Close


Nieuwsbrief 2023 – 01


Kijken jullie ook de eerste voorjaarsbloeiers uit de grond? Ondanks de afgelopen natte maand komen de winterakonieten en sneeuwklokjes nu echt op! Ik zag een buurvrouw alweer de ruiten van haar kweekkasje wassen. We hebben er allemaal zin in. Lees gauw verder!


Agenda: noteer alvast…

4 februari   workshop Gezonde grond (14.30-16 uur) NOG PLAATSEN VRIJ
20 maart     uiterste datum voor bestellen van biologische potgrond en tuinaarde-compost
25 maart     afhalen bestelling biologische potgrond en tuinaarde-compost (10-14 uur)
25 maart     ledenvergadering tuincomplex Delftse Hout (14 uur)
15 april     workshop Groene vogeltuin (14-16 uur)
29 april     eerste plantjesmarkt Coöp (10-14 uur)
27 mei       tweede plantjesmarkt Coöp 
24 juni      laatste plantjesmarkt Coöp én eerste zomerzaterdagmiddag Viersprong















Workshop Gezonde grond op 4 februari

De workshop Gezonde grond kon door familieomstandigheden afgelopen weekend niet doorgaan. Maar Jos wil de workshop het komend weekend graag alsnog geven, dus op zaterdag 4 februari in de Viersprong, van 14.30-16 uur. Deelname kost €2,50, inclusief drankje en koek. De meeste mensen die zich hadden opgegeven, kunnen gelukkig ook op deze zaterdag. Er zijn nog wat plaatsen, dus als je ook wilt aanschuiven, laat het dan weten via decoop@atv-levenslust.nl

 

 


Biologische potgrond en tuinaarde-compost samen inkopen

Omdat de gezamenlijke inkoop van biologische mest in november zo’n succes was, gaan we dit ook doen met de biologische potgrond en tuinaarde-compost dit voorjaar.
Het idee is: je bestelt van tevoren bij de Coöp een aantal zakken Bio-Kultura potgrond en/of tuinaarde-compost, en dan prikken we een datum waarop iedereen zijn/haar bestelling kan komen afhalen. We willen ook leden van andere tuincomplexen betrekken, want hoe groter de bestelling, des te meer de prijs omlaag kan.

De grond wordt geleverd in zakken van 40 liter. We hebben echt zitten puzzelen of het zonder plastic kan, maar een losse lading laten storten kan alleen bij heel grote hoeveelheden, en werken met big bags geeft gedoe met afmeten per grote/kleine kruiwagen. En met vervoer (andere complexen). Dus toch zakken! Door de gezamenlijke inkoop/vervoer kunnen we onder de adviesprijs leveren.

  • Biologische potgrond kost per zak/40 liter: 7,50 euro (adviesprijs 9 euro)
  • Biologische tuinaarde kost per zak/40 liter: 7 euro (adviesprijs 8 euro)

Bestellen kan t/m uiterlijk 20 maart per mail via decoop@atv-levenslust.nl
Geef duidelijk aan hoeveel zakken biologische potgrond en/of tuinaarde-compost je afneemt.
Je kunt je bestelling dan afhalen op zaterdag 25 maart van 10 tot 14 uur. Zorg dat je contant en gepast geld bij je hebt.
Meer weten over de samenstelling van Bio-Kultura-potgrond en tuinaarde-compost? Klik hier.

Goed om te weten: de Coöp blijft ook zakken ‘standaard’ potgrond en tuinaarde van Ranzijn verkopen. Vanaf 29 april (eerste plantjesmarkt) zijn we daarvoor iedere zaterdagochtend weer open.
Liesbeth & Gemmeke/Coöp

 


Ledenvergadering over ons complex: 25 maart

Na de ‘algemene ledenvergadering’ van ATV Levenslust komt er nu ook een vergadering speciaal voor en over ons complex Delftse Hout, op zaterdag 25 maart. Wat daar aan bod komt, gaan dus heel concreet over onze tuinen. Naast gebruikelijke punten, zoals financiële zaken en verkiezing/officiële benoeming van nieuwe bestuursleden, staan er nu drie discussiepunten op de agenda. Namelijk: hindergroen onder de heggen, extra kluswerk door het nieuwe pachtcontract met de gemeente Delft, en sociale activiteiten op ons tuincomplex. Alle reden om aan te schuiven, want samen staan we sterk!
Peter/Bestuur DH

 

 


Hoe gaat ’t met natuurlijk tuinieren?

We zijn met ons groepje vorig jaar enthousiast begonnen met het stukje grond rechts achter in ons complex Delftse Hout. We waren laat met zaaien en er is dan ook niet zo veel opgekomen. In het najaar hebben we op twee stukken winterrogge gezaaid, een groenbemester, maar vooral om de opkomst van ongewenst onkruid tegen te gaan. Dit gaan we straks afvoeren (onderspitten zou nog meer stikstof in de grond brengen) en dan deels opnieuw inzaaien en deels afwachten of slapend zaad van vorig jaar nu opkomt. We hebben ook allerlei verwilderingsbolletjes in de grond gestopt en die komen al aardig op. Zo experimenteren we, in de hoop uiteindelijk een mooi en gezond resultaat te bereiken.

Inmiddels is de vereniging blij met ons initiatief en hebben we nog een strook langs de sloot bij het hoofdpad toegewezen gekregen. Daar zijn we begonnen met afdekken tegen ongewenste kruiden met karton en een laag compost. Ook hebben we al wat vogel- en insectvriendelijke struikjes besteld.
Een deel willen we gaan inzaaien met inheemse bloemen, voor zover de plek voldoende zonlicht krijgt. In ons groepje was er nog discussie over wat natuurlijk tuinieren nou inhoudt. De een ziet dit als de natuur vrij laten, de ander als tuinieren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met gebruik van veel inheemse begroeiing. Omdat we toch een tuincomplex zijn, kiezen we ervoor ons wel te richten op mooie begroeiing maar vooral inheems (beter voor de dieren) en biologisch en zonder chemische middelen.
Liesbeth/Natuurlijk tuinieren

 


Scharensliep out of town

De winter is dé tijd om je gereedschap in orde te maken. Want een botte schoffel, snoei- of heggenschaar werkt straks niet lekker. Twee jaar terug kwam de Scherpslijper langs op de Viersprong en had toen twee tafels vol aan slijpwerk, de vonken spatten ervan af. Helaas kan deze enthousiaste hobbyist niet meer langskomen. Maar je kunt wel naar hem toe! Hij staat namelijk ’s zaterdags op de Rotterdamse Oogst Markt op het Noorderplein in Rotterdam – een biologische markt, heel leuk om te bezoeken, klik hier. De prijslijst van de Scherpslijper staat hiernaast. Hij slijpt ook schaatsen, maar ja…

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Groene vraag: watersnood…

In de winter is het vaak natter dan nat op de tuin. En met alle regen van afgelopen januari staat menige tuin blank. Als de voorjaarsbolletjes het maar redden. En de bomen, en, en… Wat te doen?

Jos (tuin 260): ‘Deze januarimaand is er al ruim 160 mm regen gevallen. Hierdoor staan in veel tuinen plassen, die er lang over doen om in de grond weg te zakken. Als jouw tuin dieper ligt dan die van de buren, zal ook veel water daarvandaan naar jouw tuin lopen. En al dat water moet in de grond van je tuin wegzakken. Daar is weinig aan te doen. Want als jij je tuin ophoogt, loopt het water weer naar de tuin van de buren en moet die extra water verwerken.
De beste oplossing is te zorgen dat de grond in je tuin los is en niet vast aangelopen, zodat het water snel kan wegzakken. Omdat er in onze tuinen kleilagen zitten, is het goed de grond één keer goed diep door te spitten, zodat die kleilagen doorbroken zijn. Door compost, zand of houtsnippers door de gespitte grond te doen en niet meer op die grond te lopen, blijft de grond beter doorlaatbaar.
Leg je een pad aan naar je tuinhuisje, graaf dan onder het pad 10 tot 20 centimeter grond weg en spit de laag eronder goed door. Breng dan een flinke laag zand aan voordat je de bestrating aanlegt. Als je zorgt dat het pad het diepste punt in je tuin is, zal het meeste water daarheen stromen. Dankzij de ondergrond met zand zakt het water daar dan snel wel en dat blijft zo, want je loopt op het pad de grond eronder niet te vast. Je kunt natuurlijk ook houtsnippers gebruiken in plaats van bestrating.
Je moet ook bedenken dat je zomers het regenwater juist wel in de tuin wilt houden. Dan wil je ook dat het regenwater in jouw tuin in de grond zakt, zodat de planten er lang van kunnen genieten. Je kunt dan ook denken aan een ‘wadi’. Daarover volgende keer meer.’

 


Zomerzaterdagmiddagen in de Viersprong!

Na het succes van vorig jaar gaat de Viersprong door met de zomerzaterdagmiddagen: elke laatste zaterdag van juni, juli en augustus, dus 24 juni, 29 juli en 26 augustus, van 15 tot 18 uur. We maken er een feestje van dus zet deze data alvast in je agenda!
Het programma staat nog niet vast, maar te denken valt aan een pubquiz, een buffet en in ieder geval zal er één middag livemuziek zijn. En natuurlijk lekkere hapjes en drankjes. Iedereen is welkom om even of wat langer aan te schuiven, altijd gezellig!
Ron/Kantinecommissie

 

 

 

 

 

 

 


Kijk ’s naar het vogeltje (22)

De sperwer
De sperwer lijkt qua uiterlijk én gedrag op de veel grotere havik.
De grootteverschillen tussen mannetjes en vrouwtjes zijn bij hen het grootst.
Op de foto is een vrouwtje te zien,
de man is veel kleuriger met zijn rossige borstveren.
Hun ogen zijn zo opvallend variërend van geel tot oranje/rood.
De sperwer leeft verborgen en is vrij schuw.
Mij valt het op dat hij vooral op regenachtige, grijze en koude dagen
kan toeslaan in de tuinen:
weinig mensen aanwezig en wel drukte bij het opgehangen voer!
Voor de kleine zangvogels is snel dekking vinden,
in een dichte haag, of bijvoorbeeld een hulststruik, van levensbelang!
Voor ik de sperwer zie, geven de andere vogels al alarm af,
vooral die kleine pimpelmees.
Hoe oplettend zijn ze en weten wanneer er gevaar nadert:
ze schieten alle kanten op.

Juist de sperwer en de wegvluchtende vogeltjes
zijn vaak raamslachtoffer.
Veel tuinders hebben daarvoor maatregelen getroffen,
zie ik voor en op hun ramen.
Zo’n klap overleeft immers lang niet iedere vogel.

Wanneer er een vogeltje geslagen wordt,
is het een uurtje doodstil in de tuin.
Diep onder de indruk lijkt het en ik ook,
want wat is het een ‘linke’, maar o zo’n mooie vogel…

Anna, tuin 262

 


Workshop Groene vogeltuin op 15 april

Dankzij Anne, die ons in elke nieuwsbrief een prachtige foto van wéér een vogel(tje) toont, weten we inmiddels dat er heeeel veel soorten op ons complex rondhippen en vliegen. Dat kan Cees je ook vertellen: hij telde jarenlang broedvogels in zijn tuin. Aleida is lid van de Vogelwacht. Hans en Marja hebben gezorgd voor twee ijsvogelwanden en vogelkastjes tussen de bomen. En zo zijn er nog veel meer tuiniers op ons complex die ‘iets’ met vogels hebben. Hoog tijd om daar ‘iets meer’ mee te doen.

Op zaterdagmiddag 15 april verzorgt Pieter Aaldring, stadsvogeladviseur en voorzitter van de Vogelwacht Delft, een workshop over vogels op ons complex en over vogelvriendelijke tuinen. Wist je bijvoorbeeld dat stekelstruiken een extra veilige plek bieden om te broeden? En dat je nestkastjes niet in de volle zon moet hangen? Deze en nog veel meer tips komen aan bod. De workshop begint om 13 uur in de Viersprong. Even van tevoren zijn er al opnamen van Anna te bewonderen. Dan geeft Pieter eerst een inleiding binnen en daarna gaan we een paar tuinen in om te kijken hoe je die helemaal ‘vogelproof’ kunt maken. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan snel in via decoop@atv-levenslust.nl
Gemmeke/Vogelgroepje

 

 

 


Ideeën voor activiteiten van de Coöp, en stukjes voor de nieuwsbrief? Laat het weten via: decoop@atv-levenslust.nl