, fijne, humusrijke grond zit, waar de plant, boom of struik gemakkelijk in doorwortelt. Als je de plant, boom of struik in het gat zet, moet de bovenkant van de kluit ongeveer gelijk zijn aan de bovenkant van de grond in de omgeving. Vul de kluit aan met losse humusrijke grond en trap deze zachtjes aan. Nog even wat water geven en je kunt er in het voorjaar weer van genieten.’

 

 

 


Opschoondag met vele handjes

Wie op zaterdagmiddag 10 september over ons complex liep, zal wel hebben gedacht: wat is hier aan de hand? Overal waar je keek stond wel iemand tussen de struiken en bosjes te schoffelen of snoeien en met overvolle kruiwagens ging het af en aan.

De oproep te komen helpen op de opschoondag, dit keer in de middag, had zijn spreekwoordelijke vruchten afgeworpen. Ruim zeventig(!) tuinders verzamelden zich rond 13 uur bij de Viersprong. In de loop van de middag sloten er nog meer mensen aan. ‘Zien helpen doet helpen’, dachten die vast! Dat de zon volop scheen, hielp natuurlijk ook.

En voor mij persoonlijk was het top dat ik mijn wekkertje dit keer niet hoefde te zetten. Lekker uitslapen op de zaterdag en daarna de handjes uit de mouwen steken. Ik heb weer genoten. Niet alleen van het werk en resultaat, maar zeker ook van de gesprekken en de gezellige afterparty bij de Viersprong, waar de drankjes, hapjes, koekjes en chocola gretig aftrek vonden. Volgende keer ben ik er zeker weer bij. Jij toch ook?
Marion


Kerststukjes maken: 17 december

Wat een oen: verkeerde datum opgeschreven in de vorige nieuwsbrief! De middag kerststukjes maken is niet op 10 december, maar op zaterdag 17 december van 14.30-16 uur. Een paar enthousiaste inschrijvers hebben nu moeten afzeggen vanwege andere afspraken – echt sorry voor de teleurstelling!

Maar er zijn vast andere tuiniers die graag in hun plek komen. Loes en Harrie staan klaar om je te helpen zélf een mooie compositie te maken van dennentakken en andere groen. Dus wil je graag meedoen? Laat het snel weten via decoop@atv-levenslust.nl
Gemmeke

 


Natuurlijk tuinieren: al doende…

In mei kregen wij een verwilderde strook grond op tuingroep 3 onder onze hoede om er een natuurlijk hoekje van te maken. Enthousiast waren we begonnen ‘ons’ stukje in te zaaien met bloemmengsels. Er kwam voornamelijk erg wild spul op. We waren ook wel heel laat begonnen. Nu hebben alleen de sterkste soorten het gered.

Inmiddels hebben we twee perkjes weer ontdaan van alle wildgroei en ingezaaid met winterrogge. Dat is een grondbemester, maar vooral kan hij de grond bedekt houden om zo ongewenste kruiden tegen te houden. Het derde perk is ons proefveldje. Hier wachten we af of het tweede jaar andere gezaaide bloemen hun kans nemen zoals wordt beloofd bij het zaadmengsel. We zijn heel benieuwd!
We hebben ook verwilderingsbollen gepoot, vooral langs het stapsteenpaadje. Spannend proces vind ik dat. Bollen in de grond en dan maar ’t beste ervan hopen!
Liesbeth/groep Natuurlijk tuinieren

 


Tuin-talk: voorheen de coniferentuin (nr. 42)

Samen knabbelend aan de zelfgemaakte perzikrode zomerappel-chips en zittend op de kleurrijke kussens laat Liesbeth me foto’s zien van de tuin toen zij en Hans deze in 2016 overnamen. ‘We zochten een tuin waar óf niet veel aan hoefde te gebeuren of die niemand wilde. De ligging vonden we wel heel belangrijk.’
Het werd nummer 42, de coniferentuin noemden ze hem, zo veel stonden er. ‘We hebben ze weggehaald, al vond ik dat wel lastig omdat het een goede verblijfplaats kan zijn voor vogels.’ Ook de grote buxussen legden het loodje, al had Hans er voor de grap nog beestenfiguren in gesnoeid, Liesbeth laat een foto zien. Verder was een deel ingericht als moestuin. Liesbeth: ‘Ik heb het geprobeerd, maar dat was toch niet echt mijn ding. Ik doe nu kruiden en vruchten.’
Een echte blikvanger is de mooie grote natuurlijke vijver, zonder vissen maar met kikkers en vogels. Er lag er al eentje op die plek, kleiner en vol met lis. De oude vijver hebben ze een jaar geleden helemaal uitgegraven en de aarde daaruit gebruikt voor een verhoging ernaast. Op het bankje boven op het gecreëerde heuveltje heb je uitzicht over de hele tuin. Maar Liesbeth en Hans zitten er bijna niet meer, want door de struiken en het strategisch opgehangen vogelvoederhuisje is dit nu een ideaal plekje voor de vogels.
Liesbeth is een bezige bij met veel interesses rond tuinieren. Na een cursus Tuinontwerp volgde ze een cursus over permacultuur. ‘Er ging een wereld voor me open. Tuinieren zonder gebruik van gif en mest, dát sprak me aan.’ Ook volgde ze de online basiscursus Flora van Floron: in veertien lessen kom je alles te weten over de meest voorkomende inheemse planten. Natuurlijk tuinieren, ja, dat is duidelijk zichtbaar in de tuin van Liesbeth en Hans. Zo veel mogelijk alles laten groeien, maar wel gecontroleerd, want anders wordt het een rommeltje. Liesbeth zit ook in het groepje van de andere Liesbeth – lekker handig met die namen (zie ‘Al doende’).
We kletsen nog even door en als het gesprek op een eventueel aan te leggen pergola komt en ik vertel dat mijn man er een heeft gemaakt, lopen we samen naar mijn tuin.
Marion


Geen lichtjes

’t Is jammer maar de lampiontocht op 29 oktober gaat niet door. Er was al een pompoen gedoneerd en een paar mensen wilden graag een handje helpen, maar er was geen belangstelling vanuit de kinderen.
Corrie/bestuur


Kijk ’s naar het vogeltje (19)

De koperwiek

In de herfst krijgen we op de tuinen ineens bezoek
van veel zanglijsters én de iets kleinere lijstersoort: de koperwieken.
In oktober trekken ze met tienduizenden over ons land.
’s Nachts en overdag kun je hun langgerekte trekroep (tziiiieh) horen.
Op ‘topnachten’ met een volle maan kun je dan
heel wat koperwieken voor de maan zien langstrekken.

Ze laten zich niet makkelijk bezichtigen.
Koperwieken zijn zeer behoedzaam, bij het minste gevaar zoeken ze beschutting.
Meestal in groepjes kun je ze nu aantreffen
op alle bessen dragende struiken en bomen,
zoals lijsterbes, vlier, klimop, hulst, braam en al het fruit.
Bij sneeuwval in de winter kun je ze helpen met appels en peren.

In maart, april vertrekken ze weer naar noordelijke streken.
Ik vind ze prachtig
met hun opvallende oogstreep en hun koperen wieken (roestrode ondervleugels en flanken).

Anna, tuin 262


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl